שתף קטע נבחר

זינוק במספר מקרי האנטישמיות האלימים באירופה

דו"ח הסוכנות והמשרד לענייני תפוצות חושף נתונים קשים על היקף התופעה ביבשת, למרות מאמצי הממשלות לשים לה קץ. בבריטניה מספר המקרים כמעט הוכפל, בצרפת אין שינוי, בברית-המועצות לשעבר חלה החרפה והיעד הפרובלמטי החדש: צ'כיה. מי עומד מאחורי התקיפות? בעיקר מוסלמים

עלייה דרמטית במספר התקריות האלימות באירופה על רקע אנטישמי - כך עולה מדו"ח שמפרסמים היום (א') הסוכנות היהודית והמשרד לענייני תפוצות, לקראת היום הבינלאומי למאבק באנטישמיות וציון 60 שנה לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ.

 

למרות שממשלות אירופה נוקטות במהלך השנה וחצי האחרונות מאמצים רבים בניסיון למגר את האנטישמיות, נכתב בדו"ח, במהלך 2004 חלה דווקא עלייה מתונה במספר התקריות על רקע זה ברחבי היבשת. במספר התקריות האלימות, כאמור, חלה עלייה דרסטית.   

 

282 אירועים אלימים על רקע אנטישמי נרשמו במהלך השנה החולפת באירופה. מרביתם נעשו בידי ערבים ומוסלמים, חלקם פלסטינים.

 

"לצערי, אין מדינה בעולם המערבי שאין בה תופעות של אנטישמיות ברמה כזו או אחרת", אמר עמוס חרמון, יו"ר הוועדה למלחמה באנטישמיות של ההסתדרות הציונית. "עד לאמצע שנת 2002 הייתה הכחשה גורפת של קיומה של תופעת האנטישמיות במדינות אירופה והתקריות היו מוסברות בעיקר כחוליגניות ובריונות. מאז ועד היום, הממשלות שינו את גישתן ונוקטות יד נוקשה כלפי התופעה".

 

אין שינוי בצרפת, זינוק בבריטניה

 

ואולם, המאמצים שמשקיעות הממשלות אינם תמיד נושאים פרי. כך, למשל, בצרפת: "למרות עבודה אינטנסיבית שמבצעת ממשלת צרפת על מנת להילחם בתופעת האנטישמיות, כולל מאסר פעילים מוסלמים אלימים וסגירת הטלוויזיה של חיזבאללה, לא נרשמה ירידה במספר התקריות האנטישמיות בצרפת. מבחינתנו זה מדאיג", אמרה תהילה נחלון, יועצת השר נתן שרנסקי לנושאי האנטישמיות, בהתייחסה לנתונים שפורסמו ולפיהם לא אירע כל שינוי בגילויי תופעת האנטישמיות בצרפת.

 

בבריטניה, לעומת זאת, חלה החמרה דרמטית במספר התקריות האנטישמיות: מספרן כמעט הוכפל, כאשר בשנת 2004 אירעו 310 אירועים אנטישמיים, 77 מתוכם אלימים - לעומת 163 אירועים אנטישמיים, מתוכם 55 אלימים, בשנת 2003.

 

מרבית התקריות האלימות כללו שריפת שני בתי כנסת וניסיונות הצתה של בתי כנסת נוספים וכן חילולם, זריקת בקבוק תבערה על מכוניתו של רב בלונדון, עשרות תקריות אלימות ברחובות, שהופנו בעיקר כלפי ילדים ומבוגרים ובעיקר בריכוזי אוכלוסין אורתודוכסיים. מאז שנת 2000, מציין הדו"ח, חוללו למעלה מ-100 בתי כנסת באנגליה בלבד.

 

בצרפת, כאמור, לא חל שינוי משמעותי. אך במדינות ברית-המועצות לשעבר ובעיקר ברוסיה ובאוקראינה חלה עלייה מדאיגה בהיקף התופעה: 295 אירועים אנטישמיים נרשמו ברחבי ברית-המועצות לשעבר בשנה החולפת, זאת לעומת 146 שהתחוללו בשנת 2003 באזור זה. מתוך 110 אירועים אלימים שהתרחשו באזור (לעומת 35 בשנת 2003), התרחשו 100 ברוסיה ובאוקראינה לבדן.

 

"בניגוד לאירופה המערבית, שם תופעת האנטישמיות היא בעיקר תולדה של אנטישמיות חדשה המבוססת על שנאת ישראל, הרי שבברית-המועצות לשעבר, תופעת האנטישמיות החדשה כמעט ואינה קיימת. את מקומה מחליפה דווקא האנטישמיות הקלאסית, אשר תמיד הייתה חבויה והיום היא פרוצה בגלל התגברות הלכי רוח לאומניים ומוסלמים בברית המועצות לשעבר", אמר השר שרנסקי.

 

לטענת השר, נשיא רוסיה פוטין מודע היטב לבעיה, והבטיח ללחום בה בכל כוחו. הדו"ח מציין, כי עד היום לא מיהרו השלטונות במדינות ברית-המועצות לשעבר להיאבק בתופעה באופן מועיל והפגינו יחס סלחני כלפי מבצעי פעולות אנטישמיות. יחד עם זאת, ציין שרנסקי, חלק מרכזי בעלייה בכמות התקריות האנטישמיות ברוסיה במהלך השנה החולפת נובע מריבוי הדיווחים אודותיהן,  לעומת מדיניות ההשתקה קודם לכן.

 

מדינה נוספת שמצבה מדאיג היא צ'כיה, שם נרשמו אשתקד 16 אירועים אלימים על רקע אנטישמי לעומת אפס ב-2003. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
קתדרלת נוטרדאם בפאריז נסגרה בגלל כתובות
צילום: איי פי
צילום: איי פי
חילול מצבות בגרמניה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מצעד ניאו-נאצים בארה"ב
צילום: רויטרס
הגיע עד ניו-זילנד
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הבטיח להילחם. פוטין
צילום: איי פי
מומלצים