קרנות הגידור האמריקניות סרברוס-גבריאל זכו במכרז לאומי
קרנות הגידור סרברוס-גבריאל זכו במכרז כמשקיע אסטרטגי שיחזיק במניות השליטה בבנק לאורך זמן. הקונה תשלם 2.474 מיליארד שקל עבור 9.99% ממניות הבנק שמכרה המדינה. לרשותם תעמוד אופציה לרכוש עוד 10% מן המדינה תוך שנה וחצי. הקבוצה גברה על מועמדים אסטרטגיים אחרים, בהם לב לבייב, נוחי דנקנר (אי.די.בי) וביל דיווידסון. הקבוצה הזוכה תצטרך לקבל את אישור בנק ישראל
קבוצת קרנות הגידור האמריקניות סרברוס וגבריאל קפיטל היא הזוכה במכרז לרכישת מניות שליטה בבנק לאומי. כך נודע הלילה לאחר פתיחת המעטפות של המתמודדים על רכישת השליטה בבנק. סרברוס הציעה 2.474 מיליארד שקל עבור 9.99% ממניות הבנק.
לרשות הזוכים עומדת האופציה לרכוש עוד 10.01% מהמניות שבידי המדינה, בתוך שנה וחצי, ולהגיע לאחזקה כוללת של 20% ממניות הבנק. אם תמומש האופציה תסתכם התמורה הכוללת ממכירת מניות המדינה בלאומי ב-4.617 מיליארד שקל.
המחיר שהציעה סרברוס-גבריאל נחשב לגבוה, שכן הקונים הסכימו לשלם מחיר הגבוה ב-16% ממחיר מניית לאומי בבורסה כיום. הקונים גברו במכרז על שישה מתמודדים אחרים: משקיעים אסטרטגיים – לב לבייב, אי.די.בי וביל דייוידסון; ומתמודדים פיננסיים – UBS, דויטשה בנק, וסיטי בנק.
תום תקופה: 22 שנים של בנקים מולאמים
עם השלמת הפרטת הבנק, תעבור הבעלות על הבנק מהמדינה לידי ידיים פרטיות, 22 שנים לאחר שהשליטה בו עברה לממשלה עם המפולת הגדולה של מניות הבנקים ב-1983.
סרברוס היא קרן גידור בניהולו של סטיבן פינברג, וקרן גבריאל קפיטל היא בניהולו של עזרא מילקין. קבוצת סרברוס-גבריאל היא משקיעה אסטרטגית שמעוניינת להחזיק במניות לאורך זמן. את הקבוצה ליוו בתהליך המכרז בנק ההשקעות ליהמן ברדרס ומשרד רואי החשבון קסלמן וקסלמן.
הקבוצה טרם השלימה את דרישת ההשתתפות של המשקיעים הפרטיים בגרעין השליטה, כאשר לפי הוראות בנק ישראל, משקיע מוסדי יכול להחזיק רק עד מחצית מגרעין השליטה. לפיכך על הקונות לצרף אליהן משקיע פרטי שיחזיק לפחות מחצית מן השליטה. לפחות משקיע אחד, שלמה אליהו, הביע כבר את רצונו להשתתף בקבוצת בעלי לאומי. אליהו כבר מחזיק 10% ממניות הבנק. בנוסף אליו עשויים להתמודד על הצטרפות לבעלי השליטה גם לב לבייב או נוחי דנקנר.
לקבוצה הזוכה יש פרק זמן של חצי שנה לגבש גרעין שליטה. לאחר מכן, הקבוצה צריכה לקבל את אישור בנק ישראל. המתמודדים במכרז, בניגוד למכרז בנק דיסקונט, לא עברו שום בדיקה על ידי בנק ישראל, וכל אחד יכול היה להגיש הצעה לרכישת השליטה בבנק. נותר אם כן לראות אם בנק ישראל, בתום הבדיקות שיבצע, יאשר את קבוצת סרברוס והמשקיעים שתצרף אליה.
אם לא תאושר הרכישה, תהפוך הקבוצה למשקיעה פיננסית. המשמעות היא שהיא תצטרך להפיץ 5% מתוך 10% מהמניות שרכשה (אחזקה של עד 5% בבנק לא מצריכה אישור), והאופציה לרכישת 10% נוספים תפקע.
הקונה יחזיק במניות לאורך זמן
במסגרת המכרז להפרטת הבנק, הוצעו למכירה 20% ממניות הבנק מתוך 24.8% מהמניות המוחזקות בידי המדינה. המכרז הבחין בין משקיע אסטרטגי, שבכוונתו להחזיק במניות לאורך זמן, למשקיע פיננסי, שירכוש 10% מהמניות במטרה להפיץ אותן תוך זמן קצר, ולא יממש את האופציה לרכישת 10% נוספים.
אמש הגיעו עובדי הבנק להסכמה עם האוצר והנהלת הבנק לגבי זכויות העובדים עם הליך ההפרטה. נקבע כי העובדים יקבלו אופציות לרכישת 6% ממניות הבנק בהנחה של 1.5 שקל ממחיר המנייה בשוק. העובדים יהיו זכאים גם לרכוש 4% ממניות הבנק שבידי המדינה בהנחה של 25%. הישג גדול נוסף של העובדים הוא בהסכמה שחוזה העבודה הקיבוצי בבנק יישמר במשך חמש שנים נוספות, כולל כל הסעיפים. כמו כן יקבל כל עובד בבנק בונוס בגובה משכורת ממוצעת, על חשבון הבונוס שיחולק בגין רווחי הבנק ב-2005. עלות המענק תסתכם בכ-150 מיליון שקל.
אולמרט: המכירה למשקיע אסטרטגי תעצים את התחרות
שר האוצר, אהוד אולמרט אמר כי מדובר בהישג למשק הישראלי בכלל ולתהליך ההפרטה בפרט. "מכירת חבילה כה גדולה של מניות בבנק מרכזי בישראל, במחיר שיא של כל הזמנים למשקיע אסטרטגי, תעצים את התחרות בין הבנקים ותתרום לשוק ההון המקומי", אמר אולמרט.
שר האוצר עדכן את ראש הממשלה, אריאל שרון, בשעת לילה מאוחרת על תוצאות המכרז וקיבל את ברכתו.
החשב הכללי באוצר, ד"ר ירון זליכה, שהוביל את המכרז למכירת לאומי, אמר כי השתתפות הגורמים הפיננסיים דירבנה את המשקיעים האסטרטגיים לשפר את הצעותיהם. "עמדנו בהתחייבות לציבור והשלמנו את ההפרטה של המערכת הבנקאית כולה בשנת 2005", סיכם זליכה בשביעות רצון.
גם שר האוצר לשעבר בנימין נתניהו, שהציב בעבר יעד להפריט את בנק לאומי עד סוף השנה, בהמשך להפרטת דיסקונט, בירך היום על הצעד. לדבריו, "היום הושלם המהלך של פתיחת הבנקים לתחרות אמיתית לטובת כלל אזרחי ישראל".