שתף קטע נבחר

 

פרשת רמדיה: מדוע חקירת המשטרה התעכבה?

חקירת "פרשת רמדיה" היתה חקירה בלתי שגרתית, שאילצה את החוקרים, 15 במספר, להתמודד עם אתגרים לא פשוטים, בעיקר בתחום המדעי. החוקרים נאלצו להוכיח את הקשר בין החוסר בוויטמין b1 למקרי המוות מצד אחד, ואת הכשלים שבטיפול במוצרי רמדיה מהצד השני. עכשיו הם ממליצים על הגשת כתב אישום

החוקרים שעסקו בפרשת "רמדיה" נאלצו להסביר שוב ושוב לכל מי ששאל: "אנחנו לא מתעכבים סתם, החקירה לוקחת זמן כי מדובר בפרשה שונה לגמרי". ואכן, לא פחות מ-15 חוקרים, יחד עם משאבים כספיים גדולים, הופנו לטובת החקירה, ששילבה אתגרים משטרתיים ומדעיים כאחד.

 

עוד לפני שהתחילה החקירה הרשמית, נאלצו החוקרים להוכיח את הקשר בין היעדר ויטמין b1 לבין הפגיעה והמוות של כמה מהתינוקות. לאחר שביצעו בדיקות בגופות התינוקות, והוכיחו את חוסר הוויטמין, פנו החוקרים לאגף המדע של המשטרה על מנת להוכיח את הקשר למוות.


החומר הרב שנאסף בנושא נקרא על ידי החוקרים ואנשי צוות מקצועיים מתחום הרפואה שעזרו להם לפענח את הממצאים. בנוסף, חוקרי המשטרה הגיעו למעבדות בשוויץ ובאנגלייה, שם נפגשו עם מדענים בעלי שם אשר הסבירו להם את הקשר בין היעדר b1 לבין תמותה.


אותם מדענים סיפקו למשטרה חוות דעת מקצועיות, שעלו הון תועפות למשלם המיסים, ואשר תמכו בסברה כי היעדר הויטמין גרם למוות.


בשלב זה התפנו החוקרים לבדיקת מקרים אחרים בעולם, בהם נגרם מוות המוני בגלל מאכל כלשהו. לאחר חיפושים רבים הצליחו החוקרים להגיע למקרה שקרה בקובה לפני מספר שנים, ובו מתו מספר אנשים כתוצאה ממה שהוגדר על ידי הרשויות כהיעדר b1.


כשהם מצויידים בחומר המדעי והרפואי, ביקשו במשטרה לראות מי האחראים לכך שהוויטמין לא נמצא במוצר. כבר מההתחלה היה ברור כי מערכות הייצור, היבוא והשיווק של המוצר כשלו.


החוקרים בדקו אילו אישורים ובאילו תנאים צריכים לעמוד מייבאים של מאכלים לישראל ומהן הבדיקות שצריכות להיעשות על מנת לבדוק שהמוצר תקין. מצד שני בדקו החוקרים את גופי הביקורת, כגון משרד הבריאות, שהיו אמורים לפקח על המזון שהגיע.


בין השאר נבדק האם נערכו דגימות למוצר והאם משרד הבריאות ערך מבחני בקרה. החוקרים ביקשו ללמוד איזו מחלקה ברמדיה הייתה אחראית על בדיקת תכולת המזון בתוך המאכל הצימחי, ואיזה גוף היה אמור לגלות את היעדר הוויטמין.


החוקרים גילו כי תרופות המיובאות לארץ נתקלות בבדיקות מקיפות הרבה יותר, וביקשו ללמוד מהו מדד אכיפת הביקורת למוצרי מזון מיובאים. רק לאחר כל זאת החליטו במשטרה על הגשת כתבי אישום, ואף העביר את המסקנות לעמיתיהם בגרמניה, על מנת שיבדקו את מעורבות מפעל "הומנה" בפרשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
(אילוסטרציה)
צילום: גבי מנשה
צילום: איי פי
המשטרה הגרמנית עודכנה. משרדי הומנה
צילום: איי פי
מומלצים