שתף קטע נבחר

 

האופוזיציה באוזבקיסטן: יותר מ-700 נרצחו

לדברי מנהיגת אופיזיציה אוזבקית מניין ההרוגים בעימות האלים ביום שישי בין חיילים ומפגינים בעיר אנדיג'ן ממשיך לטפס. עם זאת, אין אישור רשמי או אימות עצמאי למספר בו נקבה. "החיילים ירו באזרחים חפים מפשע שנמלטו מהאזור", אמרה. לארה"ב שוברת שתיקה: עודדנו את הנשיא לבצע רפורמות

מנהיגת אופוזיציה באוזבקיסטן אמרה היום (שלישי) כי במהומות שפרצו בסוף השבוע בעיר המזרחית אנדיג'ן הרגו חיילי הממשלה 745 אזרחים ולא 500 כפי שנטען עד כה. היא סיפרה שהחיילים פשוט ירו באזרחים חפים מפשע בעורף, כמו בהוצאה להורג.

 

לדברי ניגרה חידויטובה, מנהיגת "מפלגת האיכרים החופשית", באנדיג'ן נהרגו 542 בני אדם ובכפר פחטבאד נהרגו 203. היא אמרה שההרוגים בפחטבאד היו רובם נשים וילדים שניסו להימלט מהחיילים לעבר קירגיזסטן הסמוכה.

 

חידויטובה אמרה שאנשיה הרכיבו רשימה מלאה של כל ההרוגים לאחר שיחות עם קרובי משפחותיהם אך ציינה כי לא מדובר במניין סופי של הקורבנות. "הספירה עוד לא הסתיימה. המספר עוד יעלה", אמרה.

 

עם זאת, יצויין כי למספר בו נקבה אין אישור רשמי או אימות מגורם עצמאי משום שכוחות הביטחון מונעים מעיתונאים להגיע לאזור. למעשה עד היום, ארבעה ימים אחרי העימות האלים, עדיין לא ברור כמה בין אדם נהרגו בעימות ביום שישי. לטענת הממשלה במהומות נהרגו כמאה בני אדם בלבד, והם היו "מורדים" שהפרו את הסדר וסיכנו את חייה החיילים.

 

חילופי אש ומתיחות גדולה

 

הרוחות בעיר נרגעו בינתיים אולם המתיחות רבה. חיילים חסמו את היציאות מהעיר והם מסיירים ברחובות והקימו מחסומים. ליד בנייני הממשל חונים משוריינים. גם ההלוויות נמשכות ובני המשפחות חופרים את הקברים תחת עיניהם הפקוחות של החיילים ואנשי המשטרה החשאית.

 

דובר הממשלה אמר כי הצבא שולט במצב, אולם אמש דווח על קרב יריות עז בשכונה בעיר, שהוכיח שישנן עדיין כיסי התנגדות. עדי ראיה סיפרו גם שאמש ירו החיילים על מכוניות שניסו לעזוב את העיר.

 

אתמול דווח גם על קרב יריות שבו נהרגו חיילים אוזבקים באזור העיירה קוראסוב הסמוכה לגבול עם קירגיזסטן. מיד לאחר המהומות נמלטו אלפי תושבים לאזור הגבול אך הקירגיזים סגרו אותו ורק מעטים הצליחו לעבור.

 

ארה"ב: אנחנו מוטרדים

 

הממשל האמריקני שב והגיב אמש בנושא וגורם רשמי בוושינגטון אמר כי הממשל "מוטרד מאוד" מהנעשה במדינה. מזכירת המדינה קונדוליזה רייס אמרה כי הגיע העת לרפורמות ברפובליקה הסובייטית לשעבר. "עודדנו את ממשלתו של קרימוב לבצע רפורמות, לפתוח את השיטה הפוליטית ולאפשר לאזרחים לחיות חיים חופשיים יותר", אמרה רייס.

 

הייתה זו תגובה שחרגה מנוף התגובות הפושרות שנשמעו עד כה מכיוון הבית הלבן ומחלקת המדינה היו פושרות. בימים הראשונים אחרי פרוץ האלימות הסתפק דובר הבית הלבן בקריאה להרגעת הרוחות, ולא הפנה כל ביקורת כלפי הממשל האוזבקי. פרשנים ציינו כי הסיבה טמונה בעובדה שארה"ב מחזיקה בסיסי צבא על אדמת אוזבקיסטן, המסייעים לה בניהול המלחמה באפגניסטן הסמוכה, והיא אינה רוצה לערער את היציבות במדינה על ידי הטחת ביקורת נגד בן בריתה הנשיא קרימוב.

 

סימני שאלה נותרו באוויר

 

מלבד השאלה כמה נהרגו, ישנם עדיין סימני שאלה רבים בכל הקשור למה שהתרחש באנדיג'ן. ידוע כי המהומות החלו לאחר שהמוני מפגינים שיחררו מהכלא 23 פעילים פוליטיים ועוד כ-2,000 אסירים, אולם לא ברור מי היו המפגינים ומדוע הם הפגינו.

 

נטען כי הרקע להפגנות היה עוני ואבטלה, ונטען כי מדובר במחאה על דיכוי והפרות של זכויות אדם בידי המדינה, הנשלטת ביד רמה בידי הנשיא. מנגד אמרו גורמי ממשל כי מדובר בגל אלימות של אנשי ארגון מוסלמי הרוצה ליטול את השלטון לידיו ולהקים ממשלה איסלמית. הנשיא אף אמר מפורשות כי ארגון טרור מוסלמי עומד מאחורי האירועים. הארגון "חיזב א-תחריר" הכחיש את הדברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מחסומי צבא באנדיג'ן
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
גופות באנדיג'ן ביום שישי
צילום: איי אף פי
מומלצים