כמו בקאריביים - פירות טרופיים טריים
הפפאיה, הגויאבה, האננס, הקוקוס, המנגו, הליים, האבוקדו, הקיווי והבננות - פירות שמעוררים פנטזיות על איים רחוקים. רותי קינן אספה כמה פירות טרופיים והכינה סלטים קיציים נהדרים
האזור החובק את מותניו השמנמנים של כדור-הארץ נודע בזכות החום השורר בו כל ימות השנה, השמש המקפידה לזרוח בשש בבוקר ולשקוע בשש אחר-הצהריים ללא דמדומים ממושכים, והצמחייה המהממת המכסה את רוב שטחיו. בתחום האזור הטרופי נמצאים אמנם כמה מהמדבריות הגדולים בעולם, כמו הסהרה האפריקני, אך גם חלק ניכר ממחוזות הנופש הנכספים ביותר, כמו האיים הקריביים, איי האוקיאנוס השקט, תאילנד, וייטנאם וצפון אוסטרליה.
אתרי החופשות מושכים אליהם תיירים מכל העולם, שאינם מתלוננים על החום והלחות, העולים על אלה ששוררים אצלנו בימים הכי קשים של הקיץ. אולי
בגלל שלצד יערות הגשם המשווניים גדלים כאן גם עצי הפרי הנפלאים כמו הפפאיה, הגויאבה, האננס, הקוקוס, המנגו, הליים, האבוקדו והבננות. ויש גם שורשים וירקות, כמו הקסאווה, הבטטה והבמיה. האזור בורך במטעי הקפה וקני הסוכר הגדולים בעולם, ובשדות אורז נרחבים. תושבי האיים והארצות שלאורך הים נהנים משפע בלתי נדלה של דגים ופירות-ים, ואת מזונם הם מתבלים בהרבה פלפלות חריפות ותבלינים כמו וניל, ציפורן וקינמון.
המאכלים העסיסיים המתקשרים לאזור הטרופי ססגוניים ואקזוטיים כמו העמים והתרבויות המאכלסים אותו, ופשוטים מאוד להכנה. אנחנו התרכזנו בסלטים קצת אחרים, שאין כמוהם מתאימים גם לקיץ ישראלי מהביל. כדי להיכנס לאווירה, מומלץ לאכול בצלו של עץ דקל, תוך שכיבה בערסל או סתם מול הים.
אף כי במסעדות ובברים שלנו מבחר המאכלים הטרופיים מצומצם למדי, לא קשה להשיג אצלנו מגוון נאה של מוצרי יסוד המתאימים להכנתם. לאחרונה הצטרפו לשפע הפירות הטרופיים המככב אצלנו זה מכבר גם כמה עולים חדשים המיובאים לכאן מהאזור עצמו, כמו קוקוס טרי ומיצים של פירות מיוחדים (ראו מסגרת).
סלט פירות טרופיים
החומרים (ל-8 מנות):
4 קיווי (בעונה)
2 מנגו גדולים
1 פפאיה
1 אננס
4 קרמבולה (לא הכרחי)
100 גרם זנגביל מסוכר, קצוץ
מיץ מ-1 לימון
1/3 כוס נקטר פירות אקזוטיים או מיץ תפוזים
2 כפות רום (משקה, לא תמצית)
5 כפות סוכר
אופן ההכנה:
- קולפים את הקיווי, המנגו, הפפאיה והאננס וחותכים את הפירות לקוביות. שוטפים את הקרמבולה ופורסים לפרוסות. מניחים את כל הפירות בקערה גדולה. מוסיפים את הזנגביל, מיץ הלימון והתפוז, הרום והסוכר.
- מאחסנים במקרר שעתיים לפחות לפני ההגשה.
סלט קריאולי של דגים ומלפפונים
הדגים במתכון "מבושלים" במלח ובמיץ לימון בלבד, בדומה לסביצ'ה הדרום אמריקנית. החיבור עם מי הקוקוס ובשר הפרי מוסיפים גוון מעניין. הדג צריך להיות טרי מאוד והמאכל משתבח ככל שהוא יוקרתי (ויקר) יותר.
החומרים (ל-6 מנות):
1 ק"ג פילה טרי של דג לבן ומוצק (מלוקוס עד בקלה, תלוי כמה רוצים להשקיע)
4 מלפפונים
2 כפות מלח גס
1 אגוז קוקוס שלם, טרי או יבש
1 בצל
מיץ מ-2 ליים או לימונים (רצוי ירוקים)
פלפל שחור
2 כפות שמן תירס
פתיתי פלפלת חריפה, לפי הטעם
2 כפות כוסברה קצוצה
אופן ההכנה:
- מנגבים היטב את הדגים וחותכים לקוביות בגודל 1.5 ס"מ. שוטפים את המלפפונים ופורסים לפרוסות דקות. מניחים את המלפפונים והדגים במסננת רחבה ובוזקים עליהם את המלח. מקפיצים ומניחים על קערה במקרר לשעתיים, כדי ש"יזיעו".
- שוטפים היטב את הדגים והמלפפונים מהמלח ומייבשים על מגבות נייר.
- מסירים את ראש הקוקוס (ראו מסגרת) ושומרים את המים שבתוכו. מקוקוס יבש מקלפים את הקליפה ומגררים גס את הבשר. קולפים את הבצל וקוצצים דק.
- מניחים בקערה את הדגים והמלפפונים, מוסיפים את הקוקוס והבצל הקצוץ, מיץ הליים ומי הקוקוס. מתבלים בפלפל ועוד מלח, אם צריך. משהים במקרר 30 דקות לפחות.
- ממש לפני ההגשה מוסיפים לסלט את השמן, הפלפלת החריפה והכוסברה הקצוצה ומקפיצים יחד.
- הערה: במקום קוקוס שלם, אפשר להשתמש ב-1 כוס חלב קוקוס משומר ו-2 כפות שבבי קוקוס.
סלט אבוקדו, אננס ופלפל
יופי של צבע וטעם מרענן חמוץ-מתוק בסלט משביע, שיכול להפוך בקלות לארוחה שלמה.
החומרים (ל-6 מנות):
1 אננס בינוני או 1 קופסה קטנה (400 גרם) אננס (פרוסות או חתיכות)
1 פלפל אדום גדול
1 פלפל צהוב גדול
1 פפאיה
1 אבוקדו גדול
3 בננות
מיץ מ-1/2 לימון
1 חסה משי
לרוטב:
1 פלפל חריף אדום קטן
3 כפות שמן תירס
2 כפות חומץ תפוחים
מלח, פלפל
1 כפית סוכר או כמה כפות של סירופ אננס
אופן ההכנה:
- חותכים את האננס לקוביות קטנות ומניחים בקערה (אננס מקופסה מסננים מהסירופ וקוצצים). מנקים את הפלפלים, חותכים לקוביות ומוסיפים לאננס. חוצים את הפפאיה, מוציאים כדורים בכף פריזאית או קולפים וחותכים לקוביות.
- קולפים את האבוקדו והבננות וחותכים לקוביות. מניחים בקערה נפרדת ומטפטפים עליהם את מיץ הלימון. מעבירים לקערת האננס והפלפלים ומערבבים.
- הרוטב: חוצים את הפלפלון, מוציאים את הגרעינים וקוצצים דק. מניחים בצנצנת עם מכסה מתברג, מוסיפים את השמן והחומץ ומנערים היטב. יוצקים על הסלט ומקפיצים את כל המרכיבים יחד. משהים במקרר 30 דקות לפני ההגשה.
- מסדרים את עלי החסה על צלחת הגשה, עורמים עליהם את הסלט ומגישים.
- גיוון: כדי להפוך את הסלט לארוחה בפני עצמה אפשר להוסיף לו רצועות חזה עוף מבושל.