שתף קטע נבחר

 

אושרו ההגבלות על איחוד משפחות פלסטינים

המשמעות של "הצעת לבני" לתיקון חוק האזרחות שנתקבלה בממשלה: רוב בני הזוג הפלסטינים לא יוכלו להתאזרח ולהתגורר בישראל, אולם כמה מאות פלסטינים יקבלו אזרחות ישראלית. היועץ מזוז, אמר בדיון: "מה שאושר הוא המינימום שאני מקווה שיעמוד בבג"ץ". בישיבת הממשלה התייחס שר הביטחון לירי בצפון והבהיר: "לא נעבור לסדר היום על ירי לשטח ישראל". בישיבה התייחס שרון למפגש עם אבו-מאזן: אני לא מתנגד, אבל הוא כל הזמן בחו"ל

הממשלה אישרה בצהריים (יום א') להאריך את הוראת השעה שמונעת מרוב הפלסטינים המתחתנים עם בני זוג ישראלים לקבל אזרחות ישראלית. המשמעות היא שרוב בני הזוג הפלסטינים לא יוכלו להתאזרח ולהתגורר בישראל, אולם כמה מאות פלסטינים יקבלו אזרחות ישראלית.

 

ההצעה "המצמצמת" של השרה לבני עברה בדיון ברוב מוחץ, ואילו ההקלות הנוספות שביקש השר אופיר פינס לכלול בהוראת השעה נדחו. 16 שרים הציעו בעד הצעתה של לבני, ומנגד השרים נווה ופינס הצביעו נגד.

 

השר אופיר פינס אמר בדיון: "השיקול היחידי בהוראת השעה, הוא השיקול הביטחוני ולא נלקח די הצורך בחשבון השיקול ההומניטרי. לו הייתה הצעתי מתקבלת היום, היו מתקבלים האיזונים הדרושים כדי שבג"ץ לא יפסול את הוראת השעה". היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, אמר בדיון: "הייתי שמח אם היו מאשרים את ההקלות של שר הפנים. מה שאושר הוא המינימום שאני מקווה שיעמוד בבג"ץ. ברור שלאף אחד אין סרגל מדידה מדויק של האיזונים הנדרשים".

 

הממשלה נדרשה לאשר את הנוסח המתוקן מאחר שהוראת השעה הנוכחית אמורה לפוג בסוף החודש. זאת לאחר שבוועדה לענייני חקיקה הוחלט להאריך את הוראת השעה, בהקלות מסוימות.  

 

השר פינס ביקש להוריד את גיל ההגבלה על נשים שרוצות להתאחד עם בני זוגן ל-20, וכן לאפשר לילדי זוגות כאלה לגור בתחומי ישראל עד גיל 18, ולא רק עד גיל 16 כפי שדורשת לבני. השרה לבני אמרה ל–ynet לפני הדיון: "גם מדינות באירופה מגבילות קבלת אזרחות בעקבות נישואים. את מה שהן מרשות לעצמן, אנחנו חייבים לעשות עקב המצב הביטחוני הרגיש בו אנו נמצאים. לא מדובר בהגבלת זכות אזרח להינשא, ולכן לא מדובר באפליה. זכותה של ישראל לקבוע עקרונות שעוסקים בשער הכניסה לישראל".

 

גורמים העוסקים בנושא אומרים כי ההבדל בין גישות שר הפנים לשרת המשפטים הוא אישור תעודות אזרחות בסך הכל לכמה מאות בני אדם.

 

חבר הכנסת אריה אלדד (האיחוד הלאומי) הגיב על החלטת הממשלה על חוק האזרחות ואמר: "ממשלת ישראל ממשיכה את הקו האנטי-ישראלי שהחלה בו עם תכנית ההתנתקות, ופתחה היום סדק ראשון בחוק השבות". אלדד הוסיף: "אם לא תוחלף הממשלה, תהפוך המדינה לדו-לאומית תוך זמן קצר".

 

שרון: אבו מאזן מטייל בעולם

 

ויכוח התנהל הבוקר בין שרי הליכוד לעבודה בישיבת הממשלה בנושא הפלסטיני. השרים מופז ורמון התעמתו בעקבות טענה של רמון על כך שישראל לא מקלה על הפלסטינים די הצורך במעברים. מופז שלל את הדברים וטען שישראל מקלה, שהיא מבחינה בין אוכלוסייה אזרחית לבין ארגוני הטרור, וטען כי דבריו של רמון אינם מדויקים, בלשון המעטה.

 

שר הפנים, אופיר פז-פינס, תקף את נתניהו על דבריו בראיון לאחד מכלי התקשורת, שבו טען כי אבו מאזן איננו פרטנר לשלום. פינס אמר לנתניהו: "אני מציע למי שלא תומך בתהליך ההתנתקות שלא יתפור תיק לאבו מאזן וינסה להציג אותו כערפאת מספר שתיים רק משום שאיננו רוצה להתקדם בתהליך". נתניהו השיב: "כרגע הוא לא פרטנר לשלום, אולי בעתיד הוא יהיה".

 

השר בנימין בן-אליעזר אמר לראש הממשלה כי עליו לזמן את אבו מאזן לדיון ולהידבר איתו באופן ישיר. שרון השיב בציניות: "אני לא מתנגד, אבל אבו מאזן כל פעם לא בארץ, אז אי אפשר לשבת איתו. אני חושב שכרגע הוא בסיור בדרום אמריקה". 

 

מופז: התגובה על ירי להר דב תהיה מיידית

 

שר הביטחון, שאול מופז, התייחס בישיבת הממשלה לירי לעבר הר דב לפני יומיים ואמר: "אנו לא יכולים לעבור על זה לסדר היום. תגובתנו תהיה מיידית". מופז הוסיף כי "הועברו בנושא הזה מסרים ללבנון, לאו"ם ולמדינות נוספות, אך חשוב מאוד שלא להגרר לפרובוקציות".

 

שר הביטחון, שאול מופז, דיווח בישיבה כי "הפלסטינים ברצועה מנסים להאריך את טווח הרקטות". והדגיש: "נמשיך לעקוב אחרי הנושא ולא נקבל ירי לעבר ישראל, כולל גוש קטיף. כל נסיון כזה מוגדר כפצצה מתקתקת וננחה את כוחות הביטחון לפעול בעניין".

 

לדבריו, "בימים הקרובים תתקיים פגישה של ועדת המבוקשים המשותפת, ואם יתברר כי אכן בוצע איסוף כלי נשק כפי שהפלסטינים טוענים, ניתן יהיה להמשיך בתהליך העברת הערים. עד שלא ניווכח שאיסוף הנשק אכן בוצע לא יימשך התהליך. זה הובהר בפגישותיי עם אבו מאזן, דחלן ונאסר יוסוף". מופז הבהיר כי "היה נסיון של הרשות הפלסטינית להלבין את המבוקשים ואת נשקם, אבל אנו נעמוד על החרמת כלי הנשק מכל המבוקשים".

 

שר החוץ, סילבן שלום אמר בישיבת הממשלה כי בירות אירופה ממשיכות לפעול להגברת הלחץ על אבו מאזן. שלום הוסיף שאי-טיפול בחמאס ובג'יהאד האיסלמי מהווה הפרה של הסכמות שארם א-שייח ומסכנות את התהליך כולו.

  

מוקדם יותר אמר ראש הממשלה בפתח הישיבה: "אני רוצה לפנות לכל שרי הממשלה בכל המפלגות ולבקש מהם להוריד את הטון של כל הוויכוחים". שרון רמז בדבריו לעימות החריף בין נתניהו ולאולמרט. כזכור, אתמול תקף שר התמ"ת, אהוד אולמרט, בחריפות את שר האוצר, בנימין נתניהו, ואמר בערוץ 2: "החיבור בין נתניהו ליוסף בראל הוא חיבור מושחת. כשנכנסנו לישיבה ההיא, בה הודח בראל, הסריחה למרחק עיסקה אפלה. כל ההתנהלות המטורפת של נתניהו זה איבוד שיווי משקל נפשי".


פורסם לראשונה 15/05/2005 10:25

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. התיקון עבר
צילום: איי פי
צילום: חן מיקא
ליבני. חייבים להגביל
צילום: חן מיקא
מומלצים