בן שנתיים טושטש לצורך טיפול שיניים ומת
צוות מד"א שהוזעק למרפאה ירושלמית מצא את הפעוט, נכדו של ראש עיריית ירושלים, במצב של מוות קליני. הוא הובהל לבית-חולים מחוסר הכרה, ולפנות בוקר נקבע מותו. המשטרה תבדוק את מדובר ברשלנות. מנהל המחלקה לרפואת שיניים ילדים בהדסה עין כרם: "כולנו כואבים את המקרה ומצטערים על כך. יהיה צורך לבדוק את המקרה ולראות אם צריך לשנות משהו". ראש העיר: אנחנו לא מחפשים אשמים
יאיר רפאל לופוליאנסקי, פעוט בן שנתיים, מת לפנות בוקר (יום ה') בבית-חולים בירושלים, שם אושפז אתמול בעקבות טיפול שיניים שעבר. מדובר בנכדו של ראש העיר אורי לופוליאנסקי. הוא יובא למנוחות בצהריים.
אתמול, בשעות אחר הצהריים המאוחרות, הגיע הפעוט עם הוריו למרפאה ברחוב עליית הנוער 5 בשכונת רמות בבירה, כדי לעבור טיפול שנחשב לשיגרתי בקרב פעוטות: "תפירת" שיניים קדמיות שצמחו בצורה עקומה.
ד"ר שלומית חובב-בך, רופאת שיניים המתמחה בטיפול בילדים, נתנה לו חומר המיועד לטשטוש, והחלה בטיפול. לקראת סיום העבודה היא הבחינה שהפעוט לא מתעורר, הזעיקה את עמיתיה למרפאה והחלה בפעולות החייאה. במקביל הוזעק צוות מד"א.
"התינוק היה במצב של מוות קליני, ללא נשימה וללא דופק", סיפר איש מד"א, חיים הר-כסף, שהגיע ראשון למרפאה. "העברנו אותו לאמבולנס ופעולות ההחייאה נמשכו תוך כדי נסיעה".
כבר בשלב מוקדם בדרך לבית החולים הועבר הפעוט לניידת נט"ן, המצויידת במיוחד למקרים קשים, וזו פינתה אותו לבית החולים הדסה הר הצופים תוך כדי פעולות החייאה נמרצות.
בבית החולים הצליח הצוות הרפואי להשיב לפעוט את הדופק, וכעבור זמן קצר הוא הועבר לחדר טיפול נמרץ ילדים ב"הדסה" עין כרם. בני משפחתו של הפעוט הסתגרו בבית החולים, והתפללו לשיפור במצבו הקשה.
מנהל המחלקה לרפואת שיניים ילדים בהדסה עין כרם, פרופ' יוסי שפירא, סיפר ל-ynet: "אתמול בסוף הטיפול הבחינה הרופאה שטיפלה בילד בכך שהוא כחול. יותר מכך אינני יכול להגיד, כי כל שאר הפרטים אינם בסמכותי. לאחר שהוא הובא לכאן על ידי ניידת טיפול נמרץ של מד"א, נתנו לו בבית החולים את הטיפול המקצועי הטוב ביותר. תחילה הוא טופל ב"הדסה" הר הצופים, ולאחר מכן, כאשר ראו שהם זקוקים לידע ולנסיון נוסף, הוא עבר לטיפול נמרץ ב"הדסה" עין כרם וקיבל את הטיפול התומך הטוב ביותר שניסה לייצב את מצבו. כולנו כואבים את המקרה ומצטערים על כך. יהיה צורך לבדוק את המקרה ולראות אולי צריך לשנות משהו".
הרופאה פרצה בבכי וזעקה: "הילד, הילד"
רופאת השיניים שטיפלה בפעוט, ד"ר שלומית חובב-בך, פרצה בבכי מר לאחר שצוות ההחייאה עזב את מרפאתה עם הפעוט וזעקה: "הילד, הילד". בשיחה נסערת עם אנשי מד"א שהוזעקו למרפאתה היא טענה שהפעוט נפגע כתוצאה מרגישות כלשהי, ולא כתוצאה מטיפול רשלני. הרופאה ציינה עוד כי נתנה לו מינון נמוך מהמקובל ואינה זוכרת שהחומר שבו השתמשה עלול לפגוע.
חוקרי משטרת ירושלים אמורים להיפגש היום עם בני משפחתו של הפעוט כדי לקבל פרטים נוספים. בין השאר, תיבחן האפשרות לפתוח בחקירה פלילית. ממשרד הבריאות נמסר כי הם "לומדים את המקרה ביסודיות".
סבו אמר אמש ל"ידיעות אחרונות" כי אינו מעוניין להאשים איש ברשלנות, בטרם ייבדק המקרה לעומק.
"הילד טופל במרפאה פרטית. אותה רופאה עובדת אצלנו במסירות רבה במשך שנים רבות. היא רופאה מעולה עם נסיון רב, 15 שנה במקצוע", כך אמר ל-ynet פרופ' יוסי שפירא מהדסה עין כרם. "היא מומחית לרפואת שיניים לילדים וטופלו על ידה אלפי ילדים באותה שיטה, שבה כל הרופאים מטפלים בילדים. כך מטפל בילדים כל מי שאמון על טיפולי שיניים בילדים קטנים, שאינם שמחים לעבור טיפול באמצעות אלחוש השיניים בלבד ולא רוצים לעשות את הטיפול בהרדמה מלאה".
לדברי פרופ' שפירא, "סדציה (הרגעה) הכרתית היא שיטת הטיפול שאותה קיבל הילד. כולנו משתתפים כמובן בצער המשפחה. הסדציה נעשתה באמצעות מידזולם. המינון שהילד קיבל היה בהתאם לכללים, אפילו פחות מהמינון המקובל והמותר. באותה תרופה מטפלים בכל העולם, וגם בישראל כולנו מטפלים בתרופה הזאת – ולא ידוע על שום תופעת לוואי כאשר היא ניתנת במינון הנכון ובניטור הנכון. אלו שני הכללים החשובים, האל"ף בי"ת של שימוש בסדציה הכרתית".
"כולנו אמונים על אותה שיטה – ואין שיטת ביניים: או להשאיר את הילדים ללא טיפול בכלל או להשתמש בתרופה כזאת או אחרת. יחד עם זאת, תקלות קורות ואי אפשר להימנע מכך. הדבר שקצת מפריע לנו בתור רופאי שיניים לילדים הוא שדבר שקורה ברפואה ומתייחסים אליו במנוד ראש, ואילו ברפואת שיניים הציבור אומר – בגלל שיניים לא צריך למות, וזה הופך לסנסציה עיתונאית", הוסיף פרופ' שפירא.
"החומר שקיבל הילד נחשב למאוד בטוח"
הוא ציין כי השימוש ב"מידזולם" נעשה בכל העולם וישנם דיווחים בספרות המדעית, על כך שמשתמשים בתרופה הזאת דרך הפה בבטיחות רבה. היא תרופה בטוחה ביותר, במיוחד כשהיא ניתנת דרך הפה, כפי שהיא ניתנה כאן. Safe Medication הוא מינוח שחוזר שוב ושוב בדיווחים המקצועיים עליה.
פרופ' שפירא סיפר כי בגליונו הלפני אחרון של כתב העת של רפואת השיניים לילדים, פורסם, וזה היה "case report" חריג, כי נמצאה אלרגיה אצל ילד שקיבל את התרופה. "באלרגיה הזאת הצליחו לטפל, ושם אתה רואה מייד תופעה של פריחה. זה היה מקרה מאוד חריג שדווח עליו בספרות. מדובר בתרופה שיש עליה עשרות מאמרים, שמבטאים את הבטיחות שלה. היא עשתה מהפך בכל השימוש בתרופות הרגעה לילדים ברחבי העולם, והיא התרופה הנבחרת לטיפול בגלל חוסר תופעות הלוואי שיש לה. לכן אנחנו צמאים לדעת מה קרה", אמר.
לדבריו, "כל תרופה שנותנים לטשטוש גורמת לטשטוש הכרתי. המשמעות שלו היא שהמוח עובר דיכוי קל. אקמול גורמת להפחתת כאבים וכאן התרופה מפחיתה חרדה. 'בת הדודה' של התרופה הזאת היא תרופת ה'ואליום'. זאת אותה משפחת תרופות".