שדים ורוחות - מילון מונחים
ההבדלים בין שד, דיבוק ומרעין בישין אחרים. לקרוא לפני שנלחמים בהם, להבין לפני שנפטרים מהם
שד - בריאה בפני עצמה המשוטטת באופן קבוע במקביל לבני האדם ועשויה להזיק להם. קיים דמיון רב בין שדים שונים לבין דיבוק בגלל צורת השתלטותם על הגוף. אך שד, לפי המקורות, יכול גם ללבוש צורה של בעל חיים, או לשכון בבתים ולהזיק לבני הבית.
דיבוק - נשמות של מתים שלא מצאו את מקומם והם צריכים הכוונה או תיקון. תופעת הדיבוק מוכרת יותר במזרח אירופה, ומתייחסת לרוחות של רשעים, שמנצלות את גופו של האדם שאליו הן נכנסו כדי לברוח מחטאיהם בחייהם הקודמים, ומנסות באמצעותו לתקשר עם העולם. גם בעת דיבוק, כמו במקרה של שדים, מוצגת התנהגות אימפולסיבית וחסרת שליטה. ברוב המקרים, דיבוק נכנס בנשים ולא בגברים.
אסלאי - כינוי להשתלטות של רוח רעה על גוף אדם שנודעה בקהילות שמקורן במרוקו, והתייחסו אליו כמחלת שדים. לפי יהדות מרוקו, שדים הם יצורים בעלי כוחות על טבעיים, הם יכולים ללבוש צורה ולפשוט אותה. השד יכול לפגוע ולהכות פיזית, או להיכנס לתוך הגוף. האסלאי יוחס לנשים, שכשסבלו מ"מחלה" זו - הן לא שלטו בעצמן ופגעו בעצמן ובאחרים בכוח רב, דיברו במילים מוזרות וקולן השתנה. התייחסו לתופעות אלה כמרד בערכים שאליהם הנשים הורגלו.
זאר – תופעת הזאר מוכרת ביהדות אתיופיה. מקורות שונים מקבילים את לילית למלכת שבא האתיופית. לפי התרבות האתיופית והמצרית, רוחות הזאר נמצאות בעולם מקביל לעולמנו, הן גורמות למחלות, לדיכאון ולהתנהגות קיצונית ובלתי מוסברת. בניגוד למצב של אסלאי ודיבוק שבו הפתרון הוא איש דת שמתפלל ומתקשר עם הרוח הרעה ומגרש אותה מהגוף, במקרה של זאר הבעיה מטופלת על ידי חולה לשעבר, שקורא לרוח להיכנס לגוף האדם החולה כדי שיוכל לדבר ולתקשר איתה – מבלי מעשה גירוש כמו בדיבוק ואסלאי.
מומלצים