שתף קטע נבחר

 

הממשלה החליטה: העדפה מתקנת לקבלת ערבים

השרים קיבלו את הצעת מ"מ ראש הממשלה לעודד קבלת עובדי מהאוכלוסיה הערבית למשרדי הממשלה. השיטה: הוספת תקנים בשלוש השנים הבאות וקבלת עובד ערבי במקום עובד יהודי שיעזוב תקנים קיימים. ח"כ ברכה: "ההחלטה נכתבה היום בדיו סודי שיתאדה ביום הבחירות". השר בוים: "ההחלטה מהווה תיקון מסוים לעוול שנגרם"

לקראת הבחירות, אולמרט מתמרץ כניסת עובדים ערבים למשרדי המדינה: משרד האוצר יתקצב 37.5 משרות נוספות מדי שנה בשלוש השנים הבאות לטובת האוכלוסיה הערבית, בעקבות נתונים וטענות על אפלייה כלפי המגזר במשך שנים רבות. הצעה זו היא אחת ממכלול ההצעות לשיפור מעמד ערביי ישראל, אוכלוסיות הנכים ועולי אתיופיה כדי לשפר את מעמדם במשרדי הממשלה. 

  

ישיבת הממשלה הבוקר. צילום: רויטרס

 

לפני שלוש שנים, כאשר נכנס אריאל שרון לתפקידו כראש ממשלה, הוא החליט להעניק 37.5 תקנים במשרדי ממשלה לאוכלוסיה הערבית. על פי החלטת הממשלה מהיום, החל מ-2006 ובמשך שלוש שנים יינתנו עוד 37.5 משרות כאלה לערבים - בהם דרוזים וצ'רקסים - מדי שנה. בנוסף, במידה ויוחלף עובד יהודי בעובד ערבי על סמך תקנים אלה, יהיה זכאי המשרד לקבל תקן לעובד ערבי נוסף כך שבפועל יהיה ניתן לקבל - בחישוב כל התקנים - עד 112.5 עובדים ערבים בשנה במשרדי הממשלה.

 

התנאי שהציבה

 הממשלה לקבלת תקנים אלו הוא שיועסקו במשרות "ככל האפשר רק מועמדים הכשירים לתפקיד". אגף התקציבים באוצר הונחה להקצות את התקציב הנדרש לתוספת המשרות.

 

הממשלה הטילה על נציבות שירות המדינה להקים צוות משותף עם משרד המשפטים ואגף התקציבים באוצר על מנת לבחון דרכים נוספות לקידום ייצוגם ההולם של בני האוכלוסייה הערבית בקרב העובדים בשירות המדינה. הצוות יגיש את המלצותיו לאישור הממשלה בתוך חודשיים. 

 

במסגרת יוזמה של שרת המשפטים, ציפי לבני ומנכ"ל המשרד, אהרון אברמוביץ', הוחלט כי הממשלה תגדיל בכעשרה אחוזים את המחזור השנתי של המתמחים במשרד המשפטים מקרב האוכלוסיה הערבית בכללה, אוכלוסית העולים החדשים מאתיופיה ואוכלסיית הנכים בישראל. משרד המשפטים יקצה לצורך יישום החלטה זו 45 תקנים חדשים של מתמחים. הכוונה היא - על פי הצעתו של אברמוביץ' - שכעשרה אחוזים מהמתמחים במשרד המשפטים יהיו מבני האוכלוסיה הערבית, העולים מאתיופיה ובעלי אנשים עם מוגבלות חמורה (לפחות 70 אחוזי נכות מבחינה גופנית ו-40 אחוזים לגבי נפגעי מחלות נפש או פיגור שכלי).

 

בנוסף, החליטה הממשלה על דחייה של עוד חודשיים בהחלטה האם להקים את עיר הבה"דים בצומת הנגב. זאת בתום סקירה של ד"ר יוסי ענבר מהמשרד לאיכות הסביבה, בסוגיית הסכנה הסביבתית למחנה הצבאי הגדול אותו מבקשת המדינה להקים בסמוך לאתר רמת חובב. בסקירה דווח על שיפור גדול בנתוני זיהום האוויר, הקרקע והמים ברמת חובב, עקב שורת פעולות שננקטו שם לאחרונה. בעוד חודשיים תוגש סקירה נוספת ואז יוחלט אם אכן להקים את הבסיס באתר.

 

עשרים אחוזים מהאוכלוסיה, אחוז זעום מתקציב הפיתוח

 

מנתונים שריכז ד"ר דני גרא, היועץ ליישום מסקנות ועדת אור שדנה בין היתר לנסיבות ההתפרעויות והרג 13 אזרחים ערבים באירועי אוקטובר 2000, עולה שמאז ועד עתה לא השתנה דבר באשר לקיפוח המגזר הערבי. ערביי ישראל, המהווים 20 עשרים בקירוב מהאוכלוסייה, זוכים רק בחמישה אחוזים מתקציבי הפיתוח; 23 מבין 25 היישובים בראש טבלת האבטלה הם ערביים.

  

עוד נמצא כי 85 אחוזים מהערבים חיים ביישובים המשובצים בשלושת העשירונים הנמוכים במדרג הסוציו-אקונומי; 50 אחוזים מהמשפחות הערביות חיות מתחת לקו העוני ועל אף החלטת הממשלה לאפליה מתקנת בתחום העסקת ערבים במשרדי הממשלה, הם מהווים לא יותר מ-8 אחוזים מעובדי המדינה (מבלי לכלול את משרות הסיעוד בבתי החולים הממשלתיים, השיעור מגיע לפחות מ-4 אחוזים).

 

גרא מציע להתייחס בספקנות להצהרות של פוליטיקאים על תוכניות גרנדיוזיות לצמצום אפלייתם של ערביי ישראל. "מי שזורק מספרים כמו 40 מיליארד דולר, לא מתכוון לעשות מאומה", הוא אומר. "במקום לדבר על אוכל, משרד ראש הממשלה מפזר הצהרות על פיתוח היי-טק לערבים. אני מסתפק בשישה עד שבעה מיליארד במשך עשר שנים, עם תוכנית אינטגרטיווית בתחומי התעסוקה, הדיור, החינוך והכבישים. ושלא יגידו שאין כסף; לדברים חשובים תמיד מוצאים תקציב".

 

אחד הגורמים הפעילים ביותר שעסק במאבק באפליה בהעסקת עובדים ערבים, היה ארגון מוסאווא. בדו"ח שפירסם לא מכבר, טען הארגון שהנושא לא טופל באופן יסודי כפי שניתן היה לצפות לאחר חקיקת חוק ייצוג הולם של אזרחים ערבים במשרדי ממשלה. לפי נתוני המרכז, מכהנים כיום 484 שופטים בישראל ומתוכם רק 27 שופטים ערבים. מתוך 73 רשמים במערכת המשפט - רק 8 הם ערבים ומתוך 1,235 עובדים במשרד המשפטים, רק 40 הם ערבים.

 

"ממשלת קדימה מרמה את הציבור הערבי ומזלזלת בו"

 

שר הבינוי, השיכון והחקלאות, זאב בוים, אמר היום בעקבות שורת ההחלטות כי מדובר בהמשך המדיניות אותה קבע בזמנו ראש הממשלה, אריאל שרון: "המדיניות הזאת נכונה. ממשלות ישראל לא טיפלו במשך שנים בבעיות של האוכלוסייה הערבית והאוכלוסיות האחרות אשר לגביהן נתקבלו החלטות היום. ההחלטה שנפלה היום מהווה תיקון מסוים לעוול שנגרם".

 

יו"ר חד"ש, מוחמד ברכה, היה נלהב פחות: "ההחלטה נכתבה היום בדיו סודי שיתאדה ביום הבחירות. אנחנו עדים להחלטות כאלה פעם בארבע שנים לצורכי תעמולת בחירות. אפילו המספרים שהממשלה נוקבת בהם הם מגוחכים נוכח העובדה שעשרות אלפי פועלים ערבים ממשיכים להיות מובטלים. תיקון המצב הקיים מתחיל בנטישת המנטליות הגזענית ששולטת בראשי הממשל בישראל".

 

גם ח"כ אחמד

 טיבי מרע"מ-תע"ל לא הסתנוור מהחלטת הממשלה: "מדובר בלעג לרש ערב הבחירות, שלא יצמצם את הפער בין המגזר הערבי ליהודי. יש לגרום לתפנית מהותית במדיניות הממשלה כלפי האזרחים הערביים ולא להסתפק בהחלטות בעלות אופי קוסמטי".

 

יו"ר מרצ, יוסי ביילין: "ממשלת קדימה מרמה את הציבור הערבי ומזלזלת בו כשהיא מוציאה החלטת סרק ערב בחירות. זו החלטה שאין שום כוונה ליישמה, כפי שהממשלה לא יישמה החלטה קודמת מ-2004. בלי מימוש החוק באמצעות בג"צ לא יהיה שילוב אמיתי של ערבים במשרדי הממשלה".

 

בהכנת הידיעה השתתפו רועי נחמיאס ועלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אולמרט בישיבת הממשלה
צילום: רויטרס
צילום: חיים הורנשטיין
האזור המיועד להקמת עיר הבה"דים בנגב
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים