הידרותרפיה: כשהמים מרפאים את הכאב
ההצלחה של הטיפולים השיקומיים במים והפופולריות הגוברת שלהם בשנים האחרונות, אינם אלא שחזור ההצלחה של שיטה עתיקת יומין, שהיתה ידועה כבר בתרבות המצרית ובתרבויות עתיקות אחרות. המים כאמצעי טיפולי
השחייה השיקומית וההידרותרפיה זוכות בשנים האחרונות לביקוש גובר והולך. מוסדות רבים מגלים עניין רב במגוון שיטות הטיפול והשיקום במים ובאופן שבו הן מותאמות לצרכי אוכלוסיות שונות ומגוונות.
אפי הרנוי - M.A. בחינוך גופני ובפסיכולוגיה חינוכית-התפתחותית. מורה לחינוך גופני ומומחה לגיל הרך. מנהל חברת "יופי-טופי" שעוסקת בתנועה לגיל הרך ובשיווק ציוד ספורט
מה זה הידרותרפיה?
הידרו = מים; תרפיה = טיפול; ואכן, ההידרותרפיה כשמה כן היא: טיפול שיקומי שנשען על יסודות הפיזיותרפיה ומתבצע במים. הטיפול ההידרותרפי מנצל את יתרונות המים, מותאם אישית לצורכי החולה ומתאים למגוון מצבים רחב, כגון החלפות מפרקים, אירוע מוחי (CVA), טרשת נפוצה, נפגעי עמוד שדרה (נח"ש - SCI), דלקות מפרקים, פרקינסון, פוליו, מחלות שרירים, לקויות התפתחותיות, פגיעות ראש וכן שיקום מניתוחים בגב, בכתף, בברכיים ועוד. ההידרותרפיה אינה מתאימה למטופלים שסובלים מלחץ דם גבוה מאוד או בלתי יציב, אפילפסיה, מחלות עור מידבקות, פצעים פתוחים, אי שליטה על יציאות ומחלות ריאה שונות.
הטיפול במים הוא עתיק יומין, וגישת השיקום במים מתבססת על אותן סגולות ריפוי שיוחסו למים בתרבויות עבר. תיעוד בן 4,400 שנה מגלה כי שורשי ההידרותרפיה נטועים הרחק בשנת 2,400 לפנה"ס, בתרבות המצרית, וכן בתרבויות הרומית והיוונית. אפילו בתנ"ך אפשר למצוא אזכורים לסגולות המרפא של המים.
ההידרותרפיה, בצורתה המודרנית המוכרת לנו כיום, הוגדרה רק בסוף המאה ה- 19 ובתחילת המאה- 20. אז גם החלו להתפתח טכניקות טיפול מאורגנות ומוּבְנות, להלן:
טכניקת הטבעות (Bad Ragaz): פותחה בשנות ה- 30 בגרמניה, על-ידי ד"ר קנופפר (Knupfer). הטיפול התבצע תוך קיבוע המטופל לקיר באמצעים שונים והצפתו על המים, במנח גוף אופקי, בעזרת תומכים בצורת טבעות מתחת לצוואר, לגב התחתון, למותניים ולקרסוליים של המטופל. מטרתו המקורית של הטיפול היתה לחזק את שרירי פלג הגוף העליון ולהאריך את טווחי התנועה. ברבות השנים השתכללה השיטה וכיום היא מופעלת במישור האופקי והאנכי ונעזרת בתרגילי התנגדות ויציבה.
טכניקת הליוויק: ג'יימס הליוויק, מהנדס הידראולי ומאמן שחייה, פיתח שיטה זו בלונדון בשנת 1949. השיטה מבוססת על עקרונות ההידרודינמיקה ועל עבודה אינדיווידואלית של המדריך עם מטופל אחד, שמכַוונת לעצמאות מוחלטת של המטופל (לא כל המטופלים מגיעים לנקודה זו). המדריך והמטופל הם יחידה בתוך קבוצה, כך שהמטופל זוכה לפעילות גומלין חברתית בליווי השגחה צמודה אך לא מורגשת. המטופל לומד לשלוט בשיווי המשקל ובנשימה ומתרגל באמצעות משחקים ופעילויות תנועות שאין ביכולתו לבצע מחוץ למים. מטרתה העיקרית של שיטה זו לאפשר למטופל למצוא את יכולותיו במים לעומת המוגבלות ביבשה, מתוך הנחה כי הצלחה במים תתרום להעלאת הדימוי העצמי, הביטחון והמוטיבציה שלו.
טכניקת וואטסו: הרולד דאל פיתח את טכניקת הוואטסו בארצות הברית בשנים האחרונות. ייחודה - בשילוב שבין השיאצו זן ושיטת הטנסו, הכוללות מתיחות שפותחות חסימות לאורך המרידיאנים, עם עקרונות המים. הטיפול מתבסס על שחרור הגוף וביצוע מעברים מכפיפה (Flexion) לפשיטה (Exetention), תוך כדי ביצוע רוטציות (Rotation) באיברים השונים. עיקר הטיפול מתבצע כשהמטופל במצב אופקי, אחוז בזרועות המטפל בתנוחת עובר, ולרוב פסיבי. השיטה כוללנית ולפיכך רצוי לשלבה עם יסודות משיטות נוספות או עם תרגילים שיחייבו את המטופל להיות אקטיבי.
טכניקת ג'אהרה: השיטה החדשה ביותר מקרב טכניקות ההידרותרפיה; פיתח אותה מריו ג'אהרה בדרום אמריקה, ומשם היא הופצה לכל רחבי העולם. ייחודה בשימוש ב"זרוע השלישית" - מצוף דק וארוך המכונה "נודל" ומשמש לתמיכת המטופל ולהצפתו על המים. המצוף מאפשר אחיזה קלה יותר ותמרון נוח יותר של גוף המטופל במים. טכניקה זו נשענת על יסודות הוואטסו; המטפל אוחז במטופל הצף על המים ומביא אותו, באמצעות תנועה מעגלית זורמת ורציפה, לרגיעה מנטלית, פיזית ורגשית. הטכניקה מאפשרת הארכת טווחי תנועה, הפגת כאבים, מתיחת עמוד השדרה, חיזוק שרירים ועוד.
את הטיפול ההידרותרפי מבצעים אנשי מקצוע שהוסמכו במיוחד לסוג זה של טיפול. הטיפול נערך בתוך בריכה מחוממת, שמותאמת לאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים. ההידרותרפיה עשויה לשמש חלק מתוכנית שיקום כוללת או יחידת טיפול נפרדת ועצמאית.
הטיפול ההידרותרפי - יתרונות וחסרונות
הטבלה מתארת את יתרונותיו הרבים של הטיפול ההידרותרפי, ולצד כל אחד מהם גם את הגורם שמסייע להשגתו.
יתרונות הטיפול ההידרותרפי
יתרון | סיבה משוערת |
שיפור תפקודים ריאתיים (נשימתיים) | תרגול הנשימה מול התנגדות המים |
העלאת כושר קרדיו- ואסקולי | פעילות גופנית ממושכת מול התנגדות המים |
הפחתת בצקת | לחץ הידרוסטטי מסייע בקצב מוגבר במניעת התהוות של בצקות ובסילוק פסולת ונוזלים מצטברים |
הפגת כאב והפחתת ספסטיוּת | חום המים מדכא את מערכת העצבים הסימפתטית (משני להשפעת הלחץ ההידרוסטטי) |
הקלה בביצוע תנועות |
תמיכה של כוח הציפה וירידה בהשפעת כוח הכבידה |
חיזוק השרירים ושיפור היכולת לשמור על שיווי משקל | כוח התנגדות שלילי של המערבולת, צמיגות, צפיפות ומשקל המים וכוח הציפה |
לימוד מחדש של פונקציות | פעילות לא מסורבלת - ללא הפרעת הבגדים, התנגדות המים לתנועה (תנועה איטית יותר), תמיכה של כוח הציפה |
הרפייה | תמיכה של כוח הציפה, כוח כובד מופחת, ירידה בכאב הודות לשהייה במים חמים(חום חוסם כאב) |
הרגשה טובה | הדגשת היכולת לעומת המוגבלות, אינטראקציה חברתית והנאה |
עם כל היתרונות הללו, כמובן שיש לקחת בחשבון שלטיפול ההידרותרפי יש גם מגבלות וחסרונות, שבגללם אינו מתאים לכל אחד:
- הטיפול אינו מתאים לסובלים מהידרופוביה
- משך כל טיפול מוגבל
- התפשטות זיהומים
- קושי לבודד תנועה ספציפית
- עלות כספית גבוהה
- תלות המטופל במטפל
סיכום
אין ספק שהתאוצה שלה זכתה ההידרותרפיה והתפתחותה של שיטת טיפול זו במרוצת השנים, נובעות מהתרומה האדירה שלה למטופלים. ההידרותרפיה קיימת אלפי שנים, אבל רק במאה השנים האחרונות זכתה להכרה רשמית, התפתחה וזכתה להיכלל בטיפולים הרפואיים המוצעים כיום לציבור הרחב. יתרונותיה המרובים והייחודיים של ההידרותרפיה מסייעים משמעותית לנזקקים לריפוי.
- לכתבות נוספות בנושא בריאות, תזונה וכושר ממגזין "דינמי", לחצו כאן
מנצלים את יתרונות המים. הידרותרפיה
באדיבות דינמי
מומלצים