שתף קטע נבחר

 

המשטרה ממליצה להעמיד לדין בכירים ברמדיה

הפרשה שהסעירה את המדינה מגיעה כעת לשלב האחריות: בכירי רמדיה, כך זה נראה, ייאלצו להופיע בבית המשפט בשל אישום לגרימת מוות ברשלנות - אם תאמץ הפרקליטות את המלצת המשטרה שניתנה היום. גורמים במשרד הבריאות אומרים ל-ynet: לא ידוע לנו על כל כוונה להעמיד לדין בכירים במשרד. אך במשטרה אומרים: ייתכן שיוגשו כתבי אישום גם נגד בכירים במשרד הבריאות. החברה: סימנו אותנו, האשמים הם בגרמניה

11 חודשים לאחר התפוצצות פרשת רמדיה, ממליץ צוות החקירה המיוחד של המשטרה להעמיד לדין בכירים ברמדיה בחשד לגרימת מוות ברשלנות. משטרת מחוז מרכז סיימה היום (ד') את חקירת "פרשת רמדיה" והעבירה את חומר הראיות לעיון פרקליטות מחוז מרכז לצורך קבלת החלטות. 15 תינוקות נפגעו מאכילת התרכובת הצמחית, ושניים מתו.

 

גורמים בכירים במשטרה העריכו בשיחה עם ynet כי הראיות בתיק עשויות להוביל לכתב אישום גם נגד בכירים במשרד הבריאות. ראש צוות החקירה, ניצב משנה אבי מנצור: "מדובר בחקירה מורכבת, אולם הצלחנו להשיג חומר ראיות נרחב שהועבר לפרקליטות.

 

"חקרנו עשרות אנשים וגורמים הקשורים לפרשה, ואני שמח שהיום סיימנו את הפרשה, תוך שאנו מגישים ראיות ממשיות לפרקליטות כנגד כמה מהחשודים בחשד לגרימת מוות ברשלנות".

 

פרקליטה של חברת רמדיה, עורך הדין רלי לשם, אמר הערב במסיבת עיתונאים מיוחדת שכונסה לאחר פרסום ההמלצות כי "המשטרה סימנה מראש את רמדיה כמטרה. הם מחפשים אשמים בישראל לקראת יום השנה להתפוצצות הפרשה. האשמים הם בגרמניה ולא בישראל".

 

פרקליטי החברה, שדיברו במשרדם ברמת-גן, הוסיפו כי "פרשת רמדיה היא טרגדיה קשה למשפחה ולתינוקות שמלווה אותנו כבר קרוב לשנה. כשיש טרגדיה כזו זה טבעי ואנושי לחפש אשמים. ישנם אשמים בגרמניה שהודו באחריותם לאשמה והם ממשיכים להכיר בה".

 

עורכי הדין הטיחו האשמות קשות במשטרה וציינו כי "המשטרה סימנה את המטרה מראש: למצוא אשמים במדינת ישראל. אין לי ספק שאם הומנה הייתה יצרן ישראלי כלל לא היו מגיעים להאשים את רמדיה. אחריות היצרן ברורה וכלל לא מוטלת בספק. המשטרה נכנעה ללחצים להביא תוצאות לפני יום השנה לפרשה. החקירה בגרמניה נמצאת בעיצומה והיא המפתח לכל הפרשה, אבל המשטרה לא המתינה לסיום החקירה בגרמניה ורצה להעביר את זה הלאה ולפרסם את זה בתקשורת".

 

מומחים מקצועיים שותפו בחקירה

 

לאחר שהתפוצצה הפרשה, מונה צוות חקירה מיוחד, ובראשו עמד ראש צוות החוקרים במשטרת מחוז מרכז, ניצב משנה אבי מנצור. הוקצו לכך מספר חוקרים, שבמשך כל התקופה השקיעו את מירב מרצם לבדיקת הפרשה.

 

המשטרה גייסה במהלך החקירה מומחים מקצועיים מתחום הרפואה והמדע, על מנת להבין את התהליך של הכנת התרכובת הצימחית. במהלך החודשים האחרונים זומנו שוב בכירים ברמדיה ובמשרד הבריאות להשלמות חקירה, ובין השאר נרמז להם כי חלק מהאחריות למחדל נופלת על כתפיהם.

 

בשעות הצהריים המוקדמות העבירו החוקרים את חומר החקירה המסועף לפרקליטות מחוז מרכז. חלק מהראיות מצביעות על חשד לכאורה לגרימת מוות ברשלנות. במשטרה רמזו גם כי חלק מהראיות מצביעים על אחריות משנית של אנשי משרד הבריאות, אולם ההחלטה האם להגיש כתבי אישום נגדם תהיה בידי הפרקליטות. "מדובר בחקירה שלא הייתה כמותה אצלנו, ולכן היא ארכה זמן רב", סיכם ניצב משנה אבי מנצור.

 

"חקרנו עשרות אנשים וגורמים הקשורים לפרשה, ואני שמח שהיום סיימנו את הפרשה, תוך שאנו מגישים ראיות ממשיות לפרקליטות כנגד כמה מהחשודים בחשד לגרימת מוות ברשלנות".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי למשרד לא ידוע על המלצות המשטרה כלפי עובדים במשרד הבריאות בגין פרשת "רמדיה". במשרד ממתינים עד שהפרקליטות תלמד את התיק ותגבש את מסקנותיה.

 

המנכ"ל נחקר באזהרה מספר פעמים

 

בנובמבר אשתקד הזדעזעה מדינת ישראל, כאשר התברר כי בתחליב חלב האם הצמחי של חברת רמדיה היה חסר הויטמין B-1. תינוקות אושפזו במצב קשה בבתי חולים שונים ברחבי הארץ, ורק לאחר מספר שבועות התברר כי המשותף לכל התינוקות הוא מחסור בוויטמין. בעקבות המידע הזה, הקימה המשטרה צוות חקירה מיוחד.

 

מספר בכירים ברמדיה נחקרו מספר פעמים, ובהם המנכ"ל גידי לנדסברגר, שנחקר באזהרה במשך שעות ארוכות במשרדי משטרת מחוז מרכז ברמלה. צוות החקירה המיוחד גבה עדויות מהורי התינוקות שמתו לאחר שלקו במחלת העצבים, ובמקביל, העידו במשטרה גם רופאי בית החולים "שניידר" שטיפלו בתינוקות שנפגעו מאכילת רמדיה צמחית.

 

לפי החשד, המחלה נגרמה כתוצאה מאכילת תחליף החלב "רמדיה צמחית", שבו פחתה כמות הויטמין B-1 בצורה דרסטית. במקביל לחקירה בישראל,

 התנהלה חקירה מקיפה גם בגרמניה. צוות החקירה הישראלי ביקר במפעל הומנה בעיר בילפלד בגרמניה, ובחן גם את המעבדה שאישרה את התרכובת הצמחית. גם החוקרים הגרמנים הוכנסו לתמונה.  התביעה הכללית הגרמנית הודיעה בשעתו שעובדת של חברת הומנה, יצרנית הפורמולה הצמחית, נחקרת בחשד להריגה.

 

באחרונה הושגה הסכמה בין הומנה לרמדיה, על-פיה הומנה תשלם כל סכום שעליו יוסכם בין משפחות הנפגעים ורמדיה. לדברי דובר חברת רמדיה, סכום זה מוערך כיום ב-70-100 מיליון שקל שיועברו ל-17 משפחות שנפגעו מפרשת רמדיה. בין המשפחות שיקבלו את הפיצוי - שתיים שילדיהן נפטרו לאחר שאכלו את הפורמולה הצמחית, ועוד 15 משפחות שילדיהן נפגעו בדרגות שונות. 


פורסם לראשונה 20/10/2004 15:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
הפרשה שהסעירה את המדינה (ארכיון)
צילום: מאיר פרטוש
גידי לנדסברג, מנכ"ל רמדיה
צילום: איי פי
מפעל הומנה בגרמניה
צילום: איי פי
מומלצים