שתף קטע נבחר

זיהום חמור בפגייה של "הדסה" הר הצופים

פרסום ראשון: משרד הבריאות הורה הבוקר על סגירת הפגייה של הדסה הר הצופים לקבלת פגים חדשים, בגלל זיהום חמור שהתגלה אצל תשעה פגים ששהו בה בשבוע שעבר. בהדסה מרגיעים: לא מדובר בחידק טורף, הפגים במצב יציב ומקבלים טיפול. משרד הבריאות מבקש בינתיים מנשים שאמורות ללדת לפני הזמן לפנות לבתי חולים אחרים

זיהום חמור בפגייה של בית החולים הדסה הר הצופים בירושלים. משרד הבריאות הורה הבוקר (א') על סגירת הפגייה של בית החולים הדסה הר הצופים לקבלת פגים חדשים, בשל זיהום חמור שנתגלה בקרב תשעה פגים ששהו בפגייה במהלך השבוע שעבר. כך נודע היום ל-ynet. משרד הבריאות מבקש בינתיים מנשים שאמורות ללדת לפני הזמן לפנות לבתי חולים אחרים.

 

הזיהום נתגלה אצל הפגים כבר לפני ימים אחדים. החיידק הנמצא בגופם של תשעה פגים, שלושה מהם חלו, כלומר החיידק נמצא בדמם, והששה האחרים מוגדרים כנשאים, כלומר החיידק נמצא בצואתם בלבד.

צילום: גיל יוחנן

 מדובר בחיידק שמשתייך לקבוצת חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה שנקראת VRE. בבית החולים מנסים לטפל בפגים באמצעות סוג אחד של אנטיביוטיקה שעל פי בדיקות מעבדה נמצא שהחיידק אכן רגיש לו.  

 

אחר הצהריים כינס הצוות הרפואי את הורי הפגים החולים. מנהל המחלקה לילודים ופגים בבתי החולים של הדסה בירושלים אמר כי מצבם של כל הפגים שנדבקו בחיידק יציב.

 לדבריו, "כל התינוקות בודדו. התחלנו טיפול אנטיביוטי כשהבחנו שהחיידק רגיש לסוג אנטיביוטיקה שבדרך כלל אנחנו לא משתמשים בו. לא נקבל תינוקות חדשים עד שנשתלט על הזיהום במחלקה".

 

בית החולים פתח חדר מיוחד בתינוקיה עבור פגים, במקרה שיולדת הנמצאת בבית החולים תאלץ בכל זאת ללדת שם ולא תספיק לעבור לאחד מבתי החולים האחרים בעיר.

 

לא נשקפת סכנה לחייהם

 

מנהל המחלקה לילודים ופגים בהדסה, פרופ' אילן ארד, טוען שלא נשקפת סכנה לחייהם. "החיידק נקרא אנטרוקוק והוא אינו גורם לתמותה בדרך כלל ולכן תקוותנו כי כל התינוקות יחלימו ללא פגע", אמר פרופ' ארד. לדבריו, "מחלקת הפגים הדסה הר הצופים תישאר מבודדת וסגורה עד אשר יסתבר כי הזיהום הוסר". 

 

"שלושת התינוקות שבדמם אותר החיידק, וכן ששת התינוקות הנוספים שהחיידק אותר בצואתם, בודדו. אין זו הפעם הראשונה שאנחנו מגבילים קבלת תינוקות לפגייה. קרו כבר אירועים דומים בעבר, אם כי תדירותם נמוכה", אמר פרופ' ארד.

 

פרופ' ארד הסביר את השתלשלות האירועים אשר גרמה לבית החולים להחליט על סגירת הפגייה. "כאשר תינוק אינו יציב בהתנהגותו אנו עורכים לו בדיקות דם. בבדיקות אילו נתגלה החיידק. מרגע שהסתבר שיש יותר ממקרה אחד והמעבדה מדווחת שזה אותו החיידק, עולה החשד כי מדובר במקור משותף ונוקטים באמצעי בידוד כדי למנוע את התפשטות החיידק. עדיין אין לנו תשובה מהו המקור, אך ייתכן שלעולם לא נדע. אין לדעת אם לא מדובר בחיידק שנמצא במצב רדום בדמו של חולה כבר מספר שבועות. בכל מקרה נצטרך להמשיך בבדיקות כדי לראות מתי חלפה הסכנה".

 

יתכן שנצטרך לפנות אמהות לבתי חולים מחוץ לעיר

 

ארד הוסיף כי ייתכן עומס מסוים בפגיות של בתי החולים השונים בירושלים בעקבות סגירת הפגייה בבית החולים הר הצופים. "למזלנו הפגייה של בית החולים ביקור חולים הייתה ערוכה לקלוט את הפגים, אך זה נכון שמספר מיטות הפגים בירושלים מצומצם.

 

בבית החולים שערי צדק, בדרך כלל, המחלקה מלאה. כך שייתכן שנצטרך להפנות אמהות גם לבתי חולים מחוץ לעיר. ההחלטה להעביר את היולדות לבתי חולים אחרים התקבלה כבר בסוף השבוע שעבר, לאחר התייעצות עם מומחים למחלות זיהומיות ועוד לפני שמשרד הבריאות הורה לעשות כן", אמר פרופ' ארד.

 

פרופ' ארד תיאר את מצבם הגופני של הפגים שבגופם אותר החיידק. "אחד הסימנים שיש אצל פגים, וכך גם ניתן לאתר אותם, זה שיש להם הפרעות בקצב הנשימה, סימנים נפוצים נוספים הם חוסר יציבות במאזן הסוכר שלהם, אבל אין להם חום גבוה. החום אינו סימן שכיח בקרב פגים", אמר פרופ' ארד.

   

חשש שחמישיית תינוקות נדבקה בחיידק

 

אשה ערביה ילדה לפני כחודשיים חמישיה - שני בנים ושלוש בנות. הצוות הרפואי עדכן אותה בטלפון וביקש ממנה להגיע לבית החולים הדסה הר הצופים, שם אמרו לה שאחד התינוקות נמצא נגוע וארבעת הנותרים עדיין עוברים בדיקות. התינוקות נולדו בחודש השביעי בניתוח קיסרי בהפריה מלאכותית בהיריון ראשון.

 

"הגעתי מבוהלת והצוות הרפואי הצליח להרגיע אותי. כרגע אני מחכה", סיפרה האשה ל-ynet, "אמרו שכרגע החיידק לא מפחיד כי הוא לא מסוכן עדיין. הוא יהיה מסוכן רק כשהוא יגיע לדם. אמרו לי שצריכים עוד בדיקות ורק בעוד עשרה ימים יהיו תשובות".

 

ג'וואד ממזרח ירושלים, שאשתו ילדה בבית החולים, סיפר: "התקשרו אלי, אמרו שרוצים לפגוש אותי. הגעתי מיד לבית החולים. סיפרו שיש חיידק בצואה ושבינתיים זה לא מפחיד. רק אם זה יעבור לדם תהיה סכנה. כששמעתי את הטלפון הייתי מאוד מודאג, אבל הצליחו להרגיע אותי פה קצת".

 

האם בית החולים דיווח בזמן?

 

מבדיקה שערך ynet עולה כי מקרי ההידבקות הראשונים בחיידק אירעו בפגייה של הדסה הר הצופים כבר בשבוע שעבר, אך רק הבוקר, לאחר שבדיקות מעבדה הוכיחו כי מדובר בחיידק העמיד מסוג VRE, דיווח בית החולים למשרד הבריאות על המתרחש. בעקבות האיתור הראשוני של המקרים בסוף השבוע שעבר, פונו יולדות אחדות ממחלקת היולדות של הדסה הר הצופים לבית החולים ביקור חולים בירושלים, שנאות לקלוט את היולדות.

 

אחר הצהריים הגיעה לביקור חולים יולדת, שהיתה אמורה ללדת בהדסה הר הצופים. סגן מנהל בית החולים ביקור חולים ומנהל הפגייה, ד"ר אילן גור, הסביר ל-ynet כי חיידק ה VRE הוא חיידק הנמצא במעיים ומתפרץ לעיתים נדירות בגופם של פגים ותינוקות בחודשי חייהם הראשונים כאשר המערכת החיסונית של גופם עדיין חלשה.

 

"זהו חיידק מעיים החודר לדם, מתרבה ופוגע בכל מערכות הגוף. מהר מאוד הוא עלול להגיע ללב, למוח, לאיברים חיוניים נוספים, לגרום לקריסת מערכות ולמוות. הבעיה עם החיידק הזה היא שהוא עמיד בפני אנטיביוטיקה.

 

ד"ר גור ציין כי סיכויי החלמתו של פג או תינוק אשר נדבק בחיידק משתנים ותלויים בכוחו הפיזי של התינוק. "פג שמשקלו 500 גרם יחזיק מעמד פחות מפג שמשקלו 1.5 ק"ג", אומר ד"ר גור. 


פורסם לראשונה 17/04/2005 14:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
הפגייה בהדסה הר הצופים
צילום: דן בלילטי
צילום: עמית שאבי
פגייה (ארכיון)
צילום: עמית שאבי
מומלצים