למה את חייבת לטפל בשיניים לפני ההריון?
מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי מחלות חניכיים מגבירות משמעותית את הסיכון ללדת לפני המועד או ללדת תינוק במשקל נמוך. סקר חדש מגלה כי 3 מתוך 4 אנשים מכלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל סובלים ממחלות חניכיים. מומחית למחלות חניכיים: "בנוסף לכל שאר הבדיקות וההכנות לקראת ההריון, יש עוד משימה - לשמור על חלל הפה"
מחקרים מהשנים האחרונות מוכיחים בבירור כי נשים הסובלות ממחלות חניכיים, מצויות בסיכון גבוה פי 7 ללדת את תינוקן לפני המועד או ללדת תינוק במשקל נמוך. סקר ישראלי חדש מגלה שבעיות החניכיים שכיחות מאוד בישראל: 3 מכל 4 ישראלים סובלים ממחלות חניכיים.
תקופת ההריון רצופה בשינויים חיצוניים ופנימיים. להורמוני ההריון, שנמצאים בעלייה, יש השפעה על מערכות פיזיולוגיות רבות בגוף האישה ההרה, בהן גם פגיעה בבריאות הפה.
מסוכן יותר מעישון
"בזמן ההריון חלה עלייה בנטייה לדימום מהחניכיים והחמרה של מחלת חניכיים", מסבירה ד"ר אורלי ניר-שפירא, מומחית למחלות חניכיים. "הסיבות לכך מגוונות: החל מצחצוח לקוי בשל בחילות והרגשה רעה שהאישה חשה, וכלה בעלייה בהשפעת הורמוני ההריון על החניכיים באופן ישיר".
לדברי ד"ר ניר-שפירא, הסיכון המוגבר ללדת תינוק לפני המועד או תינוק קטן במשקל אצל נשים עם מחלות חניכיים, הוא גורם סיכון משמעותי העולה על אחרים, כמו עישון וצריכת אלכוהול. "בנוסף לכל שאר הבדיקות וההכנות לקראת ההריון, יש לנו הנשים משימה נוספת – לשמור על חלל הפה".
חמישית אינם מטפלים בבעיה
ד"ר אריאל הירש, מומחה למחלות חניכיים, מסביר כי נשים בהריון הסובלות מבעיות חניכיים עלולות לעבור לידה מוקדמת כיוון שהחיידקים יכולים להיכנס למחזור הדם ולהגיע דרך השיליה לעובר. בנוסף לכך עלולות מחלות חניכיים לגרום להחרפה במחלת הסוכרת, במערכת הנשימה וגם להגביר את הסיכון ללקות במחלת לב.
סקר ישראלי חדש שערכה חברת דקסון, לקראת השקת השבב פריוצ'יפ הקוטל חיידקים בחלל הפה, מגלה כי 3 מכל 4 ישראלים לוקה במחלות חניכיים. על פי הסקר, רק 25% מבקרים אצל רופא השיניים בשל בעיות חניכיים. השאר מטפלים בבעיה באמצעות צחצוח, שטיפה במי פה, או שימוש בחוט דנטלי. 20% אינם מטפלים כלל בבעיה.
בדיקת רופא: לפני ההריון ובמהלכו
איך ניתן למנוע מחלת חניכיים או לטפל במחלה קיימת ובכך למנוע את הפגיעה בעובר? ד"ר ניר-שפירא ממליצה לגשת לבדיקה אצל מומחה למחלות חניכיים (פריודונט) כמה חודשים לפני שאתם מתכננים להיכנס להריון.
בתקופת ההריון עצמה חשוב להגיע לרופא השיניים אחת ל-3 חודשים, לצורכי בדיקה וניקוי על מנת לשמור על בריאות החניכיים. הזמן הטוב ביותר להתחיל לטפל בבעיית חניכיים הוא תחילת הטרימסטר השני.
גם בדלקות חניכיים שטחיות יש לטפל באמצעות ניקוי אבנית אצל שיננית ושמירה קפדנית על היגיינת הפה, גם אם קשה לכן בגלל הבחילות. הצחצוח גם חשוב לנשים המקיאות בתקופת ההריון, כיוון שהחומצה הנפלטת במהלך הקאה עלולה לפגוע בשיניים ולגרום לעששת.