נתניהו: אף אחד לא יתחמק יותר מעבודה
ביום הראשון להפעלת תוכנית ויסקונסין למובטלים אומר שר האוצר: "במקום להוציא מיליוני שקלים על קצבאות, נשקיע את הכסף בשיבוץ אנשים לעבודה". אולמרט: אנחנו ערים לחשש מעודף מוטיבציה של החברות המפעילות את התוכנית
תכנית מהל"ב (מהבטחת הכנסת לתעסוקה בטוחה), הידועה בכינוי "תוכנית ויסקונסין", יוצאת היום (ב') לדרך: מקבלי הבטחת הכנסה מתחילים היום להגיע למרכזי התכנית ולקבל סיוע במציאת תעסוקה.
התוכנית נועדה לסייע ל-14 אלף מקבלי הבטחת הכנסה למצוא עבודה באמצעות 7 מרכזים, אותם יפעילו חברות פרטיות. המרכזים יעניקו הדרכה אישית וסיוע, תוך פיקוח אדוק ואיום בשלילת קצבאות הבטחת הכנסה לאנשים שלא יסכימו לצאת לעבודה. התכנית הוגשה לפי ניסיונות דומים שנעשו בארה"ב, בריטניה, הולנד, דנמרק ונורבגיה.
שר האוצר, בנימין נתניהו, אמר במסיבת עיתונאים לרגל השקת התוכנית, כי "מדובר בנקודת מפנה בתרבות העבודה במדינת ישראל". לדבריו, "במקום להוציא מיליוני שקלים על קצבאות, נשקיע את הכסף בשיבוץ אנשים לעבודה, במציאת עבודה עבורם, בהסעות, בסבסוד מעונות לילדים, בהכשרה מקצועית, ועוד יישאר רווח לחברות שיפעילו את התכנית. כולם יצאו מורווחים. אין סיבה כלשהי שנשיג תוצאות פחות טובות ממה שהשיגה התכנית בחו"ל".
"אחד מאמצעי הבקרה למניעת אבטלה הוא בדיקה מתמדת ווידוא שמי שרוצה להתחמק מעבודה – לא יתחמק. רק אתמול היה אצלי תעשיין שאמר לי "בא אלי בן אדם לעבודה אבל ביקש - תשלם לי בשחור, כי אני מקבל קצבה". זה לא יקרה יותר. אנחנו נמנע מאנשים שלא לעבוד, גם בשל קשיים במציאת עבודה, אבל גם בשל הונאה. אנחנו מקיימים את העיקרון שמי שיעבוד - יהיה כדאי לו, והתכנית תועיל למובטלים, לכלכלה, לחברה ולכולם", אמר נתניהו.
נתניהו חזר בהזדמנות זו על הבטחתו להנהיג מס הכנסה שלילי לבעלי משכורות נמוכות, ואמר: "אנחנו נתמרץ אותם לעבוד גם על ידי מס הכנסה שלילי".
אולמרט: "אנחנו מודעים לסכנות שבתכנית"
"אנחנו מודעים לסכנות שבתכנית ואנחנו מודעים לסכנה של עודף מוטיבציה של החברות שמפעילות אותה, ולכן הקמנו מנגנונים מורכבים לבקרה על החברות שמפעילות את התכנית". כך אמר היום שר התמ"ת אהוד אולמרט.
לדברי אולמרט, "יש לנו אמון בחברות האלה ואנחנו מאמינים שהם לא ימעלו באמון שאנו נותנים בהם אבל החברות גם יודעות שאנו עוקבים אחריהם. חלק מהתכנית היא הדרכת העובדים עצמם לשמירה על זכויותיהם והקמנו מוקדי קשב כדי לעקוב אחרי החברות המפעילות".
לדבריו, "אני לא מאמין ששום חברה אפילו תשקול שלא לשלם שכר מינימום לעובדים לפי החוק. אני מאמין שלחברות יהיה כדאי לסבסד חלק גדול מהוצאות אחזקת הילדים כיוון שכך העובדים יתמידו בעבודה. אנחנו נמדוד את החברות לפי התמדת העובדים במקום העבודה ולכן הם יתאמצו להתאים את העובדים למקום העבודה".
"אני מניח שיהיו פה ושם מקרים של אקדמאים שיאלצו לעבוד בעבודות שאינן מתאימות להם, אבל הם יהיו מקרים חריגים כיוון שהאינטרס של כולם היא השתלבות של העובדים בעבודה לטווח רחוק", אמר אולמרט.
"אנחנו מסתמכים על ניסיונות קודמים בעולם"
ראש מינהלת מהל"ב, דורית נובק, ציינה במסיבת העיתונאים שהחברות המפעילות את הפרויקט גייסו 400 עובדים להפעיל אותו ומצאו 5,000 משרות פנויות שמחכות למקבלי הבטחת הכנסה שיבואו להשתלב בפרויקט. לדברי נובק, החברות יתוגמלו רק אם העובדים יתמידו במקומות העבודה שלהם יותר מחצי שנה. להערכתה, החברות יגיעו לרווחיות רק אם יותר מ-30% ממקבלי הבטחת ההכנסה שאמורים להשתלב בפרויקט ימצאו עבודה ויתמידו בה לטווח ארוך.
"לחברות בפירוש לא יהיה כדאי להעסיק עובדים בשיטת הדלת המסתובבת: לגייס אותם לטווח קצר ואז לפטר אותם", אמרה נובק. "אנו מודעים לכך שהיו מקרים כאלה בחו"ל, אבל בישראל לא ישתלם להם לעשות כך מכיוון שגיבשנו מודל ייחודי שמתמרץ אותם להעסיק עובדים לטווח ארוך לאחר שזיהינו את נקודות התורפה של היישומים הקודמים של הפרויקט בעולם".
"אנחנו מבטיחים שמשתתפי הפרויקט יקבלו טיפול אישי ויחס אוהב. נעשה הכל כדי להוביל אותם מתלות לעצמאות ומקצבאות לעבודה קבועה", אמרה נובק.
הפגנות מחאה בנצרת ובירושלים
הבוקר נערכה בנצרת הפגנת מחאה של עמותות ערביות כנגד יישום תוכנית ויסקונסין. עשרות פעילים של עמותות ערביות הניפו שלטים מול לשכת התעסוקה בעיר וחילקו חומרי הסברה. בנצרת אמורים להיקלט בתוכנית כ-4,000 מובטלים.
מנהל עמותת "קול העובד", והבה בדארנה: "יש תסיסה וזעם אדיר בקרב הציבור הערבי על התוכנית. הוזמנו נשים מעל גיל 50, נכים וחולים. נשים עם ילדים קטנים וכאלו שיש להם אישור מהביטוח הלאומי שהם אינם יכולים לעבוד. בנוסף, הגברים והנשים צריכים לעבוד יחד וכחברה מסורתית – אנו מתנגדים לכך". בדארנה הוסיף כי לדעתו ולדעת העמותות האחרות, התוכנית פשוט מתעללת באנשים.
גם מול משרדי פרוייקט מהל"ב בירושלים התקיימה הבוקר הפגנה של נציגי הארגונים החברתיים. הפעילים שוחחו עם מקבלי הבטחת הכנסה שהגיעו לראיונות בפרוייקט, והזהירו אותם מפני השתתפות בתוכנית, שלטענתם נועדה לשלול מהם את הקיצבאות.
ביילין: "עלה תאנה לפערים"
יו"ר סיעת מרץ-יחדף יוסי ביילין, מוסר בתגובה להפעלת התוכנית ולדברי נתניהו: "תכנית ויסקונסין בניצוח נתניהו הופכת להיות עלה התאנה של הפערים החברתיים הגדולים ביותר שהיו אי פעם בישראל. נתניהו מדבר כמו רס"ר ולא כמי שאחראי לניהול המשק. הוא מאמין שבאיומים ובהצגת המובטלים כבטלנים, יגרום לשינוי המשק הישראלי, במקום להבטיח מדינת רווחה על-ידי שילוב שירותים חברתיים, תמריצים לעבודה ורשת בטחון למי שזקוק לכך באמת".
בהכנת הידיעה השתתף ירון דרוקמן