שתף קטע נבחר

שיבא: איבדה את פוריותה והרתה בעזרת שחלה קפואה

לראשונה בעולם הצליח צוות מהמרכז הרפואי "שיבא" להכניס להריון באמצעות הפרייה חוץ גופית והשתלת רקמת שחלה צעירה שעברה טיפולים כימותרפיים שפגעו ביכולתה להרות. האשה, בראשית שנות ה-30 לחייה, נמצאת כעת בחודש הרביעי להריונה

יום לאחר שהתפרסם כי ב"הדסה" הצליחו חוקרים להשתיל שחלה שלמה ומתפקדת אצל כבשה (ר' מסגרת), נודע כי חולת סרטן שאיבדה את פוריותה בעקבות טיפולים כימותרפיים הצליחה להיכנס להריון, לאחר שהושתלה בגופה רקמת שחלה שחזרה לתפקיד. כך מתפרסם הבוקר ב"מעריב".

 

זו הפעם הראשונה בעולם שבה מושג הריון באמצעות הפרייה חוץ גופית אצל אשה ששחלתה נהרסה כתוצאה מטיפולים כימותרפיים. לפני כמה חודשים, במקרה דומה שהיה בבלגיה, נולד ילד לאשה שאף היא עברה השתלת רקמת שחלה לאחר שקיבלה כימותרפיה והחלימה מסרטן, אולם שם לא היה מדובר בהפרייה חוץ גופית.

 

מחוסר פוריות להריון בריא

 

בראיון לרפי רשף הבוקר בגלי צה"ל סיפרה האשה כי "לפני כ-4 שנים וחצי, אני חושבת, גיליתי שאני חולה בסרטן. עם האינרציה של החיים התחילו ישר טיפולים וכל מה שקשור בזה. אחרי חצי שנה של טיפולים אמרו לי שזהו זה נגמר, הייתי שמחה וטובת לב והייתי בטוחה שהכל מאחורי. חצי שנה אחר כך גילינו שהמחלה שוב חזרה ולכך כבר הכינו אותנו שבמידה והמחלה חוזרת אני אצטרך לעבור השתלת מח עצם".

 

"מה שהטריד אותי בנקודה הזאת", סיפרה האשה, "הייתה העובדה שידעתי שהסיכוי להיות עקרה אחרי השתלת מח עצם הוא מאוד גבוה. התחלנו לבדוק ולברר אפשרויות. ההמטולוג שלי ד"ר יזהר הרדן הפנה אותי לד"ר דרור מאירוב וניסינו לעשות שאיבת ביצית שלא הצליחה. ואז סיפרו לי על אפשרות לקחת חלק מרקמת השחלה להקפיא אותה ובבוא היום כשאני אבריא וארצה להביא ילדים - להחזיר אותה. עכשיו אני בהריון בחודש הרביעי, בשבוע ה-15 עם עובר בריא ותקין".

 

ד"ר דרור מאירוב, רופא בכיר בחטיבה למיילדות וגניקולוגיה וביחידה להפרייה חוץ גופית במרכז הרפואי "שיבא", מספר הבוקר כי "מדובר באשה בשנות ה-30 המוקדמות לחייה, שלפני 5 שנים התגלתה בגופה מחלת הלימפומה. היא קיבלה טיפולים כימותרפיים שהסיכויים שהם יפגעו בפריון אינם גדולים במיוחד, ועומדים על כ-10%-40%. מצבה הרפואי לא איפשר לנו לבצע בה טיפולים לשימור פריון".

 

"כחצי שנה אחרי שהיא נכנסה להפוגה מהמחלה", הוא ממשיך, "המחלה חזרה, והיא עמדה לקבל טיפולים יותר אגרסיביים. אחרי הטיפול הראשון שנועד לייצב את מצבה, נותר לנו כחודש וחצי עד שנבצע בה השתלת מח עצם – דבר שידוע שהוא גורם בהסתברות של כמעט 100% לכישלון שחלה".

 

"בתקופה הזאת היא באה אלינו כדי לנסות ולשמר את הפריון שלה, ולאפשר לה ללדת ילדים לאחר שתתגבר על המחלה. הדבר הראשון שניסינו לבצע היה הפרייה חוץ גופית והקפאת עוברים. זאת פעולה ידועה וזאת הטכניקה שהאשה בחרה. הבעיה הייתה שהשחלות שלה לא הגיבו. מה שאומר אחד משני דברים – או שהשחלות נהרסו לחלוטין או שישנן ביציות בשלבי התפתחות מאוד מוקדמים, והן חלק מהמאגר השחלתי שאותן אפשר לשמר".

 

בלי סרטן ובהריון

 

 

"החלטנו, בהתייעצות איתה", הוא מוסיף, "לבצע הקפאה של רקמת שחלה. זאת פרוצדורה ניסיונית שאנחנו עושים כבר 10 שנים, ועד למקרה הזה לא היו נשים רבות שבחרו להשתיל את השחלה שהוקפאה, מה גם שטיפולים כאלו לא הצליחו. ברקמת השחלה שהוקפאה אכן נמצאו ביציות רבות לא בשלות".

 

"לאחר השתלת מח העצמות החלימה האשה לחלוטין", מספר ד"ר מאירוב. "ומחלת הסרטן לא שבה לתקוף אותה. בשלב הזה היא ביקשה שישתילו לה את רקמת השחלה. לפני שנה בדיוק השתלנו לה את הרקמה, וערכנו מעקב צמוד אחרי התאוששותה. אחרי שראינו שהשחלה התאוששה, עשינו הפרייה חוץ גופית באמצעות שאיבת ביציות. לפני 4 חודשים ערכנו מחזור טיפולים – והצלחנו בו. יצאה ביצית, עשינו לה הפרייה וממנה נוצר עובר, שהושרש ברחם".

 

"עכשיו, כשהאשה נמצאת בחודש הרביעי, ההריון מתקדם מצויין", הוא מספר. "זה בהחלט נותן תקווה לעתיד – גם לנשים חולות סרטן, גם לנשים שעומדות לקבל טיפולים שעלולים לפגוע בטיפול השחלה, וגם אולי, בשלבים מתקדמים יותר, לנשים שרוצות לשמור את הפריון שלהן לשנים רבות".

 

הצוות שטיפל באשה ב"שיבא" כלל את ההמטולוג ד"ר יזהר הרדן; מנהל היחידה להפרייה חוץ גופית, פרופ' יהושע דור; ומנהל החטיבה למיילדות וגניקולוגיה, פרופ' אייל שיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו בכר
למרות שפוריותה נפגמה, הצליחה האישה להרות
צילום: דודו בכר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים