דו"ח: ניתן למנוע 62% ממקרי המוות מסרטן - כך תעשו
דו"ח חדש של האגודה האמריקאית לסרטן מגלה ש-62% מכלל מקרי המוות מסרטן ניתנים למניעה באמצעות בדיקות מקדימות ואורח חיים בריא. לפניכם עיקרי הדו"ח, העדכונים, החדשות, ההמלצות והדרכים הפשוטות כל כך לנצח את הסרטן
מדי שנה מתגלים בישראל כ-33 אלף חולי סרטן חדשים. על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, בישראל חיים היום כ-120 אלף חולי סרטן שנמצאים בטיפול או במעקב. המספרים המבהילים האלה רק הולכים ועולים. אלא שדו"ח חדש של האגודה האמריקאית לסרטן מגלה שניתן למנוע יותר ממחצית מכלל מקרי המוות מסרטן – אם רק נאמץ אורח חיים בריא יותר כבר מגיל הילדות ונקפיד על ביצוע בדיקות רפואיות בזמן.
האגודה האמריקאית לסרטן מעריכה שמתוך 570 אלף חולי הסרטן האמריקאים שצפויים למות במהלך השנה הקרובה – כשליש ייכנעו למחלה שנגרמה בשל תזונה לא בריאה, חוסר פעילות גופנית, עודף משקל והימנעות מסקירות מוקדמות לאיתור סרטן. יותר מ-168 אלף חולי סרטן בארה"ב ימותו בשל עישון סיגריות. בסך הכל, על פי ההערכות, ניתן למנוע 62% מכלל מקרי המוות מסרטן.
"הדו"ח מבוסס על הידע המדעי שעומד בבסיס פעילותם של ארגוני בריאות בעולם וגם שלנו בישראל", אומרת מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן.
בדו"ח המפורט שהציגה בשבוע שעבר האגודה מפורטים המספרים, המחקרים, העדכונים וההמלצות האחרונות על הדרכים הפשוטות כל כך לנצח את הסרטן. עיקרי הדו"ח, ההמלצות והנתונים לגבינו כאן בישראל – מובאים כאן לפניכם.
עישון: פצצה מתקתקת
למרות הנתונים הקודרים מגלה הדו"ח שארה"ב עשתה לא מעט בהפחתת מספר מקרי הסרטן. כך, למשל, בהשוואה לעבר חלה ירידה תלולה בשיעור האמריקאים המעשנים. השימוש בטבק, על פי הדו"ח, גורם לכ-30% מכלל מקרי הסרטן בארה"ב ול-87% ממקרי סרטן הריאה. הצניחה בשיעור העישון היתה תוצאה של גורמים רבים, שכוללים מיסוי גבוה על מוצרי טבק, חוקים שמטילים הגבלות על עישון במקומות ציבוריים ותעמולה נגד עישון.
המצב אצלנו לא מעודד: על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, 35% מהגברים ו-25% מהנשים בישראל מעשנים. מעל 12% מהנשים בישראל מעשנות במהלך ההריון, וכתוצאה מכך מגבירות את הסיכון להפיל את עוברן. בשנת 1990 גרם העישון ל-12% מכל מקרי המוות של גברים בישראל.
"טבק הורג, והאנשים שמשווקים אותו הם טרוריסטים", אומר ג'ון ספרין, נשיא ארגון הסרטן הבינלאומי, שביקר לאחרונה בישראל. טבק גורם לסרטן הריאות, נפחת הריאות (אמפיזמה), שבץ, מחלות לב, הצרה וחסימת עורקים, סרטן הפה, סרטן הגרון, סרטן הלוע, סרטן הוושט, סרטן שלפוחית השתן, סרטן הכליה, סרטן הלבלב, כיב קיבה, לידת תינוקות במשקל נמוך ומוות בעריסה. "למעשה, אנחנו יודעים ששימוש רציף בסיגריות הורג לפחות חצי ממשתמשיהן הקבועים, ולפחות רבע מהם מתים באמצע החיים, בתקופה שתרומתם למשפחה, לחברה ולכלכלה היא המשמעותית ביותר".
לדברי ספרין, אם תימשך המגמה הנוכחית, יותר מ-10 מיליון איש ברחבי העולם ימותו מסיבות שקשורות לטבק במהלך 25 השנים הקרובות, ולפחות 75% מהם במדינות המתפתחות: "מספר האנשים ברחבי העולם שצפויים למות ממחלות שקשורות בעישון ב-30 השנים הבאות גדול יותר מסך האנשים שימותו מאיידס, שחפת, תאונות דרכים, סיבוכי לידה, רצח והתאבדות גם יחד. עד שנת 2020 שליש מכל מקרי המוות ברחבי העולם ייגרמו על ידי עישון טבק. הפצצה מתקתקת. אם אנחנו לא ננקוט יוזמה, איש לא יעשה את זה במקומנו".
השמנה: לשפר את איכות המזון
דו"ח האגודה האמריקאית לסרטן שפורסם בשנת 2003 הראה שעודף משקל מעלה את הסיכון למות ממחלות סרטן, ובהן סרטן שד – הסרטן השכיח ביותר בנשים, וסרטן הערמונית – השכיח ביותר בגברים.
על פי הדו"ח, בעיית ההשמנה נובעת מגורמים רבים: חיבה למזונות עתירי קלוריות, יותר ויותר תושבים מתניידים באמצעות המכונית, בתי הספר מקצצים בפעילויות ספורט, והילדים הופכים לבטטות כורסה ומעדיפים לרבוץ מול הטלוויזיה או המחשב במקום לצאת לפעילויות מחוץ לבית.
מה עושים? בדו"ח מופיעות כמה המלצות: לבחור בתזונה נכונה שמקצצת דרסטית בכמות הקלוריות היומית, לשלב סיבים תזונתיים בתזונה, לעודד מסעדות וחברות מזון לציין את הערכים התזונתיים, לשפר את איכות המזון שמוגש לילדים בבתי ספר, לבנות מסלולי אופניים ואזורי ג'וגינג בפארקים ולעודד פעילות גופנית.
חשיפה לשמש: גם כהי העור בסכנה
רוב מקרי סרטן העור, כך קובע הדו"ח, נגרמים בשל חשיפה לקרינה אולטרה סגולה (UV). לא רק השמש מעוררת את סרטן העור: גם מיטות שיזוף תורמות את חלקן לתחלואה. לא רק בהירי עור נמצאים בסיכון: הדיווחים האחרונים מראים שגם כהי עור ושחורים לוקים במלנומה באזור כפות הידיים, הקרסוליים ומתחת לציפורניים.
אצלנו בישראל המצב מדאיג במיוחד. ישראל נמצאת עדיין במקום השני, אחרי אוסטרליה, בשיעור החולים בסרטני עור. כ-950 ישראלים מאובחנים מדי שנה כחולים במלנומה ממאירה של העור, ויותר מ-10,000 חולים חדשים בסרטן עור שאינו מלנומה.
הדו"ח מדגיש את מה שכולנו יודעים ולא ממש מיישמים: יש להגביל את החשיפה לקרינת השמש העזה, במיוחד בשעות הצהריים, למרוח קרם הגנה בעל מקדם של 15 לפחות ולחבוש כיסוי ראש. למרות ההמלצות החוזרות ונשנות, מחקר שערך לאחרונה המרכז לבקרת מחלות בארה"ב הראה ש-25% מההורים לא מקפידים למרוח את ילדיהם עד גיל 12 בקרם הגנה ואף לא מקפידים להימנע מחשיפה לשמש בשעות הקרינה המסוכנת. מחקר אחר הראה שפחות משליש מבני הנוער בגילאי 11 עד 18 בארה"ב השתמשו באמצעי הגנה מפני השמש. כ-72% מבני הנוער דיווחו על כוויות שמש שבהן לקו במהלך חודשי הקיץ.
תזונה: 5-9 מנות של ירקות ופירות ביום
סוכנות המחקר הבינלאומית לסרטן פירסמה לאחרונה דו"ח שמוכיח שצריכת פירות וירקות יכולה למנוע שורה ארוכה של מחלות סרטן, ובהן סרטן הפה, הקיבה, הכליות, המעי, השחלות ושלפוחית השתן. עדיין לא ברור אילו מרכיבים בפירות ובירקות תורמים לאפקט המגן: על פי חלק מהמחקרים, אלה הם נוגדי החמצון (אנטי אוקסידנטים), על פי אחרים, אלה הסיבים התזונתיים, וייתכן שאורח החיים הבריא לכאורה של מי שמקפידים על צריכת פירות וירקות הוא זה שמגן עליהם מהסרטן. מה שברור הוא שצריכת 5 עד 9 מנות של ירקות ופירות מדי יום מפחיתה באופן דרמטי את הסיכון ללקות במחלה.
בדיקות מוקדמות: התחילו בבית
בדיקות רפואיות הן נדבך מכריע בהפחתת הסיכון לתמותה מסרטן. ככל שנתפוס את הגידול מוקדם יותר – כך יגדלו הסיכויים להשמיד אותו, גם עד לריפוי מוחלט. במקרה של סרטן המעי הגס, למשל, בדיקה מוקדמת לאיתור פוליפים במעי עשויה למנוע את המחלה, מכיוון שהסרת הפוליפים מונעת כליל את הפיכתם לגידולים ממאירים. על פי ההמלצות, מעל גיל 40 יש לבצע בדיקה רקטלית אצל הרופא אחת לשנה, ומעל גיל 50 יש לבצע בדיקת דם סמוי בצואה אחת לשנה ובדיקת קולונוסקופיה כל חמש שנים.
סרטן השד הוא המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל ובעולם המערבי בכלל. כ-4,000 נשים בישראל מאובחנות מדי שנה כחולות בסרטן השד, וכ-900 חולות מתות ממנו מדי שנה. ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים מוקדמים – גדלים סיכויי הריפוי לכ-90%. לפיכך גם מספר הנשים שמחלימות מהמחלה עולה בהתמדה. בישראל שיעורי ההישרדות מהמחלה הם מהגבוהים בעולם ודומים לשיעורי ההישרדות מסרטן השד בארה"ב.
חשוב שכל אישה תכיר את שדיה ותהיה ערנית לכל שינוי. החל מגיל 40 מומלץ לבצע ממוגרפיה אחת לשנה. חוק ביטוח הבריאות בישראל מאפשר בדיקת ממוגרפיה בחינם לכל אישה מגיל 50 ועד 74 אחת לשנתיים. נשים שנמצאות בקבוצות סיכון לסרטן השד או אלה שסובלות מבעיות רפואיות מיוחדות זכאיות לבדיקה תכופה יותר.
גם במקרה של סרטני עור יש חשיבות לאבחון מוקדם. מתחילים בבית: בחדר מואר היטב יש לבחון את הגוף מלפנים ומאחור ולבדוק את השומות ואת נקודות החן. הסימנים שאליהם יש לשים לב הם ארבעת ה'גימלים': גיאומטריה – אם צורת השומה לא סימטרית (חצי אחד לא שווה לשני), גבול – שומה שגבולה לא מעוגל, ברור ומוגדר, גוון – שומה שצבעה לא אחיד ומורכבת מכמה גוונים (כגון חום, שחור, ורוד) וגודל – שומה שקוטרה עולה על 5 מ"מ (קוטר עיפרון). אם התגלו נקודות חשודות בעלות סימן אחד או יותר, אם קיימים שומה שגדלה בהתמדה או פצע שלא נרפא – חשוב לפנות בהקדם לרופא. רק בדיקה מיקרוסקופית של השומה אחרי שהוסרה תקבע האם אכן מדובר בגידול סרטני.
לקבלת מידע - 24 שעות ביממה
האגודה למלחמה בסרטן מזמינה את הציבור לפנות לטלמידע, שירות המידע הטלפוני שמאויש 24 שעות ביממה, למענה על שאלות ולקבלת עלון מידע ללא תשלום בנושא מניעת סרטן והבדיקות המומלצות לגילוי מוקדם של סוגי סרטן שונים: טלפון 1-800-599-995, או באתר האגודה.