ההסדר: הצעת משאל עם בתמורה לתקציב
סיעת הליכוד קיבלה בניגוד לדעת ראש הממשלה, פשרה שתסלול את דרכו של תקציב המדינה לאישור בוועדת הכספים. על-פי ההצעה, יוחלפו המורדים בוועדת הכספים. מנגד, חברי הכנסת של הליכוד בוועדת החוקה יעבירו למליאה את הצעת משאל העם. שרון: "לא ברור כיצד נוכל להתמודד בבחירות הבאות ביחד"
הקרע וההסדר בליכוד: תקציב המדינה יגיע היום (ג') לדיון ולאישור ועדת הכספים של הכנסת, לאחר שאמש הבטיח ראש הממשלה, אריאל שרון, את העברתו. סיעת הליכוד קיבלה פשרה בניגוד לדעת ראש הממשלה, לפיה תוטל משמעת סיעתית ויוחלפו חברי הכנסת שהודיעו שיצביעו נגד בוועדה. מנגד, הוחלט על משמעת סיעתית גם בהצבעה בוועדת החוקה, שתתכנס להכריע בעניין משאל העם.
ראש הממשלה גילה נדיבות מיוחדת כלפי מתנגדיו בסיעת הליכוד, מתוך הנחה שקל יותר להעביר את התקציב, ואילו משאל העם ייפול בהצבעה במליאת הכנסת. למרות כל זאת, המורדים עומדים בהתנגדותם לתקציב. בישיבת הסיעה נחשף קרע עמוק. ראש הממשלה אמר: "לא ברור כיצד נוכל להתמודד בבחירות הבאות ביחד, כשאני תומך בהתנתקות ואתם מתנגדים".
שרת החינוך, לימור לבנת, הזהירה: "אם כל אחד יעשה מה שהוא רוצה, הליכוד מתרסק". יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, אמר: "אין כאן מפלגה אחת, אנחנו כבר למעשה שתי מפלגות". הדברים החריפים נאמרו בישיבת סיעת הליכוד לקראת אישור תקציב המדינה.
בפתח ישיבת סיעת הליכוד, חזר בו ראש הממשלה מניסיון ההדחה של קבוצת המורדים בוועדת הכספים: "כל אחד שיצביע על-פי צו מצפונו, והצעתי היא שאף אחד לא יודח". ראש הממשלה גם ביקש מיו"ר הקואליציה, גדעון סער, לחזור בו מהחלטתו להתפטר, וסער נענה.
יו"ר הקואליציה הסביר את הפשרה שהתקבלה בליכוד: "סיעת הליכוד קיבלה את ההצעה ברוב של 16 בעד, 11 נגד ו-13 נמנעים. התוצאה קובעת את עיקרון נציגות הסיעה, בכל ועדות הכנסת. לפני קיום ההצבעה יתחייבו כל נציגי סיעת הליכוד בוועדות השונות, לפעול לפי החלטת הסיעה. אם למישהו יש בעיה מצפונית, הוא יוחלף בחבר אחר מרצונו".
"נציגי הליכוד יצביעו בעד חוק ההסדרים בתקציב המדינה ובעד משאל עם בוועדת החוקה. ח"כ רוני בר-און, חבר ועדת החוקה, ביקש שהות עד מחר לתת תשובה. במידה ולא יקבל תשובה, נחליף אותו בנציג אחר. ההצעה תאפשר להעביר את תקציב המדינה, ובכך למנוע את נפילת ממשלת הליכוד". ח"כ חזן וח"כ חיים כץ ביקשו להחליפם בוועדת הכספים מסיבות מצפוניות. ח"כ חיים כץ אמר כי יצביע נגד התקציב מסיבות חברתיות וח"כ חזן יצביע נגד בשל התנגדותו להתנתקות.
שרון נועד עם יו"ר ש"ס, אלי ישי, בניסיון לגייסו לתמיכה בתקציב, אך ישי הודיע כי ש"ס תצביע נגד, כי "היא אינה יכולה לתמוך בתקציב חסר לב ונשמה. מי שמבקש את תמיכת ש"ס יודע מה צריך לעשות. תפנית אמיתית ולא לתת אקמול לטיפול שורש. כנראה שהפיתרון הוא ללכת לבחירות וש"ס מוכנה לבחירות מחר בבוקר".
סטנוגרמה של מפלגה מפוצלת
חילופי דברים קשים מאוד איפיינו את ישיבת סיעת הליכוד. ח"כ אלי אפללו האשים את המורדים: "אתם דוחפים לפיצול הליכוד".
נתניהו: "המותג ליכוד חזק מאוד. גם היום לא כדאי לאף אחד לוותר עליו".
אפללו: "כולנו זוכרים מ- 99' כמה הוא חזק - 19 מנדטים".
זאב בוים: "ב-91' שבעים אחוז תמכו בליכוד, ואחרי חצי שנה הפסדנו את הבחירות".
נעמי בלומנטל: "אין לציבור אופציות אחרות, הם יהיו חייבים להצביע לליכוד".
גדעון סער: "לא כדאי לך להאמין בזה".
ציפי לבני: "לפחות תגידי את האמת. אתם רוצים לעצור את ההתנקות, ואתם שולחים אותנו לשלם לסיעות אחרות כסף: מרצ, ערבים, ואז אומרים שזה לא לגיטימי".
מיכאל רצון: "אני רוצה לתמוך בתקציב. זה החיים הפוליטיים. אין לנו דרך לשכנע אתכם".
נתניהו: "זה לא נכון ללכת לבחירות. יש לזה השלכות חמורות. אם הסיעה מחליטה לגבי התקציב, חייבים לקבל את החלטה הסיעה. אין רוב למשאל. הלוואי והיה, אתם יודעים מה דעתי. ש"ס מתנגדת באופן עקרוני, וכל הדיון לגבי המשאל הוא תיאורטי. אם יהיה שינוי, אני אהיה הראשון לדרוש משמעת סיעתית. אני מעביר את התקציב בוודאות, השאלה באיזה מחיר".
לימור לבנת: "הליכוד בהתרסקות. ברגע שהתקבלה החלטה, מי שלא יכול לעמוד בוועדה כלשהי, שידרוש החלפה. אם נצא מהחדר הזה וכל אחד עושה מה שהוא רוצה, אנחנו מתרסקים. צריך למצוא את המשוואה".
אריאל שרון: "אתם מבקשים שאוביל את המהלך למשאל עם. אני לא יכול להוביל מהלך שאני מתנגד לו באופן נחרץ, כי אני חושב שהוא מסוכן ורע לישראל, ויביא לבעיות מהקשות שבישראל.
"אם היתה היום הצבעה על ההתנתקות הייתם מצביעים בעד? ברור שלא, כי אתם חושבים שזה דבר רע, ולא נכנס לוויכוח על זה עכשיו, זה עניין אחר לגמרי. אבל תקציב הוא לא עניין עקרוני. אתם מצביעים נגד כסף לתרופות, נגד ראשי רשויות שלנו. זו לא הצבעה על ההתנתקות. יש כאן שחושבים שטוב שהממשלה תיפול. ישבנו על סל התרופות בממשלה, וקיבלנו החלטות קשות. זו החלטה שתעזור לאנשים ביום יום. צריך למצוא דרך ברורה להפריד בין השקפות על משאל עם והתנתקות. אין קשר לתקציב".
"זה יוביל לבחירות, ואז מה יתפתח? ואז מה יתפתח? אף אחד לא יודע. זה די מקרי, ההרכב של הוועדות. מי שיושב בוועדות לא יכול להביע את עמדתו הפרטית. אי אפשר להחזיק את המדינה כבת ערובה מבחינה משקית, בריאותית, חינוכית. אם אתם לא יכולים להצביע, תבקשו להשתחרר. אף אחד לא רוצה להדיח. יש הבדלים בין הוועדות וההצבעות. אם מישהו בוועדה מבקש להחליף אותו, זה לא יכול להיות. אתה מייצג את הסיעה. אני לא תמיד מסכים עם ביבי, אבל בנושא הזה אנחנו עובדים יחד בזרוע הדוקה, באופן הדוק".
נתניהו: "בהחלט".
שטרית: לא יעלה על הדעת שנתאבד
מוקדם יותר קרא השר שטרית להדיח את המורדים: "לא יעלה על הדעת שהליכוד יתקע לעצמו כדור בראש ויתאבד. יש להחליף את החברים שמתנגדים לתקציב". בתגובה אמר ח"כ מיכאל רצון: "זו הכרזת מלחמה ואינני מאמין כי דבר כזה יקרה. אם זה יקרה, זו חציית קווים אדומים, עם משמעויות מרחיקות לכת".
לפני הצהריים נפגש נתניהו בלשכתו בכנסת עם חברי סיעת הליכוד החברים בוועדת הכספים, אך פגישה זו נכשלה. בפגישה נכח גם יושב ראש הקואליציה, חבר הכנסת גדעון סער. הישיבה נועדה כדי לרכז את הדרישות של חברי הסיעה לשינויים בחוק ההסדרים ובתקציב.
בניסיון של הרגע האחרון, זימן גם ראש הממשלה, אריאל שרון, בפעם הראשונה את קבוצת "המורדים" בליכוד על מנת לנסות לשכנעם לתמוך בתקציב המדינה. ח"כ דוד לוי הודיע שלא יגיע וניסה לשכנע את חבריו שלא להיוועד עם שרון, בטענה ש"ישפילו את עצמם".
המגעים בין ראש הממשלה לקבוצה החלו בעקבות פנייה של חבר המרכז שמעון גבסו, שפנה ליועץ הפוליטי של ראש הממשלה בטענה כי ראש הממשלה כבר נפגש כמעט עם כל סיעות הבית, עם החרדים, הערבים, שינוי ורק את קבוצת "המורדים" הוא מחרים. כתוצאה מכך אורגנה פגישה בין הצדדים.
חברי קבוצת "המורדים" לא תולים תקוות רבות כי הפגישה תישא תוצאות. ח"כ אהוד יתום אמר הבוקר: "כשראש הממשלה מזמין, אני תמיד שמח להגיע מה עוד שהוזמנה כל קבוצת הנאמנים (המורדים). נשמע את ראש הממשלה בכל הכבוד הראוי בתקווה שהוא יעלה בפנינו עסקה שבה נסכים להצביע בעד התקציב והוא יסכים ללכת למשאל עם. אינני רואה שום אופציה אחרת שבה תהיה הסכמה שלנו להצביע בעד התקציב ללא משאל עם לפני ביצוע התוכנית".