שתף קטע נבחר

מחקרים קובעים: תפילות מחזקות את המערכת החיסונית

מחקרים שנערכו לאחרונה מצאו שתפילות לאלוהים יכולות לחזק את המערכת החיסונית, להאט את קצב הלב ולהוריד את לחץ-הדם • מחקר אחר מצא שתפילות למען נשים שעוברות טיפולי הפריה מעלות את סיכוייהן להרות • המדענים, וגם אנשי הדת, חלוקים בדעתם

תארו לכם את התסריט הבא: אתם מרגישים לא טוב. אפילו מאוד לא טוב. מתקשרים לרופא המשפחה בתקוה לקבל עזרה ראשונה בטלפון, ואולי אפילו ביקור בית. במקום זה אתם מקבלים מענה קולי אדיב, שמציע לכם: "קחו שתי תפילות ותתקשרו לרופא בבוקר".

 

נשמע כמו פרק בסדרת הטלוויזיה "איזור הדמדומים"? לאו דווקא. רבים ברחבי העולם מאמינים בכוחות הריפוי של התפילה, ובשנים האחרונות פונים יותר ויותר חוקרים לבדוק מה בדיוק הקשר בין הטיפול התרופתי הגשמי לבין הסיוע הרוחני שמקבל החולה מיקיריו המתפללים לשלומו.

 

ביותר ממחצית מבתי-הספר לרפואה בארצות-הברית יש כיום קורסים ל"רפואה ורוחניות", בתגובה לדרישה שבאה מקרב ציבור החולים לגישה הוליסטית יותר של מקצוע הרפואה. מסקר שערך המגזין "ניוזוויק" עולה כי 72 אחוז מהאמריקנים היו מקבלים בברכה שיחה מלב אל לב עם הרופא המטפל בנושאי דת ואמונה. מספר דומה טענו שהם מאמינים כי תפילה לאלוהים יכולה לרפא, גם אם המדע אומר שלחולה אין סיכוי.

 

אבל הממסד המדעי לא מסתפק באמונה ודורש ממצאים בדוקים. וכך מוצאים עצמם מומחים לרפואה מפתחים שיטות מחקר שונות ומשונות, שמטרתן למדוד בצורה מדעית את השפעת האמונה והרוחניות על הבריאות. וזו לא משימה קלה.

 

כוח הריפוי של האמונה

 

מחקרים רבים תומכים בדעה שאנשים בעלי אמונה דתית חזקה, הפעילים בחיי הקהילה הדתית, נוטים להיות בריאים יותר מאנשים חילוניים. חוקרים גילו, למשל, שמדיטציה ותפילה יכולות לשנות את הפעילות המוחית ולחזק את המערכת החיסונית. מחקרים אחרים הראו שהן יכולות להאט את קצב פעימות הלב ולהוריד את לחץ-הדם.

 

אבל כשזה מגיע ל"טיפול בתפילה" – מצב שהחוקרים מגדירים כ"טיפול מרחוק של מתפללים במחלות של אנשים אחרים" – מתגלות מחלוקות בין המדענים. אחרי הכל, איך אפשר למדוד עוצמה של תפילה? וכמה פעמים ביום צריך להתפלל כדי להוריד את לחץ הדם הגבוה, או לעצור את התפשטות הסרטן? מהי "מנה" של טיפול? וכמה מתפללים נחוצים כדי לגרום לתפילה להשפיע על החולה? האם די בקרוב משפחה אוהב, או שהקהילה כולה צריכה להתכנס כדי שהתפילה תשפיע?

 

החוקרים, המאמינים שלא הכל ניתן לפתור באמצעות תרופות שהוכחו מדעית, לא מוכנים להרים ידיים רק בגלל שמדובר בתחום רוחני. הם רואים את המחקרים הללו כניסיון למצוא פתרונות לבעיות אמיתיות ולא כדי לענות על שאלות בנושאי דת. והעובדה שהביסוס המדעי מעורפל במקצת לא מרתיעה אותם.

 

"אחרי הכל, רק לאחרונה התחלנו להבין איך בדיוק פועל האספירין", אומר ד"ר ריצ'רד נאהין האמריקני, יועץ בכיר ב"מרכז הארצי לרפואה משלימה ואלטרנטיבית". "ואנחנו עדיין חוקרים איך בדיוק פועלות התרופות האנטי-דיכאוניות ותרופות ההרדמה למיניהן".

 

בעשר השנים האחרונות בוצעו עשרות מחקרים בתחום מחלות הלב, פוריות האישה והתמכרות לאלכוהול, שניסו לבדוק בצורה מדעית את אופן וכמות ההשפעה של אחת הפעולות הפחות מדעיות של האדם. היו חוקרים שניסו להתרחק מהאספקטים הדתיים של התפילה ודיברו על "העברת אנרגיות" או "תקשורת ממוח למוח". אחרים ניסו להשוות את ההשפעה המבורכת של התפילה לזו של ה"פלסבו" – תרופות-דמה שמצליחות להשפיע על החולה רק בגלל שהוא מאמין ביכולתן.

 

להכניס את אלוהים למעבדה

 

באוקטובר 2001, זמן קצר אחרי מתקפת הטרור בניו-יורק, כאשר אמריקה כולה היתה עסוקה בטיפול בהלם ורבים חיפשו תמיכה וסעד בתפילות לאלוהים, דיווח ה"ניו-יורק טיימס" על מחקר חדש שנערך בבית-הספר לרפואה של אוניברסיטת "קולומביה" היוקרתית.

 

תוך שימוש בשיטות מחקר מקובלות על הקהילייה המדעית, גילו המדענים ממצאים מדהימים במסגרת מחקר בתחום הפריות מבחנה: נשים שעברו טיפולי הפריה וזכו לתפילות של קבוצת נוצרים מאמינים, העלו את סיכוייהן לעבור את הטיפול בהצלחה. למעשה, הסיכוי שלהן לעבור הפריה והריון שהסתיים בלידת תינוק בריא היה גדול פי שניים מזה של הנשים שאיש לא התפלל לשלומן.

 

התקשורת חגגה. "מחקר על עוצמתה של התפילה", כינו כותרות העיתונים את המחקר החדש. סקרים הראו שכמעט מחצית המתפללים בארצות-הברית עושים זאת בבקשה למצוא מרפא לחוליים והציגו את המחקרים על כוחה של התפילה כנשק הרפואי של אנשים עניים, המוגבלים ביכולתם לקבל שירותי רפואה יקרים.

 

אבל היו כאלה שכבר אז הביעו ספקות, למרות המהימנות המדעית של המחקר המסוים הזה, ואפילו הביעו זעם על כך שכספי מדינה רבים מושקעים בתחום מעורפל כל-כך מבחינה מדעית. רופאים רבים הביעו חשש מהטרנד החדש, שמביא את "הנסים" המתבצעים באוהלי התפילה של המטיפים השונים אל דפיהם של ירחוני רפואה רציניים.

 

"טיפול בתפילה מרחוק מניח קיומה של התערבות על-טבעית, שבהגדרתה היא מעבר לתפיסתו של המדע", אמר השבוע ל"ניו-יורק טיימס" ד"ר ריצ'רד מקנאלי, פסיכולוג מאוניברסיטת הרווארד. "לדעתי, זה לא מוביל לשום מקום ומהווה בזבוז משווע של זמן וכסף".

 

והיו גם ביקורות שהגיעו דווקא מהציבור הדתי. אלה לא הביעו ספק בכוחה של התפילה, אלא דווקא ביכולתם של המדענים לחקור אותה בתנאי מעבדה. אחרי הכל, יש תפילות מסוגים שונים ולמען מטרות שונות ומשונות. יש שמתפללים לשבחו של האל, אחרים מבקשים כוח או מרפא, ויש כאלה שמתפללים לאלוהים למרות שהם לא מאמינים שהוא יושב שם בחיבוק ידיים ורק מחכה למלא את בקשתם.

 

"אין שום דרך להכניס את אלוהים למעבדה", התרעם הכומר ריימונד לורנס בראיון ל"ניו-יורק טיימס". "וזה בדיוק מה שעושים המדענים כשהם בונים מחקר כדי לבדוק אם אלוהים מגשים תפילות ובקשות".

 

לורנס, האחראי לשירותי הדת בבית-החולים הפרסביטריאני בניו-יורק, משוכנע שכל המחקרים בתחום הזה לא רק שאינם מוכיחים את כוחה של התפילה, אלא גורמים לזילָת של הדת והאמונה. "הם מעודדים תפיסה תיאולוגית ילדותית, לפיה אלוהים יושב אי-שם ומוכן בכל רגע להפר את חוקי הטבע בתגובה לתפילה של אדם כלשהו".

 

בתוך כל אלה, בין אם יבחרו להישען על הידע של הרופא והרוקח, או על עוצמתה של התפילה לאלוהים, יצטרכו החולה ויקיריו למצוא את דרכם האישית, בתקווה לרפואה שלמה.

 

הכומר ריימונד לורנס: "המחקרים על כוחה של התפילה מעודדים תפיסה תיאולוגית ילדותית, לפיה אלוהים יושב אי שם ומוכן בכל רגע להפר את חוקי הטבע בתגובה לתפילה של אדם כלשהו"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
תפילה. טוב לבריאות
צילום: עטא עוויסאת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים