שתף קטע נבחר
 

עגבניות - מתמר ועד שרי

הקיץ הוא עונה נפלאה לעגבניות. פיליס גלזר משרטטת קווים לדמותו של הירק הפופולרי ביותר בישראל, ומציעה מתכונים וגם מסבירה איך מכינים קטשופ בבית

לא רק אנחנו, הישראלים, משוגעים על עגבניות: גם אצל האמריקאים העגבניה היא הירק האהוב ביותר לגידול בגינה הפרטית. אם אתם נמנים, כמו כולם, עם אוהבי העגבניות, הקיץ הוא העונה הטובה, העונה הטבעית ביותר, לאכול אותן. אין צורך בעגבניות חממה – עכשיו תור השמש ללטף אותן, אחת אחת.

 

יש עגבניות עגולות סטנדרטיות, יש מאורכות ("תמר") ויש עגבניות שרי, כולן טעימות וריחניות במיוחד בקיץ. הנה כמה דברים שכדאי לדעת על עגבניות:

 

  1. רצוי לא לאחסן עגבניות במקרר: הקירור פוגע בחומרי הטעם. מקררים עגבניות רק אם הן הבשילו לגמרי ולא רוצים שיתקלקלו.
  2. עדיף להבשיל עגבניות על מדף במטבח ולא על אדן החלון.
  3. אין להכין תבשילי עגבניות בסירי אלומיניום: העגבניה סופגת את האלומיניום.
  4. העגבניות מכילות ליקופינים העוזרים למניעת סרטן.
  5. אפשר להקפיא עגבניות עודפות: הן לא טובות לסלט, אבל הן בסדר גמור לבישול.
  6. קילוף עגבניות: איך לקלף עגבניות? ממש בלי בעיה. טובלים בסיר מלא מים רותחים, מחכים 2 דקות עד שהקליפה נקרעת, מוציאים ומקלפים.
  7. גידול עגבניות: לא צריך להיות חקלאי כדי לגדל עגבניות בבית. גם עציץ גדול במרפסת יספיק, ולעגבניות שרי – אפילו אדנית בחלון.

 

 

סלט לוביה ועגבניות מצרי

לא צריך לנסוע למצרים כדי ליהנות מהסלט המסורתי הזה. יש לנו כל המצרכים בשוק או בחנויות הטבע.

 

החומרים:

1 כוס לוביה (שעועית לבנה עם "עין" שחורה), שטופה

1 בצל קטן, חצוי

2 שיני שום כתושות

1 ליטר מים

1 עלה דפנה

מלח

2 עגבניות גדולות ובשלות, חתוכות לקוביות

1-2 פלפלים ירוקים חריפים, ללא גרעינים, קצוצים דק

לרוטב:

1/3 כוס שמן-זית

מיץ מלימון אחד (סחוט טרי)

כמון לפי הטעם

1 שן שום כתושה

מלח ופלפל לפי הטעם

לקישוט:

1/4 כוס גדושה פטרוזיליה או כוסברה

 

אופן ההכנה:

  1. בסיר בינוני, שמים לוביה, בצל, שום, מים ועלה דפנה. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים 1/2 שעה, עד שהשעועית מוכנה אך לא רכה מדי. מבשלים במלח לקראת סוף הבישול.
  2. מסננים, מסלקים את עלה הדפנה ומערבבים עם עגבניות ופלפל חריף.

 

 

ספגטי בסלסה ועגבניות שרי טריות

 

רוטב נהדר שלא מצריך בישול בכלל. מתאים לכל סוגי הפסטה וגם לדגים. אפשר להכין עם עגבניות טריות מקולפות במקום עגבניות שרי.

 

החומרים:

לסלסה:

1 ק"ג עגבניות שרי

2 כפות צלפים

1 שן שום כתושה

8 עלי בזיליקום קצוצים גס

3 כפות תערובת פטרוזיליה וכוסברה

2 כפות שמן-זית

כמה טיפות חומץ בלסמי

קורט סוכר

מלח, פלפל ורוטב טבסקו (אם רוצים) לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. חוצים את העגבניות, לוחצים להוצאת הגרעינים ומקצצים. מערבבים עם יתר החומרים לסלסה ומעמידים בצד לשעה בטמפרטורת החדר לפני ההגשה. ניתן לאחסן במקרר.

 

 

קטשופ תוצרת בית

 

מתכון עם טעם כמעט כמו של  קטשופ מסחרי, אבל הרבה פחות סוכר (פה משתמשים בכלל בדבש) ומלח, ובלי חומר משמר.

 

החומרים:

1 עלה דפנה

חתיכת מקל קינמון

1 שן שום

1/4 כפית ציפורן שלם

1/2 1 ק"ג עגבניות בשלות מקולפות

1 בצל קטן

1/2 1  כפות דבש

3-4 כפות חומץ תפוחי-עץ

1/2 כפית מלח

פלפל חריף או טבסקו לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים פיסת בד גאזה ("בד ערבי", "בד גבינה"), שמים בפנים את עלה הדפנה, קינמון, שום וציפורן – וקושרים. שמים בסיר. במעבד-מזון או ממחה, כותשים את העגבניות והבצל ומוסיפים לסיר עם הדבש ויתר החומרים.
  2. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית, בבחישה מדי פעם, עד שהנוזלים מתאדים והתערובת מתעבה. מרחיקים את שקית התבלינים, טועמים, מתקנים טעם ויוצקים לצנצנת סטרילית. מכסים ושומרים במקרר עד חודש ימים. אפשר גם להקפיא.

 

 

עדשים, עגבניות טריות ופלפלים חריפים

 

תבשיל או סלט, תלוי בכם.

 

החומרים (6-8 מנות):

2 כוסות עדשים 

6 כוסות מים

1 עלה דפנה

מלח

1 כף שמן-זית

1 בצל גדול קצוץ

2 שיני שום כתושות

1 פלפל ירוק קצוץ

2 פלפלים חריפים קצוצים דק

3/4 קילו עגבניות טריות, מקולפות וקצוצות

פלפל שחור לפי הטעם

לקישוט:

1/4 כוס כוסברה קצוצה, מיץ מלימון אחד

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את העדשים ושמים בסיר עם המים ועלה הדפנה. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כ-1/2 שעה או יותר, עד שהעדשים רכות אך לא רכות מדי. מתבלים במלח. מסננים אך שומרים חלק מהנוזלים.
  2. מחממים את השמן בסיר גדול ומוסיפים את הבצל והשום. מטגנים, מבשלים על אש בינונית-נמוכה עד שהבצל מתרכך ומתחיל להשחים. מוסיפים את הפלפלים וממשיכים לבשל כ-5-10 דקות עד שמתרככים.
  3. מוסיפים את העגבניות והעדשים ומעט מנוזלי הבישול, וממשיכים לבשל עוד כ-15 דקות על אש בינונית-נמוכה. בוחשים פנימה כוסברה ומיץ לימון (אם רוצים), מתבלים במלח ופלפל ומגישים או מקררים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם לוי
המון ליקופן
צילום: נועם לוי
מומלצים