70 אלף נהרגו ברעש; תאילנד: 2 ישראלים בהרוגים
בתאילנד אומרים כי השניים בין 473 התיירים שנהרגו במדינה. במשרד החוץ מכירים דיווח על חמש גופות של ישראלים ובידיהם עדויות על שבעה ישראלים שאבדו. חשש גם לחיי ישראלים באיי אנדמן. היום מתחילים לפעול בתאילנד צוותי זק"א והמשטרה במאמץ לזהות הרוגים ישראלים. מספר ההרוגים באסון: כ-70 אלף בני אדם
רשויות תאילנד מדווחות הבוקר (יום ד') על שני הרוגים ישראלים מתוך 473 התיירים שנהרגו באיי תאילנד ברעידת האדמה. יעקב דביר, קונסול ישראל בתאילנד, אומר ל-ynet: "אנחנו לא מכירים את הדיווח הזה. אנחנו מכירים ידיעות על חמש גופות שנמצאו, כנראה של ישראלים. אין לנו עדיין שמות או מידע מזהה, והכל בספק".
במשרד החוץ אומרים כי הצטברו עדויות על שבעה ישראלים שככל הנראה נסחפו לים באיי תאילנד. חשש לחיי מספר ישראלים נוספים באיי אנדמן בהודו. בסך הכל אומרים במשרד החוץ ישנם 146 ישראלים ששהו במדינות מזרח אסיה בעת רעידת האדמה וטרם נוצר עימם קשר. ההערכה היא כי עשרות מתוכם הם מטיילים שהמשיכו בטיול כמתוכנן.
היום מתחיל לפעול בתאילנד צוות זיהוי פלילי של משטרת ישראל וצוות של זק"א, שינסו לזהות קורבנות ישראלים.
ובתוך כך, ממשלת אינדונזיה הודיעה הבוקר כי מספר ההרוגים ברעש האדמה במדינה הגיע ל-32,490. בכך מגיע מספר ההרוגים בכל המדינות שנפגעו ברעש לכ-70 אלף בני אדם.
בכיר בארגון הבריאות העולמי, ד"ר דייויד נבארו, מזהיר שמספר הנספים עלול להכפיל את עצמו, בשל מחלות.
"יש בהחלט סיכוי שמספר המתים ממחלות הקשורות לאסון יהיה זהה למספר ההרוגים מהצונמי", אמר מנהל פעולות החירום של ארגון הבריאות העולמי, ד"ר נבארו, במסיבת עיתונאים בז'נווה והדגיש את הצורך להחיש לאזורי האסון סיוע רפואי ומים נקיים, "האיום הקשור לצונמי ולרעשי אדמה יתחלף בסבל לטווח הארוך בקהילות שנפגעו". בשל הסכנה לפרוץ מגפות, החלו במדינות שנפגעו באסון לקבור את ההרוגים בקצב מהיר.
ד"ר נבארו הוסיף: "אנחנו מתמקדים עם הממשלות המקומיות בהצלת חיים, במניעת מחלות ובשיקום התשתית הבסיסית הנחוצה להבטחת בריאות הציבור".
מניין הנספים עלה לאחר ששלטונות אינדונזיה, סרי לנקה והודו עדכנו את מניין ההרוגים בתחומן. הזינוק המשמעותי ביותר במניין הקורבנות נרשם באינדונזיה. אתמול בבוקר דווח על 15,000 הרוגים, אך היום, כאמור, המספר הוכפל. מוקדם יותר אמר סגן נשיא אינדונזיה: "אנו לא יכולים להגיע לאלפי אנשים המתגוררים במקומות מבודדים".
בהודו ידוע עד כה על 12,419 הרוגים, אך המספר צפוי לעלות. באי צ'אורה למשל, נמצאו רק 500 מתוך 1,500 התושבים. טרם חודש הקשר עם שני איי שכנים, שבהם מתגוררים כ-7,000 תושבים.
בתאילנד, שם פגעו הגלים ההרסניים באתרי התיירות ההומים בעונה זו של השנה, נמנו כ-1,000 הרוגים, מתוכם כ-700 תיירים. כוחות הצלה איתרו את גופותיהם של כ-800 בני אדם במלון "סופיטל" שבאזור קאהו לאק במדינה. גורמים רשמיים העריכו כי מניין ההרוגים במדינה עלול להיות מעל 2,000.
ילדה המאושפזת באזור האסון בהודו (צילום: רויטרס)
בהסתמך על הוראת ארגון הבריאות העולמי, הזהיר משרד הבריאות מפני נסיעות למקומות המוגדרים מוכי אסון: אינדונזיה, סרי לנקה, האיים המלדיביים, מלזיה, בנגלדש, והאזורים שנפגעו בהודו ובתאילנד. כתוצאה מהשיטפונות ומקריסת מערכת הביוב והמים, ובעקבות הגופות הרבות שנמצאות באותם אזורים, מזהיר משרד הבריאות מפני מגיפות, מחלות מעיים ומחלות זיהומיות, וממליץ לציבור שלא לצאת לאזורים הללו עד להתבהרות המצב.
סמנכ"ל משרד החוץ, נסים בן שטרית, אמר במסיבת עיתונאים שכל הישראלים שנעדרו באיי אנדמן שבהודו אותרו, ורובם כבר הגיעו לבירה פורט בלייר על-מנת להתפנות בחזרה לישראל. לדבריו, מאמצי החיפוש מתמקדים כעת בתאילנד, שבה יש חשש לגורל חלק מהנעדרים.
צוות המעבדה לזיהוי פלילי של המשטרה, איש המכון לרפואה משפטית וצוות של זק"א הכולל 12 איש יצאו לתאילנד על-מנת לסייע באיתור ובזיהוי הרוגים ישראלים, אם יימצאו. בראש הצוות יעמוד ניצב-משנה שלום צארום. המשטרה ממתינה כבר יומיים לאישור לשיגור המשלחת, המונה שישה שוטרים, בהם אנשי המעבדה לזיהוי פלילי ואנשי אגף המבצעים. המשטרה תסייע גם באיתור נעדרים.
ממשלת תאילנד הורתה לצוותי הקבורה לקחת דגימות ד.נ.א, טביעות אצבע ותצלומי פנים מכל ההרוגים בטרם ייקברו בקברי המונים. דבר זה יסייע לצוותי הזיהוי בעבודתם. סמנכ"ל משרד החוץ אמר במסיבת עיתונאים: "מצב הגופות בכי רע. יש חשש כבד להתפרצות מחלות, ולכן יש למהר באיתור הגופות, ואנו נעשה את כל המאמצים לכך".
הרופאים במשלחת הישראלית: נטפל בישראלים ובתאילנדים
המשלחת הרפואית ששיגרה ישראל לתאילנד נחתה בבנגקוק, ולאחר טיפול בפצועים הישראלים הבודדים שאותרו, מתכוונים הרופאים הישראלים לסייע בטיפול באוכלוסיה המקומית. המשלחת מונה 16 רופאים ואחיות מהמרכז הרפואי תל-אביב ומבתי החולים "בילינסון", "העמק" ו"קפלן". בינתיים, הם אישרו לשני פצועים ישראלים לטוס חזרה הביתה, ולפי שעה הם ממתינים להנחיות נוספות.
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר בועז לב, שעומד בראש המשלחת, סיפר ל-ynet לאחר הנחיתה: "זה אסון בסדר גודל ענק. אני לא בטוח שאנשים תופסים את זה. אנחנו נעזור למי שיצטרך ולא רק לישראלים. ודאי שנרצה לסייע לישראלים ככל שאנחנו יכולים. יש לנו כאן יכולת הרבה מעבר למה שיידרש. לא הבאנו איתנו ציוד ניתוחי - אלא אנחנו באים לתשתיות קיימות, למקומות שאליהם מגיעים הפצועים. אנחנו לא יחידת שדה.
"צריך לזכור שאנחנו לא היחידים בעולם שנענים לצורך הזה. יש כאן הרבה מאוד תנועה של משלחות בינלאומיות. אני עדיין לא יודע לומר כמה זמן נישאר כאן ומה בדיוק נעשה. הכל תלוי בהנחיות של השגרירות ובצרכים של תאילנד. ייתכן שנגיע גם לסרי לנקה. כרגע עוד אין לי מושג".
מנהלת המרכז ללימודי החייאה ורפואה דחופה במרכז הרפואי תל אביב, ד"ר עודדה בנין-גורן, שיצאה במשלחת, סיפרה ל-ynet בשיחה טלפונית: "הגענו לשגרירות. הוצאנו צוותים שלנו לבתי החולים, ומצאנו שני פצועים ישראלים צעירים - אחת עם חבלה ברגל והשני פצוע קל יותר.
"משפחותיהם כבר יודעות על הפציעה, בבית החולים כאן טיפלו בהם, בהחלט טיפול טוב וסביר, והרופאים שלנו הם אלו שאישרו את ההטסה שלהם חזרה לארץ. כמובן שהם רוצים להיות כמה שיותר מהר בחזרה בבית. צוות שלנו המתין בשדה לעוד שתי פצועות, שהגיעו מפוקט. נעשה סיור נוסף בבתי החולים כדי לחפש פצועים".
לדברי ד"ר בנין-גורן, "הידיים שלנו בינתיים לא היו עמוסות עבודה. אם לא תהיה עבודה עם הפצועים הישראלים, בהחלט נרצה לעזור למקומיים. זו המטרה. אנחנו רוצים לנצל יותר את היכולת והמשאבים שלנו, בצורה שתהיה טובה גם לתאילנדים. יחד עם השגרירות נקבל החלטה. יש פה צוות נהדר בשגרירות שעושה עבודה מצויינת עם כל הנשמה, וזה נעים לראות".
מגן דוד אדום שיגר לסרי לנקה סיוע רפואי על מנת לסייע בטיפול בפצועי האסון. 4,800 בקבוקי אלבומין, חלבון המופק מפלזמה ומשמש לטיפול בנפגעי טראומה הסובלים מרעב, בשווי של יותר מ-100 אלף דולר, יישלחו לקולומבו, בירת המדינה.
צה"ל ומשרד החוץ שיגרו ציוד לסיוע הומניטרי ורפואי לאזור האסון בסרי לנקה. בבטן המטוס הוטענו כ-80 טון של ציוד: כ- 10,000 שמיכות, 3,680 ליטר מים מינרליים, 12 טון מזון, 17.5 טון מזון לתינוקות, למעלה מ-9 טון תרופות, וציוד נוסף כגון גנרטורים, אוהלים, מיטות ומזרונים.
קרן האו"ם למען ילדים, יוניסף, מחישה אף היא סיוע חירום למדינות שנפגעו באופן החמור ביותר. יוניסף פועל לטפל בצרכיהם הדחופים של מאות אלפי בני האדם ששרדו את גלי הצונמי, אך זקוקים עתה למחסה, מזון, ציוד רפואי וסיוע חירום אחר. הוועד הישראלי למען יוניסף קרא אמש לציבור הישראלי לתרום בדחיפות לטובת מאמצי ההצלה.