שתף קטע נבחר

אירופה: יש הסכמה על מתווה לצירוף טורקיה

המשבר נוצר בעקבות התעקשות אוסטריה לקבוע שמטרת השיחות לא תהיה צירוף מלא של טורקיה לאיחוד, אלא "שותפה מועדפת". בסופו של דבר, הגיעו שרי החוץ של האיחוד האירופי להסכמה על מתווה לשיחות על צירופה של טורקיה לאיחוד האירופי. טורקיה אישרה את התנאים לשיחות

שרי החוץ של האיחוד האירופי הגיעו הערב (יום ב') להסכמה על המתווה לשיחות על צירופה של טורקיה לאיחוד האירופי. זאת, לאחר שהשיחות נקלעו בימים האחרונים למבוי סתום, כאשר אוסטריה התעקשה להשמיט ממסמך משפט הקובע שמטרת השיחות היא "צירופה של טורקיה לאיחוד האירופי" ודרשה שאנקרה תוכר כ"שותפה מועדפת".

 

שר החוץ של טורקיה, עבדאללה גול, הודיע רשמית שארצו מאשרת את תנאי האיחוד האירופי. גול אישר שמשלחת טורקית בראשו תצא ללוכסמבורג. שר החוץ של בריטניה, ג'ק סטרו, אמר בפני נציגי האיחוד האירופי ש"אנו חותרים לצירופה של טורקיה לאיחוד האירופי".

 

ממש במקביל לשיחות בלוכסמבורג, נסללה הדרך לשיחות על הצטרפות קרואטיה לאיחוד האירופי, כאשר תובעת מטעם האו"ם דיווחה לשרי החוץ של האיחוד האירופי כי "קרואטיה משתפת פעולה באופן מלא" במשפט המתנהל ללכידת פליט קרואטי, החשוד בפשעי מלחמה.

 

אוסטריה טענה השבוע כי "תהיה זו צביעות להיכנס לשיחות עם טורקיה בלי לחדש את השיחות עם קרואטיה", ולכן ככל הנראה ישנו קשר הדוק בין ההצהרה, מאפשרת לחברי האיחוד לחדש את השיחות על צירופה של קרואטיה לאיחוד שהופסקו בחודש מרס האחרון, לבין ההסכמה על תוואי השיחות עם טורקיה.

 

ימים של דיונים

 

שרי החוץ האירופים שבו והתכנסו היום להמשך דיון החירום, לאחר שאמש הופסקו הדיונים בשעת לילה מאוחרת כשלא הושגה כל פריצת דרך. אוסטריה היוותה את המכשול היחיד שעמד בפני משאת נפשה של אנקרה מזה שלושה עשורים. שאר 24 נציגי חברות האיחוד הסכימו על מתווה המשא ומתן - מסמך המגדיר את העקרונות והסייגים של השיחות - אולם נציגי אוסטריה מתעקשים להטיל וטו על אישרורו.

 

אוסטריה התעקשה להשמיט מהמסמך משפט הקובע כי מטרת השיחות היא "צירופה של טורקיה לאיחוד האירופי". עמדת אוסטריה היא שיש להשאיר את הנושא פתוח לדיון, כדי לאפשר את קבלתה של טורקיה לאיחוד בסופו של התהליך כ"שותפה מועדפת" - ולא כחברה מלאה ושוות זכויות.

 

שרת החוץ האוסטרית, אורסולה פלסניק, אמרה כי היא "מקשיבה לאזרחיה" בכך שהיא מתנגדת לצירופה של טורקיה לאיחוד. "יש רגעים שחייבים להגיד שבנושאים עקרוניים לא יכולה להיות פשרה... נשאלת השאלה אם האיחוד יכול לשאת בצעד הזה ואם מטים אוזן לתושבים. לא ניתן לאיש להפחיד אותנו ואנו לא חשים מבודדים", הוסיפה.

 

טורקיה דחתה מכל וכל הצעות לשינוי במסמך. "האיחוד הציע מספר שינויים אולם השר שלנו דחה אותם", אמר דובר משרד החוץ הטורקי. גורמים טורקיים אף איימה להחרים את השיחות אם מטרתן הסופית אינה חברות מלאה".

 

ראש ממשלת טורקיה, רצ'פ טאיפ ארדואן, אמר מוקדם יותר שהוא מקווה שימצא פיתרון ברגע האחרון. נקטנו בכל הצעדים שאנו יכולים. אם הם (האיחוד) יציבו תנאים חדשים כל יום, לא נוכל לעמוד בהם. אם הם יהיו הגונים איתנו, נהיה הגונים איתם". לאחרונה הוא כינה את המדינות שמתנגדות לצירוף טורקיה לאיחוד "מדינות המתנגדות לברית בין הציביליזציות.. והן ישלמו את המחיר".

 

בריטניה וארה"ב תומכות

 

רוב מדינות האיחוד, ובראשן הנשיאה התורנית בריטניה, תומכות בעמדת טורקיה לפיה יש לקיים מו"מ שבסופו האפשרות - גם אם זו אינה מובטחת מראש - לחברות מלאה. שר החוץ הבריטי, ג'ק סטרו, נפגש הבוקר שוב עם שרת החוץ פלסניק, ושוחח בטלפון עם עמיתו הטורקי גול. בתום הפגישה והשיחה הוא אמר לעיתונאים, כשהאכזבה ניכרת על פניו, שהמבוי הסתום נותר בעינו והוא אינו בטוח כלל שהשיחות בין טורקיה לאיחוד יוכלו להיפתח במועדן המתוכנן.

 

"זה משא ומתן קשה", אמר סטרו. "אנו בשלב קשה של המשא ומתן ואינני יכול לומר מה תהיה התוצאה. אנחנו קרובים אבל גם על קצה התהום. אם נפנה לכיוון הנכון נגיע לפסגה שטופת השמש. אם נפנה לכיוון השגוי, זו יכולה להיות קטסטרופה לאיחוד האירופי".

 

לא רק בריטניה תומכת בצירוף טורקיה לאיחוד, אלא גם ארצות הברית, שפועלת מאחורי הקלעים, בטענה שמדובר בצעד שיחזק וישגר מסר של תמיכה בגורמים מתונים בעולם המוסלמי, ויעודד רפורמות דמוקרטיות באזור. היא טוענת שמדובר במהלך שיבסס ויעמיק את השותפות העולמית למאבק בקיצוניות ובטרור, ושדחיית טורקיה תהיה מסר של עידוד לגורמים קיצוניים.

 

העמדה האוסטרית מייצגת חשש שקיים באירופה, בעיקר בקצה השמרני הימני של המפה הפוליטית, לפיו קבלתה של טורקיה לשורות האיחוד תהיה משגה חמור. מבקרי הצעד אומרים שלמרות שטורקיה ביצעה צעדים דרמטיים ורפורמות עמוקות כדי לעמוד בקריטריונים הנוקשים להצטרפות לאיחוד, צירופה של המדינה העניה והגדולה לאירופה תכביד על האיחוד. הם חוששים ששוק העבודה האירופי יוצף בפועלים טורקים זולים, ושהאיחוד יצטרף להשקיע משאבים כלכליים גדולים כדי לתמוך בטורקיה.

 

בטורקיה טוענים שהביקורת הזו אינה אלא מסווה לגזענות, ושהחשש האמיתי הוא מפני קבלה של מדינה מוסלמית לשורות האיחוד הנוצרי. הטורקים אומרים שבאירופה מביטים בחשש על הגידול בשיעור המוסלמים ביבשת, בעיקר במדינות כמו צרפת, הולנד, גרמניה, ספרד ובריטניה - וצירוף מדינה מוסלמית הוא מבחינתם איום ממשי על אופיו של האיחוד.


פורסם לראשונה 03/10/2005 12:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"מקשיבה לאזרחיה". שרת החוץ של אוסטריה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
"על סף תהום". שר החוץ הבריטי סטרו
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
החשש - איסלמיזציה של אירופה. מחאה בקופנהגן (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים