שתף קטע נבחר

 

מה עושים כאשר הניקוי היבש נכשל

מסרתם בגד יקר לניקוי יבש וקיבלתם אותו מכווץ וחרוך? אתם לא לבד במועצה לצרכנות מדווחים על עשרות תלונות בשנה בתחום זה אבל מודים שהצרכן הבודד נותר חסר אונים. מה בכל זאת אפשר לעשות?

מה קורה כאשר בגד נמסר לניקוי יבש - והכתם לא הוסר או שהבגד ניזוק בתהליך הניקוי? מתברר שבכל אחד משני המקרים אתם עלולים למצוא את עצמך בבעיה רצינית, שכן כל המעורבים מנסים להתנער מאחריות.

 

אומנם במקרים כאלה פתוח בפניכם מסלול הגשת תביעה בבית המשפט לתביעות קטנות, אבל מדובר בהליך מסורבל ולא תמיד כדאי. כדי להוכיח את צדקתכם תידרשו להציג בדיקת מעבדה. הבעיה: מכון התקנים איננו עוסק בשנה וחצי האחרונות בבדיקות עבור צרכנים פרטיים, אלא אם הופנו אליו על ידי בית המשפט. ואילו במעבדת הטקסטיל של שנקר מוכנים לבצע בדיקות, אבל מזהירים שבחלק ניכר מהמקרים אי אפשר לספק חוות דעת חד משמעית שתצביע על קשר ישיר בין מראה הבגד לבין ניקוי רשלני.

 

למועצה הישראלית לצרכנות מגיעות תלונות לא מעטות בנושא הניקוי היבש. הבעיה החוזרת על עצמה: הבגד הפך מסמורטט לאחר הניקוי ואילו המכבסה טוענת כי הבגד הושב לצרכן במצב שבו נמסר לה.

 

הז'קט חזר בלי כפתורים

 

הנה כמה דוגמאות: צרכן שמסר שטיח לניקוי קיבל אותו חזרה מעוטר בכתמי אקונומיקה רבים.

 

המכבסה טענה כי הכתמים היו על השטיח כבר קודם אבל הוסתרו על ידי הלכלוך, ואילו הניקוי הבליט אותם.

 

תלונה נוספת עסקה בבגד יקר שנמסר לניקוי יבש התכווץ ונראה עליו כתם חריכה. בית העסק התנער מאחריות בטענה כי מדובר בפגם בבד ולא בפגם בתהליך הניקוי.

 

ואילו ז'קט שנמסר לניקוי הושב כשכל כפתוריו שבורים. במקרה זה דחתה המכבסה את המתלונן בטענה הקלאסית כי בהזמנת העבודה מופיע סעיף הפוטר אותה מאחריות. במקרה אחר טענה מכבסה כי פעלה בהתאם להוראות היצרן המפורטות על הבגד ועל כן אינה אחראית לנזק.

 

בעבר נהגו צרכנים להביא פריטי טקסטיל שניזוקו במכבסות ניקוי יבש לבדיקה במעבדת הטקסטיל של מכון התקנים אולם היום מסרבת המעבדה לספק שירות זה לצרכנים. במועצה לצרכנות זועמים על ההחלטה. על כך אומרת דוברת המכון: בתוקף היותנו גוף ממלכתי המשמש כעד מומחה מטעם בתי המשפט, נותן מכון התקנים חוות דעת מקצועית אך ורק על פי בקשת בתי המשפט, או כאשר שני הצדדים מסכימים כי מכון התקנים ישמש כגורם המקצועי שייתן חוות דעת בסוגיה המקצועית.

 

תגובה קצת תמוהה, לדעתנו. מדוע צרכן לא יכול להשיג בכספו הטוב (מדובר בבדיקה שעלותה 600-280 שקל) חוות דעת של מכון התקנים?

 

אם ינסה הצרכן את מזלו במעבדה של בית הספר לטקסטיל של שנקר יגלה שגם שם יש לו בעיה.במעבדה מוכנים לבצע בדיקות תמורת 500-250 שקל אולם מנהלת המעבדה, אירנה מרקוס, מזהירה שלעיתים קרובות קשה לתת חוות דעת חד משמעית מדוע הבגד נראה כפי שהוא.

"בהרבה מאוד מקרים לא אוכל לקבוע שהבגד או הבד נפגעו כתוצאה מהניקוי אלא אם יש לי מוצר מקביל חדש שאותו ניתן להעביר ניקוי יבש ולהשוות", אומרת מרקוס. עם זאת היא מדגישה כי קיימים נזקים טיפוסיים של ניקוי יבש לקוי שניתנים לזיהוי ברור, כמו שימוש בכלור שיוצר נזק אופייני.

 

פטור לא חוקי

 

במועצה לצרכנות מדגישים כי החוק מאפשר לצרכן לתבוע כל אחד מהגורמים - מכבסה, מוכר, יצרן - הכל בהתאם לנסיבות המקרה.

 

"לגבי ניקוי יבש, על היצרן למסור לצרכן מידע מלא האם ניתן לנקות באמצעות ניקוי יבש או לאף ואם כן מהן ההגבלות לגבי אופן הטיפול: ניקוי יבש בשירות עצמי, הוספת מים במהלך הטיפול, סוג התכשירים שניתן לעשות בהם שימוש", אומר עו"ד זאב פרידמן, יועץ משפטי במועצה לצרכנות. הפרת החובה המוטלת על היצרן או היבואן מהווה עבירה. גם המוכר אינו פטור. ניתן לראות בהימנעותו מלוודא כי מולאו כל דרישות החוק לגבי המוצרים הנמכרים על ידו לרבות הוראות כיבוס. אם לבגד ייגרם נזק שכתוצאה מכביסה באופן לא מתאים מוטלת אחריות גם על המוכר.

 

במקרים רבים יהיה מוקד האחריות במכבסה, בין היתר, בגלל הקושי לתבוע את הגורמים האחרים וגם בשל היותה מומחית שאמורה לצפות את התוצאה של ההליך שהיא מבצעת.

 

לדברי עו"ד פרידמן, על המכבסה ליידע את הצרכן מראש אודות כל סיכון אפשרי ומדיניות פיצוי במקרה שייגרם נזק לבגד. אם קיים סימון, ניקוי הבד בניגוד להוראות היצרן ובאופן שגרם לנזק, מטיל אחריות על המכבסה.

 

אם לא קיים סימון והמכבסה פעלה על פי שיקול דעתה ונגרם נזק לבגד כיוון שהצרכן התבסס על מומחיותה, חלה אחריות על המכבסה הן בשל הסתמכות הצרכן והן בשל חובתה לידעו שאין סימון על אופן הניקוי. על המכבסה מוטלת החובה ליידע את הצרכן בדבר הסיכונים האפשריים ולחילופין לבצע בדיקה במקום נסתר בבגד. רק אם המכבסה תוכיח שאכן פעלה על פי צעדים אלו עשוי בית המשפט לפטור אותה מאחריות לנזק.

 

לדבריו, גם הפטור שקובעות לעצמן המכבסות על טופס ההזמנה של הניקוי היבש, לא יעמוד לזכותן תמיד, אם כי בית המשפט הוא זה שאמור להכריע מי אחראי לנזק ובאיזה היקף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים