ערפאת אושפז בבית החולים בפאריז
יו"ר הרשות הפלסטינית נחת בצרפת והועבר במסוק לבית-חולים צבאי ליד פאריז. נציגת הרשות בפאריז דיווחה: "הוא הגיע לעיר בהכרה ובמצב טוב". ג'יבריל רג'וב: "בדיקות הוכיחו שאינו חולה בסרטן". לפני שהמריא מהמוקטעה אמר ערפאת למלוויו: "אינשאללה, עוד אחזור". פאוול קרא לערפאת: העבר השליטה הביטחונית לראש הממשלה הפלסטיני
בדיקות שנערכו ליו"ר הרשות הפלסטנית, יאסר ערפאת, קבעו כי אינו חולה בסרטן. כך אמר הבוקר (שבת) יועצו, ג'יבריל רג'וב, בראיון לרשת אל-ג'זירה.
לדבריו, "האפשרות שערפאת חולה בסרטן נשללה. הבדיקות שנערכו לו מצביעות על כך שהוא צפוי להחלים ממחלתו בקרוב מאוד". עם זאת, בכיר פלסטיני חזר ואמר היום כי עדיין קיימת האפשרות שערפאת חלה בסרטן הדם.
בתוך כך, מקור פלסטיני בכיר אמר לעיתון "א-שארק אל אווסט" כי בין הבדיקות שיעבור יושב ראש הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, ישנה גם בדיקה לאיתור רעלים. לדבריו, זוהי אחת הסיבות האפשריות למחסור בטסיות דם שנתגלה אצל ערפאת בבדיקות המוקדמות.
הדובר לא שלל אפשרות לפיה הוחדר סם בעל השפעה איטית למזון שהוגש לערפאת, וסיפר כי כל מי שהיה מעורב בהכנת והגשת מזונו של ערפאת - נחקר.
החל לעבור בדיקות בפאריז
אמול בצהריים נחת מטוסו של ערפאת בפאריז. "הוא הגיע לעיר בהכרה ובמצב טוב", דיווחה נציגת הרשות הפלסטינית בפאריז, לילה ראשיד. לדבריה, הרופאים כבר החלו לבדוק אותו. "ערפאת סובל מדלקת במעיים אולם זה לא מסתכם בכך". היא הוסיפה ש"יידרשו כמה ימים כדי לקבוע בדיוק ממה הוא סובל".
המטוס היה אמור להגיע לצרפת מוקדם יותר, אך ממשרד ההגנה הצרפתי נמסר כי הטיסה התארכה מכיוון שהמטוס לא קיבל אישור לטוס מעל המרחב האווירי של ישראל. בצרפת אומרים כי בשל לוח הזמנים הצפוף לא הוגשה בקשה מיוחדת לישראל ולכן הטיסה ארכה זמן רב.
המטוס נחת ב-13:30 בשדה תעופה צבאי ליד העיר, ומשם הועבר ערפאת במסוק לבית החולים הצבאי "פרסי" בפרבר קלאמאר, שבמערב פאריז. מחוץ לבית החולים התגודדו נציגי כלי תקשורת רבים, מפגינים צרפתים תומכי הפלסטינים ובני הפזורה הערבית והפלסטינית בצרפת.
היתרון הגדול של בית החולים "פרסי" הוא האפשרות לבודד את ערפאת מכלי התקשורת. מדובר באזור מבודד יחסית ממרכז העיר, שיאפשר הפרדה מוחלטת בין ערפאת לסקרנים ולעיתונאים. בית החולים ידוע כמתמחה בטיפול במחלות דם שונות, בהן סרטן הדם.
נשיא צרפת, ז'אק שיראק, אמר אתמול ברומא כי "המסורת הצרפתית לשמש ארץ מקלט היא שהביאה להחלטה לאשפז את ערפאת בצרפת". הנשיא איחל לערפאת החלמה מהירה והביע תקווה שיוכל "לשוב ולשרת את עמו".
בתוך כך, פנו אזרחי צרפת, שבני משפחותיהם נפגעו בפיגועים בישראל, לרשויות המשפט במדינה בדרישה לחקור את יושב ראש הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, בזמן שהותו בפאריז. עורך הדין מישל קאלוו, המייצג את בני המשפחה, אמר כי "מדובר במעשי רצח שבוצעו כחלק מגל טרור".
פאוול לערפאת: העבר השליטה לראש הממשלה
בתוך כך, מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, קרא לערפאת להעביר את השליטה הביטחונית בשטחים הפלסטינים לראש הממשלה הפלסטיני.
פאוול, שהתראיין לטלוויזיה המצרית, סירב להתייחס לספקולציות "היום שאחרי ערפאת". "כל עוד הוא חי, איני מוכן לעסוק בהשערות. הוא נמצא בבית חולים ומקבל טיפול רפואי. אני לא מוכן לעסוק ביום שאחרי והאם היום הזה קרוב".
במסר לפלסטינים ציין מזכיר המדינה האמריקני כי עליהם להיות ערוכים כדי לנצל את תוכנית ההתנתקות ולתפוס שליטה פוליטית וביטחונית ברצועה. "אנו סבורים כי יטב לעם הפלסטיני כאשר ראש ממשלתו יהיה חזק, בעל סמכות פוליטית ובעל שליטה על כוחות הביטחון", הוסיף.
"גם אם התהליך עשוי להתחיל בצעד חד צדדי של ישראל, קיים סיכוי שהפלסטינים ישתלטו על עזה וינצלו זאת לכניסה לשיחות על הסדר הקבע. צריך להבטיח את איחוד הכוחות, את האימונים ואת מתן הציוד כדי שאלו יוכלו לשלוט בעזה בסיוע המצרים ואחרים".
ערפאת יוצא, ומבטיח לחזור
אתמול ב-7:15 יצא מסוק ירדני עם ערפאת לרבת עמון ומשם הוא הוטס לצרפת. מאות בכירים ותושבים פלסטינים ליוו את יו"ר הרשות בדרכו למסוק וקראו: "ברוח ובדם נפדה אותך ערפאת" וגם "מיליוני שאהידים צועדים לירושלים". והוא השיב להם: "אינשאללה, עוד אחזור", ונופף לשלום.
עם ערפאת המריאו במסוק גם אשתו סוהא, רופא פלסטיני וטוניסאי ומאבטחיו. במקביל, יצא מסוק נוסף מרמאללה בדרכו לפאריז עם מקורבי ערפאת.
יועצו הקרוב של ערפאת, נביל אבו רודיינה, ציין כי הפלסטינים קיבלו ערבויות מגורמים אירופים והם ערבים לביטחונו של ערפאת בצאתו משטחי הרשות.
ברשות מעריכים כי היו"ר אינו בסכנת חיים. נילוו אליו בנסיעתו סאיב עריקאת, מוחמד רשיד, מוחמד דחלאן, מספר מאבטחים והצלם האישי של הראיס. רובם הגיעו כבר לירדן, להכנות אחרונות.
ראש הממשלה הפלסטינית לשעבר, אבו מאזן, שגם אם הדיבורים על מועמדותו לתפקיד מחליפו של ערפאת אינם נכונים, צפוי למלא בימים הקרובים תפקיד של מנהיג חלופי. אולם הפלסטינים אומרים כי גם ממיטת חוליו יפקח ערפאת בשבע עיניים אחר התנהלות העניינים ברשות.
מנהיגי החמאס והג'יהאד האיסלאמי אמרו כי יש לכונן הנהגה לאומית מאוחדת במידה וערפאת יעלם מהזירה הפלסטינית. איסמעיל הניה, ממנהיגי החמאס, קרא אף הוא למנהיגות מאוחדת ולהכרזה על בחירות ברשות.
כדי להזים את גל השמועות שנפוצו ולפיהן ערפאת כבר אינו בין החיים, פירסמה הרשות הפלסטינית, דרך סוכנויות הידיעות, תמונות ראשונות, בהן הוא נראה מחייך לצד רופאיו. את המדים הנצחיים החליף חלוק החולה, את הכאפייה המפורסמת - כובע צמר.
ההידרדרות
באמצע השבוע הידרדר מצבו של הראיס בן ה-75, והוא מוסיף להיות קשה. ישראל אישרה לפלסטינים להוציאו מן המוקטעה ולהעבירו לבית-החולים. מלשכת ראש הממשלה ניתנה הבטחה מפורשת, לפיה היו"ר יוכל לשוב ללשכתו - הבטחה אותה סירבו בירושלים להעניק לפלסטינים עד שנודע מצבו הקשה.
צוות הרופאים הירדני ובהם רופאו האישי של ערפאת, ד"ר אשרף אל כורדי, הוזעקו ללשכת הראיס והחלו לטפל במנהיג הפלסטיני. הרופאים החליטו שיש להוציאו מן המוקטעה, בנימוק שלא ניתן לבצע שם טיפולים רפואיים מורכבים. בין השאר, התגלה כי יש לו מחסור בכדוריות דם לבנות. הרופאים הכחישו את הטענות לפיהן הראיס לקה בסרטן דם, אולם מקור פלסטיני בכיר אמר לסוכנות "רויטרס" כי אכן מדובר בלוקמיה.
האישור לנסיעת ערפאת התקבל לאחר שיחת טלפון נדירה שקיים ראש הממשלה שרון עם עמיתו הפלסטיני, אבו עלא, אשר גם ביקש ממנו ערבויות לכך שערפאת יוכל לצאת לחו"ל - אם יהיה בכך צורך. נשיא מצרים, חוסני מובארק, שוחח עם שרון והודה לו על המחווה האנושית כלפי ערפאת. הוא גם בירך אותו על אישור תוכנית ההתנתקות בכנסת, והוסיף כי הדיאלוג בין שתי המדינות יימשך.