דו"ח: שירותי הרווחה במגזר הערבי קורסים
דו"ח שמפרסם ארגון מוסאוא לשוויון האוכלוסיה הערבית בישראל, חושף תמונה עגומה ברשויות הרווחה במגזר - עם עלייה של 33% בפניות למחלקות הרווחה. בנוסף לקיצוץ העמוק בתקציבים, סובלים במחלקות מיחס לא אוהד מצד ראשי הרשויות, שמעדיפים לנצל את הכסף לטיפול השוטף ביישובים. הדו"ח מזהיר מפני עלייה במספר בני הנוער שיתמכרו לסמים ואלכוהול
המצוקה מתרחבת: עלייה של 33% נרשמה לאחרונה במספר המשפחות הערביות שפנו למחלקת הרווחה. כך עולה מדו"ח של ארגון מוסאוא לשוויון האוכלוסייה הערבית בישראל, בשיתוף פורום מנהלי מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות הערביות, שהתפרסם היום (ג').
הדו"ח מזהיר מקריסה כללית של מערכת הרווחה במגזר הערבי, שאינה מצליחה לענות על צרכיהם של הנזקקים שפונים ללשכות.
לדברי ראגב עבאס, מנהל יחידת הרווחה בכפר כנא, "למרות שהתושבים הערביים יודעים שאין ליחידת הרווחה במגזר הרבה מה לתת, הם פונים אליה בהמוניהם. חלק גדול מהם מתחננים בשביל 100 שקל תוספת לחודש". לדבריו, המצב קשה מאוד. "מדובר בתקופה הכי קשה בחיי האזרח הערבי. המצוקה הכלכלית ממנה הוא סובל גרמה לשינויים משמעותיים בדפוסי ההתנהגות והתרבות".
לדברי עבאס, הרבה תופעות חדשות הופיעו בשנתיים האחרונות. לדבריו, בעקבות הקיצוצים בסל הבריאות, הרבה חולים נמנעו מלקנות את התרופות שלהם, או קנו חצי מכמות התרופות משום שלא היו להם 20 שקל נוספים. עבאס מתאר מטופל שהגיע אליו לאחרונה, אב שהפסיק את אשפוז בנו בבית החולים משום שלא היה לו כסף להסיע אותו מדי שבוע לשם. הבן, שהיה צריך השתלת מח עצם, נמצא בסכנת חיים.
ראשי הרשויות נגד הרווחה
לפי הדו"ח, 20% מהאוכלוסייה הערבית מובטלים, ותקציב הרווחה המועבר לרשויות הערביות אינו עולה על 8% מכלל תקציב הרווחה. בנוסף, ביותר מ-50 מחלקות רווחה במגזר הערבי לא שילמו לעובדיהם שכר מזה שישה חודשים.
לדברי עבאס, עשרות משפחות אינן יכולות לקנות לחם ועשרות ילדים לא יוכלו ללכת לבית הספר השנה. לדבריו, נערות במצוקה, קשישים, ילדים וחולים הם הקורבנות העיקריים של המצב.
רוב ראשי המועצות המקומיות הערביות אינם מתייחסים ברצינות למחלקות הרווחה. לדברי עבאס הם רואים במחלקות אלה נטל כלכלי על הרשות המקומית. חלק גדול מתקציבי הרווחה לא מגיעים ליעד המבוקש. "לצערי הרב הכסף מגיע לפינוי הזבל ולא לרווחה חברתית", הסביר.
מנהלים רבים של מחלקות הרווחה ברשויות הערביות דווחו על אלימות מילולית ופיזית מצד ראש הרשות כלפיהם. הם דיווחו עוד על התערבות גסה בעניינים מקצועיים כמו פתיחת דואר והתערבות במתן או אי מתן בעזרה לנזקקים על ידי המחלקה.
לפי הדו"ח חלק מהמנהלים דיברו על הוראות מצד ראש הרשות לתמוך ולעזור למשפחות מסויימות על פי ייחוס משפחתי או קרבה פוליטית ולא על פי קריטריונים אובייקטיביים. המנהלים דיווחו על התנכלויות מצד ראשי רשויות והעמדת מכשולים מכוונים בפני ביטוח הסוציאלי בישוב.
עוד עולה מהדו"ח שלרוב ראשי המועצות המקומיות הערביות אין ידע בסיסי לגבי העבודה הסוציאלית. ראשי המועצות מעדיפים במקרים רבים לקפח שירותים שלא תמיד עומדים בסדר עדיפויות מבחינת צרכי האוכלוסייה, לפי תפיסתם.
הבעיה טמונה במדיניות
לפי הדו"ח, ראשי הרשויות תופסים את תחום הרווחה כתחום של בעיות שעדיף להסתיר. אמין פארס, ראש היחידה הכלכלית במרכז מוסאווא שהשתתף בחיבור הדו"ח, לא נשמע אופטימי. לדבריו, "לא יחול שינוי במצב הנוכחי והמצב אפילו ידרדר. הבעיה אינה כרוכה ברשויות המקומיות בלבד אלא גם במדינה, שאינה מקצה תקציבים הולמים, כך שההוצאה ליחיד הערבי נמוכה ב-30% מהיחיד היהודי. הרשויות הערביות נחלשות עם הזמן ואין תוכנית ברורה לטפל בשורשיה של בעיית העוני בישראל".
לדבריו, חלק מראשי הרשויות הערביות איימו לסגור את מחלקות הרווחה וניסו להחזיר אותן לידי משרד הרווחה משום שהם לא יכולים לעמוד בנטל אחזקתן. לדבריו, רק חלק קטן מראשי הרשויות נמצאים במצב של סכסוך עם מנהלי מחלקות הרווחה. אך רוב ראשי המועצות מודעים לחשיבותה של מחלקת הרווחה, במיוחד בצל המשבר הכלכלי-חברתי הנוכחי.
פארס מודאג מהתפשטות הפשע במגזר הערבי. לדבריו, לפי נתוני המשטרה ב-40% מתיקי הפשע מעורבים אזרחים ערבים בעבירות כמו שוד מזויין, רצח ואיום ברצח. לדברי עבד ענבוואתי, מזכיר ועדת המעקב העליונה לערבים בישראל, "הזהרנו תמיד שהרשויות הערביות יקרסו אם הממשלה תמשיך במדיניות שלה, המפלה את הציבור הערבי. הצרכים של האוכלוסייה עלו והמשאבים ירדו. הדבר יוביל לקריסה כללית".
הדו"ח מצביע על כך שהקיצוץ בביטוח הלאומי ואבטחת הכנסה השפיע על רמת ההכנסה של התושבים. המחסור בתשתיות ובתוכנית המניעה גרמו לכך שאחוזים הולכים וגדלים של בני נוער משתמשים בסמים ואלכוהול.