ממשלת לבנון התפטרה, ההמונים חגגו בביירות
ראש הממשלה הלבנוני, עומר כראמה, וממשלתו התפטרו בשיאו של המשבר שפרץ עם רציחתו של ראש הממשלה הקודם, רפיק אל-חרירי. רבבות נאספו מחוץ לבניין הפרלמנט ופרצו בקריאות שמחה ובוז לסוריה: "סוריה החוצה". חלק מהמפגינים סימנו כבר את השלב הבא במאבק, כשקראו בהתייחסם לנשיא לבנון, "לאחוד, אתה הבא בתור". ארה"ב: זו הזדמנות לריבונות לבנונית על כל שטח לבנון. עידן חדש?
לראשונה בהיסטוריה המודרנית - ממשלה נפלה בעולם הערבי בלחץ הרחוב: ראש ממשלת לבנון, עומר כראמה, הודיע אמש (יום ב') על התפטרות ממשלתו, בשיאו של המשבר, שפרץ עם רציחתו של ראש הממשלה לשעבר, רפיק אל-חרירי לפני שבועיים בדיוק. הרבבות שנאספו מחוץ לבניין הפרלמנט בביירות הניפו את דגלי לבנון ודגלי ארה"ב לאות שמחה.
ראש ממשלת לבנון המתפטר נימק את התפטרותו: "אני מודיע על התפטרותה של הממשלה, שהיה לי הכבוד להובילה, מתוך רצון שהממשלה לא תהפוך מכשול בפני טובת המדינה. מי יתן שאללה ישמור על לבנון". כראמה יצא לארמון בעבדה, מקום מושבו של נשיא לבנון, אמיל לאחוד, כדי להגיש לו באופן רישמי את ההתפטרות.
מוקדם יותר ביקש כראמה דווקא את אמונו המחודש של הפרלמנט הלבנוני בממשלה בעקבות המשבר החריף שפרץ במדינה. כראמה מכהן בתפקידו מאז אוקטובר אשתקד, אז התפטר אל-חרירי ממשרת ראש הממשלה.
אחד מראשי האופוזיציה, המנהיג הדרוזי וליד ג'ונבלאט, אמר בעיצומן של הפגנות הענק בביירות: "העם ניצח". ההמונים קראו קריאות "סוריה החוצה" ו"חירות, ריבונות, עצמאות". חלק מהמפגינים סימנו כבר את השלב הבא במאבק, כשקראו בהתייחסם לנשיא לבנון: "לאחוד, אתה הבא בתור".
גם ארצות הברית מברכת. דובר הבית הלבן, סקוט מק'ללן, אמר: "זו הזדמנות לממשלה חדשה שתייצג את הגיוון במדינה". לדברי מק'ללן, "לממשלה החדשה תהיה מחוייבות ליישם ערכים של חופש ולקיים בחירות חופשיות, כפי שדרשו תושבי לבנון". דובר מחלקת המדינה, אדם ארלי, אמר ש"ארה"ב שותפה לרצונו של העם הלבנוני לריבונות לבנונית על כל שטח המדינה, לפירוק המיליציות ולבחירות".
מיד עם הודעת ההתפטרות, יצאו חברי הפרלמנט מהאולם ובכך הושבתה הישיבה המיוחדת שנפתחה הבוקר לדון בנסיבות ההתנקשות ברפיק אל-חרירי. "זו פעם ראשונה בהיסטוריה של לבנון, שנופלת ממשלה בלבנון", אמר אחד מחברי האופוזיציה להמונים, ואלו השיבו בקריאות נגד סוריה. מיד עם ההודעה על התפטרות הממשלה, החל ערוץ אל-מוסתקבל הלבנוני, שהיה בבעלותו של אל-חרירי, לשדר שירי שמחה, בליווי תמונות חיות מהעצרת המרכזית של כיכר השהידים בביירות.
זהו ניצחון מובהק לאופוזיציה בלבנון, במאבקה להביא לחקירת רצח אל-חרירי ולקעקע את אחיזתה של סוריה במדינה. בכיכר א-שוהדא - כיכר החללים - קיבלו האלפים שהפגינו נגד הממשלה ונגד הנוכחות הסורית, את הדיווח בצהלה גדולה. המפגינים שהו בכיכר מאז שעות הלילה המוקדמות, וזאת בניגוד להוראת הממשלה שאסרה כל הפגנות ברחובות בלבנון. דוברי האופוזיציה הלבנונית אמרו שזה ההישג הראשון בדרך לחקירת האמת ובדרך לשחרורה של לבנון מהכיבוש הסורי.
"האינתיפאדה הזו לא תיפסק"
כראמה התפטר בשיאו של יום דיונים סוער, שהתנהל בפרלמנט הלבנוני ויוחד לחיסולו של אל-חרירי. במהלך הדיון התנהלו חילופי דברים קשים בין כראמה ובין נציגי האופוזיציה בלבנון. במהלך הדיונים תקפו אישי אופוזיציה את הממשלה והעומד בראשה וטענו כי מדובר בממשלה שאינה ריבונית.
הדיון נפתח בנאומו של יושב ראש הפרלמנט, נביה ברי, שקרא להקים ועדת חקירה בינלאומית לבירור נסיבות ההתנקשות בחרירי: "המועצה שואלת מי רצח את רפיק אל-חרירי, יש לחקור זאת בשקיפות מלאה", אמר ברי בנאום הפתיחה.
ביירות נצבעה בדגלי לבנון ובדגלי ארה"ב (צילום: איי.אף.פי)
דקות אחר כך עלה לנאום חבר הפרלמנט ושר האוצר לשעבר, מרואן חמאדה, שניצל בחודש אוקטובר מניסיון התנקשות והתבטא בחריפות חסרת תקדים. נאומו ששודר בתחנות הטלוויזיה הערביות עורר עניין רב: "הממשלה הזו דימיונית וחבריה דימיוניים, אל-חרירי נהרג כבר כאשר מנעו ממנו להיות ראש הממשלה וכבר כאשר הסיתו נגדו וטענו שכל מה שמעניין אותו זה הכסף", אמר חמאדה.
"אל-חרירי קיבל איומים עוד לפני שהוארכה כהונתו של הנשיא המכהן, אמיל לאחוד. בימים בהם העולם השתנה, אנחנו צועדים אחורה וחוזרים לימי הדיקטטורה. אנו נביא את המשטר הזה לבית המשפט ואני לא מפחד לומר זאת. אנו דורשים לסיים את תפקידם של כל מפקדי מנגנוני הביטחון בלבנון. אין לנו בעיה עם הצבא הסורי, אלא עם המודיעין הסורי שנמצא בכל מקום, שמצותת וזורע סוכנים בכל מקום. האינתיפאדה הלא-מזוינת שהכרזנו עליה לא תיפסק עד שתיחשף האמת. אנו לא נגד הסורים ולא נגד הצבא הסורי, אלא נגד המודיעין ונגד הציתותים", דברי חמאדה.
יושב ראש הפרלמנט ברי נאלץ להפסיק מספר פעמים את הישיבה. חברת הפרלמנט, בהיא אל-חרירי, אחותו של ראש הממשלה הנרצח, נשאה נאום מרגש. אל-חרירי אמרה כי לאחיה לא מגיע מה שקרה לו בתמורה לכל מה שהשקיע למען לבנון ולמען המאבק בכיבוש הישראלי.
ראשי האופוזיציה: המשיכו להפגין עד שהסורים ייסוגו
כראמה דחה את האשמות האופוזיציה על כך שגורמים פנים-לבנוניים עומדים מאחורי החיסול, רמז למעורבותם האפשרית של ארגוני הביטחון הלבנוניים ברצח.
לאחר ההתפטרות, קראו ראשי האופוזיציה בלבנון שלא להסתפק בניצחון הזה ולהמשיך להפגין ברחובות, עד להסתלקות הכוחות הסוריים מהמדינה. "זהו הניצחון הראשון במאבק לחופש, זו עת החופש ואנו נישאר בכיכר הזו להפגין ולקרוא לחופש, לריבונות ולעצמאות עד אשר תשתחרר לבנון ותקבל את ריבונותה", אמר אחד מדוברי האופוזיציה בכיכר החללים.
תחנות הטלוויזיה המובילות בעולם הערבי קטעו את שידוריהן כדי לשדר את התפתחויות המשבר הפוליטי בלבנון. התחנות כולן פתחו בגל פתוח וראיינו את ראשי האופוזיציה ובכירים בממשל הלבנוני. פרשנים מכל העולם הסבירו בשידורים כיצד עלה בידה של דעת קהל בעולם הערבי להביא להתפטרותה של ממשלה מכהנת, דבר חסר תקדים.
שר הפנים של לבנון, סולימאן פרנג'יה, הקדים ופרסם צו האוסר לקיים התכנסויות והפגנות, זאת בשל החשש לשלום וביטחון לסדר הציבורי. למרות כל זאת, לא חששו ההמונים והגיעו לכיכר השוהדא בביירות, פרצו את מעגלי האבטחה של הצבא הלבנוני וקיימו את ההפגנות. רשת אל-ערביה אף דיווחה כי מספר חמושים נראו בהפגנות אלה, אך אותם חמושים נעצרו אחר כך על-ידי הצבא הלבנוני.
עוזר מזכיר המדינה האמריקני, דיוויד סתרפילד, נפגש עם שר החוץ הלבנוני, מחמוד חמוד, והתעקש לפגוש בראשי האופוזיציה ובהם המנהיג הדרוזי, וליד ג'ונבלאט והפטריארך הלבנוני, נסראללה ספייר. בפגישות הללו דרש הבכיר האמריקני מממשלת לבנון ומסוריה למלא אחר החלטת מועצת הביטחון 1559, להסיג את הכוחות הסוריים מהמדינה ולפרק את ארגון חיזבאללה מנשקו.
ממשרד החוץ בירושלים נמסר כי "ממשלת ישראל עוקבת מקרוב אחר הנעשה בלבנון. ישראל הביעה בעבר את תקוותה שלבנון תהיה מדינה ריבונית עצמאית ויציבה. אנו עוקבים בעניין אחר המתרחש שם בלא להביע התערבות". במשרד החוץ סירבו להתייחס להערכות באשר לסיבת התפטרותו של ראש הממשלה הלבנוני.