גזר הדין: עמרי שרון הולך ל-9 חודשים בכלא
בית-המשפט השלום בתל-אביב שלח בצהריים את בנו של ראש הממשלה לתשעה חודשים בכלא, ובנוסף נגזרו עליו תשעה חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 300 אלף שקלים. שרון הודה והורשע בעבירות על חוק מימון מפלגות ובשבועת שקר. השופטת מתחה ביקורת חריפה על עמרי: "האם בשם הערצת האב הכול כשר?", אך התחשבה במצבו של ראש הממשלה ופסקה על צו עיכוב לביצוע העונש. עורכת דינו: העונש חריג, אנחנו נערער
עמרי שרון - לכלא: תשעה חודשי מאסר בפועל, תשעה חודשי מאסר על תנאי וקנס של 300 אלף שקל - זה העונש שהטילה היום (ג') בצהריים נשיאת בית משפט השלום בתל אביב, עדנה בקנשטיין, על עמרי שרון. עמרי שרון עזב את אולם בית המשפט וסירב לדבר עם העיתונאים. עורכי דינו כבר הודיעו כי יערערו על גזר הדין.
- לקריאת גזר הדין המלא, לחצו כאן
- התגובות: "עונש מוצדק ואמצעי הרתעה"
השופטת החליטה להתחשב במצבו של אביו של עמרי ובתקופה הקשה שעוברת עליו ועל משפחתו והחליטה על עיכוב ביצוע העונש לחצי שנה. גבריאל מנור, שהיה שותפו של עמרי שרון, נידון לתשעה חודשי מאסר על תנאי.
בבית המשפט. צילום: ירון ברנר
בגזר הדין כותבת השופטת דברים חמורים על עמרי שרון אשר הורשע בעברות של רישום כוזב במסמכי תאגיד, שבועת שקר ועברות מנהלים בתאגיד וכן בעבירות על חוק מימון מפלגות. השופטת כותבת כי "שרון לא בחל במעשי מרמה ולא בחל לרמות את המטה עבורו פעל את המפלגה ואת הציבור". לדבריה, "עמרי יזם, הקים וניהל שתי מערכות חשבונות, האחת גלויה והשנייה נסתרת".
"עמרי סיכן את ההליך הדמוקרטי"
השופטת קבעה כי שרון לא השאיר דבר ליד המקרה, הכל תוכנן בקפידה והוא הקים תוכנית מפורטת להסתרת מעשיו, אפילו מהאנשים שעבדו עמו: "במעשיו סיכן בפועל את תוצאות מערכת הבחירות, סיכן בפועל את ההליך הדמוקרטי, אשר ממנו שואבת הדמוקרטיה את כוחה ועצם קיומה", כתבה השופטת.
השופטת כתבה עוד כי עומרי שרון היה מודע היטב להוראות חוק המפלגות ויצר דרכים מתוחכמות כדי לעקפו: "שרון לא
בחל במעשה מרמה כלפי כל מי ששרת את מטרת המרמה. לא בחל בהכנסת חברו הטוב (גבי מנור) למעגל המרמה והכחש, לא בחל בהכנסת ספקים ונותני שירותים לאותו מעגל, ואף הביא לכך שאביו חתם על תצהיר שקרי. הוא לא בחל לרמות את המטה הרשמי ואת המוסד לביקורת של המפלגה, ולא בחל לרמות את הציבור. הוא הציב מטרה ותכנן בתחכום השגתה".
השופטת הוסיפה כי שרון הוציא כספים פי 7 מהמותר בחוק, וכי קיבל כספים פי 42 ממה שהצהיר אביו, תצהיר שהוגש למוסד ביקורת של המפלגה.
השופטת הוסיפה כי יש בתופעות אלו לכרסם באמון הציבור ולהעכיר את האווירה הציבורית ואמרה: "לאחרונה שומעים אנחנו שוב ושוב את האמירה על הביצה הפוליטית. ביצה זו יש לייבשה". לדבריה, עמרי אכן מוכן היה לעשות הכול למען אביו אך "כאשר זה עושה למען אביו הוא עושה לביתו ואינטרס שאביו יהיה ראש הממשלה הוא חפצו של הבן ולא רק של האב".
השופטת כותבת עוד כי האינטליגנציה של שרון היא זו שסייעה לו לביצוע העבירות וכי הוא ניסה להשיג כוח, שלטון ושררה לאביו וכתבה: "האם בשם הערצת האב הכול כשר?". בסוף גזר הדין כותבת השופטת: "אני ערה לימים הקשים שעוברים על הנאשם ובני משפחתו. בית המשפט שוקל ומשקלל את כל האינטרסים: הציבורי, אישיותו, נסיבותיו האישיות אך במקרה זה נוטה הכף לענישה מחמירה, שיקולי ההרתעה והגמול הם המכריעים".
המורשעים עמרי שרון וגבריאל מנור בבית המשפט. צילום: אלי אלגרט
על גבריאל מנור, הנאשם מס' 2 בפרשה, כתבה השופטת: "זה האחרון אינו תינוק בן יומו. מדובר באדם בוגר בעל השכלה משפטית, עורך דין, אינטליגנטי, אשר עשה את שעשה בעיניים פקוחות, ביודעין, ויכול היה לצפות את תוצאות מעשיו, באם הסמוי יצא אל הגלוי. חברות ערך ראוי הוא, אך האם בשם החברות ראוי לעבור על החוק ולסייע לחבר לרמסו: האם לא ראוי ערך החברות להידחק מפני הערך של שמירה על החוק ועל ערכי הדמוקרטיה?" שאלה השופטת.
עורכי הדין מטעם התביעה הביעו סיפוק על גזר הדין. עורך הדין ארז נוריאלי אמר כי "ביקשנו לגזור על עמרי שרון עונש של מאסר בפועל. עונש שלדעתנו הולם את המעשים שביצע ובית המשפט חשב כך גם כן. זהו מסר לנבחרי הציבור כפי שבית המשפט אמר את דברו בנוגע לביצה הפוליטית וקבע כי יש לייבש אותה". עורכת הדין נאוה הורוביץ אמרה כי גזר הדין מגדיר דרכי פעולה לפריימריז הבאים.
לדברי הסנגורית נווית נגב: "מדובר בעונש חמור שחורג באופן קיצוני מהתקדימים בפסיקה עד כה ובכוונתנו לערער על גזר הדין לבית המשפט המחוזי. עמרי הודה בכתב האישום ולקח עליו את האחריות בצורה הברורה ביותר, התפטר מן הכנסת ושילם מחיר יקר מאוד וזאת למרות שהחוק בו מדובר הוא בעייתי ביותר ולא נאכף מעולם. יש לזכור ש-1999 הייתה שנה קשה מאוד עבור עמרי. זו השנה שבה אמו חלתה בסרטן והוא מצא את עצמו בפוליטיקה חסר ניסיון לחלוטין. כאמור מדובר בעונש חריג מאוד ובכוונתנו לערער על כך".
בית המשפט החל להקריא את גזר הדין נגד עמרי שרון באיחור של שעתיים. עם הכנסה של השופטת לאולם בית המשפט היא התנצלה ואמרה כי מדובר בתקלה טכנית בהקלדת גזר הדין. חלקו האחרון של גזר הדין היה כתוב בכתב יד.
פרשת עמותות הקש
שרון הודה והורשע בעבירות על חוק מימון מפלגות ובשבועת שקר. בפרקליטות ביקשו מבית המשפט לגזור על שרון עונש של מאסר בפועל למרות מצבו החמור של אביו. עונשו של עמרי שרון נגזר יממה בדיוק לאחר שח"כ נעמי בלומנטל הורשעה באותו בית משפט במתן שוחד בהדחת עדים ובשיבוש הליכי משפט.
העבירות בהן הורשע שרון הבן מתייחסות לפרשת "עמותות הקש", שהתרחשה בשנת 1999 - עת התמודד אביו, ראש הממשלה דהיום, בפריימריז בליכוד. יריביו באותן בחירות פנימיות, שהתקיימו לאחר תבוסתו של בנימין נתניהו לאהוד ברק, היו אהוד אולמרט ומאיר שטרית. שנתיים לאחר הפריימריז "התפוצצה" הפרשה בתחקיר "ידיעות אחרונות".
כשבועיים לאחר הרשעתו הגיש עמרי שרון את מכתב התפטרותו ליושב ראש הכנסת, ראובן ריבלין. שרון הצהיר אז כי הוא פורש מהחיים הציבוריים ולא מתכוון להתמודד בבחירות לכנסת הבאה.
התביעה טענה שעמרי שרון נקט בשיטות מתוחכמות, באמצעותן עבר על חוק מימון המפלגות: "שרון עשה הכל כדי למנוע אפשרות פיקוח על מעשיו, ופגע בסדרי השלטון והמשפט בישראל". בסופו של דבר, ביקשה הפרקליטות מבית המשפט לגזור עונש מאסר בפועל על עמרי שרון, שהודה והורשע בעבירה על חוק מימון המפלגות ובשבועת שקר. התובעים ביקשו מהשופטת, עדנה בקנשטיין, להטיל על שרון "עונש שיהלום את מהות העבירות שביצע" לדבריהם, ושלא יומר בעבודות שירות. בנוסף ביקשו התובעים לגזור על שרון לשלם קנס כבפי גבוה.
התובע, ארז נוריאלי, אמר בחודש שעבר שהמעמד קשה עבור התביעה בשל מצבו של ראש הממשלה, אך עם זאת הדגיש שיש לקבוע "נורמה עונשית" אל מול הציבור. הוא טען כי עמרי שרון קנה את שלטון אביו בכסף: "הוא קיבל למעלה משישה מיליוני שקלים וזאת למרות שהחוק התיר רק 830 אלף שקל. בכל אותם מיליונים הוא השתמש בכדי להביא לבחירתו של אביו – המטרה הושגה ואביו נבחר".