בוש ניצח - הגאים מנמיכים פרופיל
ארגוני ההומוסקסואלים החליטו "להוריד ראש" ולסגת זמנית מהמאבק המשפטי למיסוד הנישואים, בניסיון לגרום לנשיא להוריד את הנושא מסדר יומו. "זה כואב, אבל מעכשיו נתמקד בהסכמים האזרחיים", הסבירו בארגונים, וגם הזהירו: "לא רחוק היום בו אדם לא יוכל לבקר בבית החולים את בן זוגו הגוסס"
הבחירות בארצות הברית היוו מכה אנושה לפעילים בארגוני ההומואים והלסביות ברחבי המדינה. בנוסף לבחירתו המחודשת של הנשיא בוש, שמיהר להודיע באמצעות יועצו הבכיר על כוונתו לנסות להעביר שוב תיקון לחוקה המגדיר נישואים ככאלה הנערכים אך ורק בין גבר לאשה, האזרחים ב-11 מדינות שונות החליטו על איסור נישואים בין זוגות של הומואים ולסביות במדינותיהם.
אחרי תוצאות כאלה, בארגונים ההומו-לסביים לא מוכנים להסתכן יותר. בכאב רב הם הודיעו הלילה (ו'): "אנחנו מורידים הילוך. לא נלחם כרגע על זכותנו להתחתן ולהיחשב כנשואים לכל דבר ועניין. כרגע אנחנו מתמקדים בביסוס זכויותיהם של אלה שיבחרו למסד את הקשר ביניהם בהסכמים אזרחיים".
הסיבות להחלטה רבות ומגוונות. החל ברצון לזכות באהדת הציבור האמריקני, שלפי תוצאות הבחירות מחשיב יותר ויותר את מה שהפך לאחד הנושאים הבוערים במערכת הבחירות - "ערכי המוסר". סיבה אחרת היא דיפלומטית גרידא. "אם נוריד את הראש, אולי בוש יוותר על הניסיון החוזר להעביר תיקון לחוקה. ככה לא ייסתם הגולל על הניסיון העתידי לזכות במאבק", אמרו.
מתיו קולס, העומד בראש אחד הארגונים המובילים את המאבק הגאה, אמר לעיתון הניו יורק טיימס כי הארגון שבראשותו עומד להפחית באופן משמעותי את מספר התביעות להכרה בנישואים שיגיש בתקופה הקרובה לבתי המשפט ברחבי המדינה.
לדבריו, "אנחנו עלולים להפסיד יותר מדי. השופטים אומנם ליברלים בחלקם, ואנו עשויים לנצח במשפטים, אבל נכון לעכשיו, ניצחון מסוג זה רק יעורר עלינו את חמתו של העם, ויערער את מעמדנו".
קולס ככל הנראה לא טועה. גורמים משפטיים רבים, ביניהם גם דתיים, התבטאו לאחרונה בתקשורת האמריקנית והבהירו חד וחלק: "ההומואים והלסביות לא יכולים לנצח פה. כל נצחון משפטי שלהם יהיה בבחינת שפיכת שמן למדורה הבוערת ממילא".
מתיו סטיוור, עורך דין המתמחה בעיקר בנושאי חקיקה ודת, הסביר שגם ללא שום "התגרות" מצד הקהילה ההומו-לסבית, ימשיכו ההליכים נגד הנישואים הגאים, הן ב-11 המדינות שהצביעו על הנושא בבחירות, והן במדינות אחרות.
לדבריו, "במהלך ארבע השנים הקרובות, אני מעריך שלפחות 20 מדינות יאסרו על הנישואים. במקביל, יימשכו המאמצים להעביר תיקון פדרלי לחוקה האמריקנית. צריך להבין שהנשיא בוש קיבל מנדט לפעול בנושא מהמוני מצביעים שנהרו לקלפיות בדיוק בגלל זה. הוא חייב לפרוע את השטר".
"לא מאמינים שאנחנו יודעים לאהוב"
מאט פורמן, מנכ"ל כוח המשימה ההומו-לסבי, העומד בראש כנס הארגונים ההומו-לסביים שנפתח הלילה, אמר גם הוא שאי אפשר לייפות את המצב. "האסטרטגיה המשפטית שלנו מתייחסת לעשר השנים הקרובות, בתקווה שנצליח לפעול בעתיד גם במישורים החוקתיים והפוליטיים", הבהיר.
בראיון לרשת CBS הסביר פורמן שמדובר בזמנים קשים, קשים מאוד. לדבריו, "אנחנו צריכים להתמודד עם העובדה שרוב האזרחים במדינה, לא רק שלא מבינים אותנו, אלא גם נוקטים בצעדים עוינים על מנת לשלול מאיתנו זכויות שעדיין לא קיבלנו".
את הדוגמא הטובה ביותר לתסכול הגדול שחשים כעת חברי הקהילה ההומו-לסבית כתוצאה מהעוינות אותה הזכיר פורמן, סיפקה רוי טרופ, בכירה בארגון זכויות אדם באורגון.
טורפ סיפרה ל-CBS כיצד באה לנחם עובדת שלה שהתאבלה על מות בעלה. העובדת ניגשה לטרופ ושאלה אותה: "תגידי, אנשים כמוכם בכלל עצובים שמישהו מת?"
לדברי טורפ, היא היתה בהלם מוחלט. "הבנתי שלא רק שלא מבינים את הזוגיות שלי, שלא מאמינים שאנחנו יודעים לאהוב, אלא שיש אנשים, אפילו קרובים, שלא רואים בי בן אדם. זה שובר לי את הלב", אמרה.
"לא רחוק היום בו אדם לא יוכל לבקר בן זוג גוסס"
המערכה ההומו-לסבית המשפטית תתמקד עכשיו בשני מישורים - ביסוס הזכויות להם זוכים אלה שבחרו לחתום על הסכמים אזרחיים, ושינוי כמה מהסעיפים עליהם הצביעו אזרחי 11 המדינות בבחירות האחרונות.
לטענת קולס, "חלק מהמדינות ניסחו את השאלה על טופס הבחירות באופן שלא מתיר שום איחוד בין זוגות של הומואים ולסביות, גם לא איחוד אזרחי. במקרים האלה- נערער. בעיקר במדינות בהן הסקרים מראים שהאזרחים מתנגדים לנישואים, אבל תומכים בהסכמים אזרחיים".
לטענה הזאת יש תקדים. בית המשפט של לואיזיאנה ביטל איסור נישואים עליו הצביעו בחודש ספטמבר האחרון, מהסיבה הזו בדיוק. תביעות דומות הוגשו בארקנסו, ג'ורגי'ה ואוקלהומה, והן ממתינות להכרעת בית המשפט העליון.
טענה נוספת היא ששאלת הבחירות נוסחה במונחים מעליבים, המטים את דעת הקהל. באוהיו למשל, נוסחה השאלה כך: "המדינה לא תיצור או תעניק תוקף משפטי ליחסים בין שני אזרחים לא נשואים, המתכוונים לשנות את מבנה, איכות וחשיבות מוסד הנישואים".
במקרה זה, טוענים נציגי הארגונים, החוק שולל את עצם הקיום המשפחתי של ההומואים והלסביות. "לא רחוק היום בו לא יתירו לאדם לבקר את בן זוגו הגוסס בבית החולים. במקרה הזה לא נשתוק", אמרו.