שתף קטע נבחר

 

מבוכה בצה"ל: עשרות כלי נשק נגנבו מבסיס

הגנבים פרצו באישון ליל, ככל הנראה לאחר שחתכו חלק מגדר האבטחה ונכנסו באין מפריע למחסני החירום. גם הפעם, כמו במקרי גניבה רבים שאירעו בצה"ל בשנים האחרונות, מעריכים שגורמים בבסיס סייעו לגנבים. נראה שרוב ה"סחורה" כבר הגיעה לעבריינים בישראל או לגורמים עוינים בשטחים. גורמים צבאיים: "מדובר באחת מפרשות הגניבה החמורות בתולדות צה"ל"

החיילים לא ראו, החיילים לא שמעו: 40 כלי נשק נגנבו לפני עשרה ימים מבסיס צה"ל סמוך לגן יבנה, על ידי אלמונים שפרצו למקום בלילה. למשטרה הצבאית החוקרת אין בשלב זה כל קצה חוט בפרשה וההערכה היא כי כלי הנשק כבר הועברו לגורמים פליליים או לגורמים עוינים בשטחים. הפרשה הותרה לפרסום רק היום (ב').

 

בין היתר נגנבו 8 מטולי רימונים, 16 רובי סער מסוג "אם-16" עם קנה מקוצר ועוד 16 רובי סער מאותו סוג עם קנה סטנדרטי. הגניבה, המוגדרת על ידי

גורמים צבאיים כ"אחת החמורות בתולדות צה"ל", אירעה בלילה שבין הימים רביעי וחמישי בשבוע שעבר. בבסיס - המשמש כאגד לוגיסטי של פיקוד מרכז - נמצאים מספר מחסנים גדולים עם ציוד לשעת חירום, ובין היתר מאוחסנים במקום כלי נשק ותחמושת רבה. במחסן ממנו נגנב הנשק לא מוצב שומר באופן קבוע.

 

על פי הידוע עד כה, חלק מהגדר החיצונית נעקר וכך גם לפחות סורג אחד מחלון אחורי במחסן הנשק. איש מחיילי הבסיס לא ראה את הפורצים ולא שמע כל רעש חשוד במהלך אותו לילה - ורק בשעות הבוקר התגלה דבר הגניבה.

 

שעות ספורות לאחר שהתגלה כי כלי הנשק הרבים נעלמו, הוחלט להטיל את חקירת המקרה על יחידה המרכזית לחקירות מיוחדות (ימל"מ) במצ"ח בשיתוף עם השב"כ. על הבסיס הוטל עוצר יציאות ונלקחו עדויות מחיילים רבים - שניים מהם אף עוכבו לחקירה, אולם שוחררו לאחר 24 שעות. בתחילת השבוע נלקחו טביעות אצבעות מעשרות חיילים המשרתים בבסיס אולם כאמור, עדיין לא נרשמה התקדמות ממשית בחקירה.


חוקרי מצ"ח ליד הבסיס שנבזז (צילום: צפריר אביוב) 

 

גורמים צבאיים ציינו כי מדובר ב"אחת מפרשות הגניבה החמורות בצה"ל. אסור בתכלית האיסור שדבר כזה יקרה, זאת תעודת עניות לצבא". קצינים אחרים המכירים את הפרשה ציינו כי הגניבה התרחשה על רקע התרשלות של גורמי האבטחה בבסיס, בצירוף סיוע של גורמים פנימיים. אלוף פיקוד המרכז, יאיר נווה, הורה לאלוף משנה גיל ברק, ראש מטה אוגדה בפיקוד מרכז, לקיים תחקיר של האירוע במקביל לחקירת מצ"ח והשב"כ.

 

זוהי אינה הפעם הראשונה בה עולה לכותרות הבסיס ממנו נגנבו כלי הנשק. ביולי 2005 דווח ב-ynet על מעצרן של שתי חיילות, אשר העבירו שלושה רובי סער מסוג "אם-16" לבן מיעוטים - אחמד סלאמה, תושב קלנסוואה - ככל הנראה כדי לכסות על חוב כספי שלהן. השתיים לקחו את כלי הנשק האישיים שברשותן ונשק נוסף של חייל מהבסיס, ומסרו אותם לסלאמה אותו פגשו בשער הכניסה לבסיס. במהלך החקירה הזהירה אחת החיילות את סלאמה והורתה לו להחביא את הרובים. חוקי מצ"ח טרם איתרו את כלי הנשק הגנובים וההליך המשפטי נגד שתי החיילות נמשך בבית הדין הצבאי ביפו.

 

ל-ynet נודע כי שתי החיילות, שבימים אלה מתנהל משפטן בבית הדין הצבאי ביפו, נחקרו היום במשך שעות ארוכות על ידי חוקרי היחידה המרכזית לחקירות מיוחדות. החוקרים בודקים אם יש קשר בין האירוע בו היו מעורבות השתיים לבין הגניבה הנוכחית.

 

סנגורה של אחת הנאשמות, עו"ד שי לוי, אישר כי מרשתו החיילת נחקרה היום בנושא פרשת גניבת הנשק החדשה. לדבריו, היא מכחישה את כל החשדות החדשים: "אין לה קשר לגניבה החדשה, בזמן הזה היא היתה עצורה בכלא הצבאי. מדובר במחדלים של הצבא, נטען זאת בפני בית הדין הצבאי ונצביע על כל המחדלים".

 

עו"ד לוי הוסיף כי "עצם היכולת של גורם כלשהו להיכנס לתוך בסיס צבאי, לגנוב 40 נשקים ולצאת מבלי להיתפס מצביעה על רשלנות פושעת של המפקדים, הגיע הזמן לחקור את כל המפקדים בבסיס, גם הבכירים".

 

מאות כלי נשק נגנבים כל שנה, מעטים מוחזרים

 

תופעת גניבות הנשק ואמצעי הלחימה בצה"ל "פרחה"במהלך השנים האחרונות ובמרבית המקרים היו מעורבים באירועים חיילים מתוך הבסיסים. כמו בפרשה הנוכחית, גם במקרי גניבה קודמים עשו דרכם כלי הנשק בתוך זמן קצר לגורמים פליליים בישראל או לפלסטינים בשטחים. ידוע אף כי בחלק מן המקרים שימשו כלי הנשק לביצוע פיגועים נגד יעדים ישראלים.  


 

באפריל 2001 נרצח רכז הביטחון של קיבוץ מנרה, יצחק קברטץ ז"ל וממחסן הקיבוץ נגנבו 65 רובי "אם-16". למרות שלא מדובר בבסיס צבאי, נחשב האירוע לאחד החמורים בכל הקשור לגניבות במערכת הביטחון, שכן מספר שבועות לאחר הרצח התברר כי קצין צה"ל לשעבר עמד מאחורי המעשה, בו שיתף פעולה עם חמישה ערבים-ישראלים. כלי הנשק שנגנבו נמכרו תמורת מאות אלפי שקלים לפלסטינים.

 

במהלך אותו חודש נעלמו עשרות טילים מסוגים שונים מאחד ממוצבי צה"ל ברצועת עזה וההערכה הייתה כי לפחות עשרה מהם הגיעו לידי הפלסטינים.

 

בינואר 2002, נגנבו למעלה מ-300 רימוני רסס מבסיס צה"ל ליד צומת הודיה. גם בעקבות פרשה זו התקיימה חקירה ארוכה ומורכבת שלא הביאה לתוצאות של ממש, וההערכה היא שהרימונים עשו דרכם לרצועת עזה.

 

בסוף אותה שנה נגנבו עשרה מקלעי מא"ג (מקלע אחיד גדודי) ומקלעים נוספים מנגמ"שים של צה"ל בבסיס סירקין, סמוך

 לאחת השכונות בפתח תקווה. עם תחילת החקירה התברר כי לפחות חייל אחד המשרת בבסיס סייע לגורמים חיצוניים להוציא את המקלעים ובתוך ימים ספורים הוא אף הודה במעשה (אותו ביצע בסיוע חבר בן 17). מרבית המקלעים - שנמכרו לעבריינים תמורת עשרות אלפי שקלים - אותרו בשנים האחרונות אולם לפחות שלושה לא הוחזרו מעולם לצה"ל.

 

לפני חודשים ספורים נחשף ב-ynet מעצרו של חייל דרוזי המשרת בצפון הארץ, על רקע העברת שלושה רובי "אם-16" לגורמים עוינים בג'נין. משפטו מתנהל בימים אלו בבית הדין הצבאי של פיקוד הצפון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדי סגל,דובר צה"ל
אמצעי לחימה גנובים. סיוע מבפנים?
צילום: עדי סגל,דובר צה"ל
צילום: איי אף פי
עזה. "הסחורה" מועברת לפלסטינים
צילום: איי אף פי
מומלצים