שתף קטע נבחר
 

איתו או בלעדיו, ממשיכים קדימה לחלוקה

הציבור רוצה קדימה. הוא ייתן את קולו למפלגה שהתפכחה משתי החלופות הכושלות

אבנר שמעוני, ראש מועצת חבל עזה לשעבר, העריך בראיון טלוויזיוני שעתה, עם הסתלקותו של שרון מהמפה הפוליטית, קדימה תיעלם ונחזור לחלוקה הפוליטית הישנה של ימין ושמאל. זוהי ללא ספק משאלת לב, הרחוקה מקריאה ריאלית של המפה הפוליטית בישראל. קדימה תמשיך להיות מפלגה מובילה בבחירות הקרובות לא משום שיש לה תפישת עולם כוללת (אין לה), אלא בגלל דבר אחד, שהוא צורך השעה: הגשמת תוכניתו של ראש הממשלה לחלק את הארץ, כנראה באופן חד-צדדי.

 

במשך שנים נחלקה החברה בישראל בין שתי תפישות, שנבעו מניתוח שונה של המצב ושל עתיד יחסינו עם הפלסטינים.

מצד אחד עמדו אנשי הימין והמתנחלים בראשם, שהעריכו כי אין כל סיכוי להגיע לשלום או אף להסדר מדיני משמעותי, ועל כן יש לישראל כל הזמן שבעולם להקים התנחלויות בכל מקום אפשרי ביש"ע. מצד שני העריכו אנשי השמאל כי יש סיכוי להגיע להסדר, ועל כן אין להתרגש כל-כך מהקמת ההתנחלויות - אלו יפונו בבוא השלום.

 

אין ספק היום כי הימין קרא טוב יותר את המפה הפוליטית. הסדר שלום לא הושג, בעיקר בשל סירוב ההנהגה הפלסטינית לוותר בעניין ירושלים ובשל סירובה לרדת מן התביעה לשיבת הפליטים, אם כי גם אנחנו חיבלנו לא מעט בביצוע הסכם אוסלו. דחיית ההצעות שהעלו אהוד ברק וביל קלינטון והחלטת הפלסטינים לפתוח באינתיפאדה רצחנית הבהירו כי יהיה קשה ביותר, אם בכלל אפשרי, להגיע להסדר של שלום באזור. לכאורה, היה זה מצב נוח ביותר לאנשי ארץ-ישראל השלימה, ובעיקר למתנחלים. אלא שכאן חל מפנה היסטורי.

 

יותר ויותר חדרה התודעה שהסטטוס קוו הוא אסון למדינת ישראל, שיביא בסופו של דבר לחיסולה כמדינה יהודית ודמוקרטית. מדינה אחת בין הים לירדן פירושה הפיכת היהודים בארץ למיעוט בתוך זמן קצר, או להנהגת משטר לא דמוקרטי, שאינו מקנה מעמד פוליטי שוויוני לרוב הפלסטיני שיווצר. אם שואלים את ח"כ עזמי בשארה למשל לעמדתו בנושא, הרי שהוא מעדיף שלא תוקם כלל מדינה פלסטינית, ובמקום זאת יובטח קול פוליטי שווה לכל אדם בשטח שבין הים לנהר. זהו סופה של המדינה היהודית.

 

התחזית הדמוגרפית העגומה, העדר פרטנר בצד הפלסטיני והלחץ האמריקני למציאת פתרון כלשהו הביאו את אריאל שרון

 למסקנה הפוליטית היחידה האפשרית, והיא חלוקת הארץ לשתי מדינות באופן חד-צדדי. ההתנתקות מרצועת עזה והגדר הנמתחת היום מצביעה על מגמות ברורות למדי (למשל: השארת יישובי דרום הר חברון הספורים מחוץ לגדר). אך המתווה הסופי עוד יהיה נתון לשיקולים שונים, ביטחוניים ודמוגרפיים בעיקרם. אמנם, גם התומכים בחלוקת הארץ חלוקים ביניהם על תוואי הגבול הרצוי או האפשרי. אך נראה שכל אחד מהם מבין היום שעדיפה חלוקה סבירה, גם אם לא מוסכמת, על פני המצב הנוכחי, שפירושו קץ המדינה היהודית דמוקרטית.

 

נקעה נפשו של רוב ברור בעם משתי החלופות שהועמדו לפניו במשך שנות דור: חזרה לגבולות 67' או שמירה על ארץ-ישראל השלימה. דרך הנסיגה החד-צדדית לא תוביל כנראה לשלום, אך זהו הפתרון המקובל כיום על רוב העם בישראל, וזהו המסר היחיד של קדימה. על כן, עם שרון או בלעדיו, חלק גדול מן האזרחים יתנו לה את קולם.

 

שמואל שנהר, עורך-דין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני סופר
נקעה נפשו של הציבור
צילום: רוני סופר
מומלצים