שתף קטע נבחר

 

83 עיתונאים נהרגו השנה בעת מילוי תפקידם

חטיפתו של העיתונאי הישראלי בעזה מצטרפת לשורה ארוכה של מקרים שבהם נחטפו עיתונאים ונהרגו. השנה היתה אחת השנים המסוכנות ביותר לעיתונאים ברחבי העולם. לדברי מזכ"ל התאחדות העיתונאים הבינלאומית "זו הולכת להיות אחת השנים האיומות שידענו"

מקצוע מסוכן: ריאד עלי שנחטף אתמול (ב') בעזה הוא העיתונאי הישראלי הראשון שנחטף, אבל בוודאי לא העיתונאי הראשון שנפגע במהלך מילוי תפקידו. רק ביום חמישי האחרון נפצע כתב "ידיעות אחרונות", איציק סבן, במהלך חילופי ירי בין חיילי צה"ל למחבלים שחדרו להתנחלות מורג.

 

עטא עוויסאת, צלם "ידיעות אחרונות", הוכה בחודש יוני בהפגנה נגד גדר ההפרדה בא-ראם, צפונית לירושלים, בעת שסיקר את האירוע במסגרת תפקידו.

 

מנתוני התאחדות העיתונאים הבינלאומית (IFJ) עולה כי במהלך השנה האחרונה נהרגו 83 עיתונאים במהלך מילוי תפקידם. מזכ"ל ההתאחדות, איידן וייט, התייחס לנתון זה בראיון שהעניק לרשת BBC ואמר כי "זו הולכת להיות אחת השנים האיומות ביותר שידענו. שנה שחורה לעיתונאים. אנחנו מותקפים בנפאל, בבנגלדש, בפיליפינים ובמזרח התיכון. הדאגה הגדולה ביותר שלנו היא המתקפות החוזרות ונשנות על עיתונאים בעיראק".

 

עוד אמר וייט כי "סימון העיתונאים כמטרה על ידי טרוריסטים חסרי לב מצביעה על אתגרה הגדול ביותר של המדיה. באקלים הטרור שנוצר בעולם, חייבים לבצע פעולות נוספות על מנת להגן על העיתונאים, מכיוון שאנו לא יכולים לצפות היכן תתרחש ההתקפה הבאה".

 

נושא האלימות שבה נתקלים עיתונאים בתפקידם אף הטריד את באי הכנס השנתי של ההתאחדות, שנערך באתונה בחודש מאי האחרון. הצירים בכנס הזדעזעו לשמוע, בעודם דנים בנושא, על שלושה מקרי מוות נוספים שהתרחשו באותו היום. שני עיתונאים יפנים נהרגו במהלך מארב בעיראק ועורך עיתון נורה למוות במונטנגרו.

 

זו, אגב, לא היתה הפעם הראשונה השנה בה נפגע מספר רב של עיתונאים באותו היום. פיגוע כפול שאירע בחודש פברואר בעיר הכורדית אירביל שבעיראק הוביל למותם של תשעה עיתונאים. פחות משנה קודם לכן, בראשית ימי המלחמה בעיראק, נהרג עיתונאי בריטי במהלך חילופי אש בין צבא ארצות הברית לצבא עיראק. צלם צרפתי ומתורגמן ממוצא לבנוני שעבדו עמו הוכרזו נעדרים וככל הנראה נהרגו אף הם.

 

עיראק היא המדינה שבה נפגעו העיתונאים הרבים ביותר השנה. עד היום לא יודע איש מה עלה בגורלם של צמד העיתונאים הצרפתים שנחטפו באוגוסט בתחומה, אך היא אינה היחידה. ארבעה עיתונאים נהרגו בקולומביה, עורך המהדורה הרוסית של המגזין הכלכלי "פורבס" נדקר למוות בדרום רוסיה, צוות של רשת BBC הותקף בסעודיה, והרשימה עוד ארוכה.

 

"עלית על מוקש? הירגע, הצלם יטפל בך"

 

הדאגה לשלומם של העיתונאים המדווחים מאזורי עימות הובילה את ההתאחדות לפנות למומחים שיסבירו לעיתונאים כיצד להיזהר בבואם לדווח בשטח אש. המומחים, יועץ האבטחה הבריטי אנדרו קיין, ואיש הצבא הבלגי פטריק ואן-דר ווטר, קבעו כי בראש ובראשונה אסור לעיתונאים להיכנס לשטחים אלה לפני שעברו קורס בעזרה ראשונה.

 

שני המומחים הבהירו: "הרגעים הראשונים לאחר הפציעה הם הרגעים הקריטיים להישרדות. אם הרגל שלך התפוצצה אחרי שעלית על מוקש, אתה בטח תהיה רגוע יותר אם תדע שהצלם שלך יודע מה לעשות".

 

המלצה נוספת לעיתונאים בשטח היא לא להפוך עצמם למטרה נייחת. "כשעיתונאי עומד במרחק של חמישים מטרים מהחמוש, אנחנו יכולים להבין למה הוא רואה בו איום". עוד הסבירו המומחים: "כאשר אתם מסיירים עם הצבא, חמושים רואים בכם חלק מהצבא. לעולם אל תיסעו בראש שיירה צבאית, ואם אתם חייבים לעשות את זה, אל תוציאו את הראש מהרכב".

 

עוד קבעו המומחים כי העיתונאים בשטח על פי רוב עושים שימוש שגוי בציוד המגן שניתן להם. לטענתם, "על העיתונאים להבין שאפוד מגן הוא לא חסין אש. הוא אומנם עוזר, אבל בטח שלא יציל את חייכם בכל מצב. הדבר היחידי שיציל אתכם הוא להימנע מלחטוף כדורים מלכתחילה". עוד הבהירו כי "גם כשאתם נוסעים ברכבים ממוגנים, אל תהיו שאננים. הם לא יגנו עליכם מטילי אר.פי.ג'י ושאר נזקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חטוף בעזה. עלי
צילום: מוטי סנדר
נפצע במורג. סבן
צילום: מוטי סנדר
צילום: איי אף פי
חטוף צרפתי בעיראק
צילום: איי אף פי
מומלצים