נוירולוג: "הגבלת השימוש בריטלין תפגע בילדים"
בתגובה להאשמות שהוצגו בכנסת אתמול, אומר הנוירולוג פרופ' אבינועם שופר כי התרופה ריטלין בטוחה ויצרה מהפך בטיפול בסובלים מהפרעות קשב. "הימנעות מהטיפול בריטלין עלול לפגוע בכל מהלך החיים, מהילדות ועד הבגרות"
בעקבות הדיון בועדת המאבק לנגע הסמים בכנסת אתמול, בה קרא יו"ר הועדה, ח"כ יחיאל חזן להגבלת השימוש בריטלין, אומר פרופ' אבינועם שופר, מנהל המחלקה לנוירולוגיית ילדים בבית החולים שניידר, כי פגיעה בריטלין
פירושה פגיעה בילדים הסובלים מהפרעות קשב ושזכו להישגים בזכותה. עוד אומר שופר כי התרופה היא אחת התרופות הנחקרות ביותר בעולם הרפואה, וכי השימוש בה בטוח וחשוב.
"ADHD היא מחלה לא פשוטה", אומר פרופ' שופר, "מדובר בהפרעה בקנה מידה לאומי. היא משפיעה על התנהגותו, ועל הדרך בה יתנהג בבגרותו. אנו יודעים שילדי ADHD שאינם מטופלים, מעורבים ביותר תאונות דרכים מילדים אחרים, מתקשים להשתלב חברתית, סובלים מפגיעה חמורה בלימודים בילדות ובבגרות, ומעורבים בסמים פי 3 מבאוכלוסייה הרגילה. כך שהטיפול עוסק בפני החברה שלנו".
"הטיפול בריטלין קובע עם איזה דימוי עצמי הילדים האלה צומחים", אומר שופר, "האם הם יגיעו לבגרות עם דימוי עצמי נמוך, בשל כשלונות חוזרים
ילדים הסובלים מ-ADHD, מסביר שופר, גדלים עם תסכול משום שאינם מצליחים לממש את יכולותיהם. שופר מכנה זאת "מנוע פנימי" שאינו פוסק מלפעול. "המנוע הזה בוער בהם", הוא אומר, "דוחף אותם. זה גורם לתסכול, לפגיעה קשה, ושוב – בחזרה לאותו דימוי עצמי נמוך והרסני. זהו גורם שפוגע בילד בכל מהלך חייו".
- מה בדבר הטענות החוזרות ונשנות על תופעות הלוואי הקשות של הריטלין?
שופר: "התרופה ריטלין היא מהנחקרות ביותר בעולם הרפואה. אנו יודעים על אלפי נבדקים, לפיהם התרופה יעילה הן לשיפור היפראקטיביות, הן לשיפור האימפולסיביות והן להפרעות הקשב. אלה שלושת המרכיבים העיקריים של ADHD. אין ספק שלתרופה יש תופעות לוואי, לרוב הן קלות – חוסר תיאבון, כאבי בטן וראש, אבל יש לנו דרכים להתמודד איתם. שאר תופעות הלוואי, כמו טיקים, הפרעות חרדה ומצבי רוח קיצוניים, נמצאים חבויים אצל ילדי ה-ADHD, והם עלולים לפרוץ עם או בלי לריטלין. במקרים כאלה מפסיקים את התרופה, ולכן תמיד כל מטופל נמצא במעקב רפואי".
- עם תופעות לוואי כאלה, האם התרופה אכן בטוחה בשימוש?
שופר: "ריטלין והתרופות האחרות מאותה משפחה, מאוד עוזרים, עם הדרכה נכונה של ההורים. בראש ובראשונה, עליהם לדעת מה הם רוצים להשיג מהריטלין. לשפר ריכוז? כתב? הישגים? התנהגות? חשוב לעבוד מול המורה
בצוות. המורה הוא זה שלרוב יראה האם יש לילד תופעות לוואי מהתרופה. במעקב כזה משולב, התרופה אכן בטוחה אבל מובן שהיא דורשת מעקב וניווט. היעד הוא שהילד יממש את יכולותיו, יגדל תוך פידבק חיובי כדי שיצמח כבוגר. לילד שלא גדל עם דימוי עצמי גבוה ופידבק חיובי, הריטלין לא יעזור כלל.
- בוועדת הכנסת מתכוונים לפעול להגבלת השימוש בריטלין. אתה בעד?
שופר: "אחת לחודשיים קם גל נגד הריטלין. יש גם כת של סיינטולוגים שמעוררים את העניין הזה שוב ושוב. זה פוגע בילדים על ריטלין, שגדלים על התרופה שמחים ומרגישים שווים כמו כולם. במציאות של כיתות של 40 ילדים, בהם גם כך קשה לילד להתרכז, לילד הסובל מ-ADHD קשה עוד יותר. המטרה העיקרית של התרופה הזו היא שינוי פני החברה בעתיד, היא מסייעת לילדי הריטלין להגיע למעמד כמה שיותר טוב בגיל מבוגר. בלי התרופה, אלפי ילדים יפגעו קשות, לא רק בילדות, אלא בכל מהלך חייהם".