קציצות צמחוניות - הנה מה טופו מה נעים
יעל גרטי מוכיחה שגם צמחונים יכולים להנות מקציצות ומסבירה איך בדיוק גורמים לטופו לשכוח שהוא טופו, בלי להשתמש בפסיכואנליזה
בפעם הראשונה בחיי בה אכלתי טופו, ישבתי שפופה ומדוכאת, תוך שאני ממלמלת לעצמי: "כמה שזה בריא...כמה שזה מזין...", ואכן, טעמו של הטופו יזכיר לכם טעם של עיתון באידיש, בתנאי שיצא לכם לטעום אחד כזה. עם הזמן גיליתי שהטריק הוא לגרום לטופו לשכוח שהוא אי פעם היה טופו. לא, אין צורך בתהליך פסיכואנליזה יקר ומתיש, ניתן לרסק את הטופו במעבד מזון ולשלבו בכל פשטידה, קציצה או מרק.
כך שילבתי טופו מרוסק עם עשבי תיבול ומרכיבים נוספים לכדי קציצות צמחוניות -בריאותיות, שיכלו להיות הרבה יותר בריאות לולא הייתי מטגנת אותן. קיימת תאורטית אפשרות לאפות קציצות, אבל בעיני רוחי אפיית קציצות נשמעת בדיוק כמו שליקת המבורגרים. כמו שאני רואה את הדברים, קציצות, מעצם קציצותיותן, צריכות להיות מטוגנות, ועם כל סלידתי מאוכל מטוגן ושמנוני אני יודעת לעמוד על זכותה הטבעית של כל קציצה להיות מטוגנת.
אני מודה, טעמן של הקציצות האלה אולי לא ירגש את אלה מביניכם שאינם צמחונים. להעשרת הטעם (וכמות הקלוריות) ניתן להוסיף לקציצות האלה מעט גבינה, כגון קצ'קבל. מומלץ להגיש את הקציצות הללו עם יוגורט חמצמץ או לבנה.
אז מה שמתי בקציצות ?
נבט חיטה - נבט חיטה הוא למעשה ראשיתו של זרע החיטה. הוא עשיר בויטמינים ומינרלים, כגון ויטמין E ומגנזיום, עשיר בסיבים תזונתיים המסייעים בחילוף החומרים ובחומרים נוגדי חימצון. השתמשתי בנבט חיטה בצורת פתיתים יבשים קלויים, אריזה בת 250 גרם (שמספיקה לשימושים רבים) עולה כ-5 שקלים בחנויות הטבע.
טופו - הטופו הוא אחד מתוצרי העיבוד של פולי הסויה. הטופו עשיר בחלבון ובסידן - ודל קלוריות. הטופו מספח אליו כל טעם שנמצא סביבו, אינו מורגש במאכלים ויכול להוסיף ערך בריאותי לכל תבשיל, פשטידה או קציצה. כל גוש טופו, מכל תוצרת, יתאים למשימה.
בורגול - מדובר למעשה בגרגרי חיטה שנסדקו, בושלו ויובשו. הבורגול עשיר בחלבון, ברזל, סידן, סיבים תזונתיים, אשלגן ו-ויטמין B. אני השתמשתי בבורגול אורגני.
עדשים - עדשים עשירות בחלבון, ברזל, סיבים תזונתיים, ומספקות שפע פחמימות מורכבות, חלבונים, ויטמינים ומינרלים. איכות החלבון היא כמו בבשר- למעט הויטמין 12B. השתמשתי בעדשים אדומות אורגניות.
טיפים להכנת קציצות
- טעמו את הבלילה שלכם: אמצו את החוק- מה שטעים עכשיו - יהיה טעים אח"כ.
- השתמשו בשמן נקי וטגנו על אש בינונית- גבוהה.
- אחרי שלוקחים כמות (של כף גדושה לערך) מהתערובת ויוצרים כדור בשתי כפות הידיים - יש לסחוט היטב את הקציצה, לפני שמכניסים אותה לטיגון.
- אם הקציצות מתפרקות בטיגון – יש להחזיר את התערובת למעבד מזון ולהוסיף חצי ביצה טרופה אם התערובת פרורית מדי או עוד נבט חיטה אם התערובת נוזלית מדי. קודם כל התערובת חייבת להתמצק לכם בידיים, לכדי כדור יציב.
- כדאי לטגן קציצה אחת תחילה, להרחיק לרגע קט את הסיר מהאש עד שתצטנן, לטעום אותה ולתקן תיבול לפי הצורך.
- עם הנחת כדור מהתערובת בשמן החם יש לשטח את הקציצות בעזרת כף טיגון שטוחה.
- לספיגת חלק משמן הטיגון יש להניח את הקציצות המטוגנות על צלחת עם נייר סופג. כמה שיותר נייר סופג סביב הקציצות שלכם = כמה שפחות קלוריות בקציצות.
קציצות זוקיני, שומשום, טופו ונענע (צילום: דניה)
קציצות עדשים אדומות וכוסברה
הקציצות האלה יוצאות מעט יבשות - מומלץ לטבול אותן ביוגורט.
החומרים:
1 כוס עדשים אדומות יבשות
1 חבילה כוסברה טריה
6 כפות נבט חיטה
2 ביצים
מלח
פלפל שחור גרוס גס
שמן תירס/קנולה לטיגון
אופן ההכנה:
- מבשלים את העדשים האדומות כשהן מכוסות מים רותחים, עד להתרככותן. לא נותנים להן להתבשל יתר על המידה, כדי שלא תאבדנה את צבען. מנחים במסננת.
- שוטפים את הכוסברה ומפרידים עלים מגבעולים.
- שמים במעבד מזון את העדשים המבושלות והמסוננות, הכוסברה, הביצים, נבט החיטה, מלח ופלפל, ומרסקים לתערובת יציבה ממנה ניתן ליצור כדורים. אם התערובת נוזלית מדי - מוסיפים עוד נבט חיטה, אם התערובת מתפוררת - מוסיפים עוד חצי ביצה טרופה. טועמים את התערובת ומתקנים תיבול במידת הצורך. סוחטים כל כדור בידיים לפני שמעבירים אותו לטיגון.
- יוצקים לסיר טיגון רחב כמה כפות שמן קנולה ומטגנים את הקציצות על אש בינונית-גבוהה עד להשחמה יפה משני הצדדים. מניחים את הקציצות המטוגנות על גבי צלחת שרופדה בנייר סופג. מגישים בתוספת יוגורט קריר או לבנה.
קציצות זוקיני, שומשום, טופו ונענע
החומרים:
7 קישואי זוקיני
100 גרם שומשום
גוש טופו, 280-300 גרם
4 כפות בורגול מבושל (ראה מתכון קציצות בורגול ובצל ירוק)
חצי חבילת נענע טריה – עלים שלמים
2 ביצים (מס' 1)
4 כפות נבט חיטה
מלח
פלפל שחור גרוס גס
שמן זית
שמן תירס/קנולה – לטיגון
אופן ההכנה:
- שוטפים, ופורסים את הקישואים. מנחים בסיר קטן, מוסיפים כף שמן זית, כמה כפות מים רותחים ומלח ומאדים קלות. כשהקישואים מוכנים מעבירים אותם למסננת.
- מטגנים בכף שמן זית את השומשום עד להזהבה נאה. (ניתן גם לקלות את השומשום בתנור או לטגנו במחבת ללא שמן, תוך השגחה צמודה). מניחים בקערית.
- שוטפים את הנענע ומפרידים עלים מגבעולים.
- מכניסים למעבד מזון את גוש הטופו והקישואים, מעבדים ומוסיפים שומשום, בורגול מבושל, נבט חיטה, ביצים, עלי נענע, מלח ופלפל. מרסיקים לתערובת יציבה ממנה ניתן ליצור כדורים. אם התערובת נוזלית מדי - מוסיפים עוד נבט חיטה, אם התערובת מתפוררת - מוסיפים עוד חצי ביצה טרופה. טועמים את התערובת ומתקנים תיבול במידת הצורך. סוחטים כל כדור בידיים לפני שמעבירים אותו לטיגון.
- יוצקים לסיר טיגון רחב כמה כפות שמן קנולה ומטגנים את הקציצות על אש בינונית-גבוהה עד להשחמה יפה משני הצדדים. מניחים את הקציצות המטוגנות על גבי צלחת שרופדה בנייר סופג. מגישים בתוספת יוגורט קריר או לבנה.
קציצות בורגול, טופו ובצל ירוק
החומרים:
1 כוס בורגול יבש
1 כף שמן זית
1 בצל יבש (או: החלק הלבן מ-4 בצלים ירוקים)
2-3 כוסות מים רותחים
4 בצלים ירוקים – רק עלים - חתוכים גס
2 ביצים
1-2 כפות נבט חיטה
1 גוש טופו (במשקל 280-300 גרם)
מלח
פלפל שחור גרוס גס
שמן תירס / קנולה - לטיגון
אופן ההכנה:
- קוצצים דק את הבצל יבש או את החלקים לבנים (פקעות) של הבצלים הירוקים. מטגנים בכף שמן זית בסיר, עד להזהבה יפה.
- כשהבצל זהוב, מוסיפים לסיר את הבורגול היבש לטיגון מהיר. מוסיפים לסיר מים רותחים, בכמות שתכסה את הבורגול, ממליחים ומפלפלים. מעבירים את הסיר לאש קטנה ומבשלים עם מכסה סגור עד שהמים מתאדים. מורידים מהכיריים ונותנים לבורגול לנוח עם מכסה סגור - 10 דקות.
- מכניסים למעבד מזון את הבורגול המבושל, הבצל ירוק והטופו. מרסקים ומוסיפים את הביצים, נבט החיטה, מלח ופלפל. מרסקים לתערובת יציבה ממנה ניתן ליצור כדורים. אם התערובת נוזלית מדי - מוסיפים עוד נבט חיטה, אם התערובת מתפוררת - מוסיפים עוד חצי ביצה טרופה. טועמים את התערובת ומתקנים תיבול במידת הצורך. סוחטים כל כדור בידיים לפני שמעבירים אותו לטיגון.
- יוצקים לסיר טיגון רחב כמה כפות שמן קנולה ומטגנים את הקציצות על אש בינונית-גבוהה עד להשחמה יפה משני הצדדים. מניחים את הקציצות המטוגנות על גבי צלחת שרופדה בנייר סופג. מגישים בתוספת יוגורט קריר או לבנה.
בתאבון !
- דניה היא צלמת אוכל מקצועית, מעבירה קורסי צילום לחובבים. לאתר הבית שלה לחצו כאן
.