שתף קטע נבחר

 

"סדאם טען שיש לו נשק כימי כי חשש מישראל"

ממסמכים אמריקנים שנחשפים כעת עולה כי סדאם אמר בשיחות טרם הפלישה האמריקנית כי הוא לא מודה בכך שאין לו נשק להשמדה המונית מחשש שישראל תנצל את חולשתו ותתקוף. מהמסמכים עולה עוד, כי חודשים לפני הפלישה האמריקנית סדאם ניסה לשתף פעולה באופן מלא עם פקחי האו"ם אך הם כבר לא נתנו בו אמון

שליט עיראק לשעבר, סדאם חוסיין, המשיך לטעון כי יש בידיו נשק להשמדה המונית מחשש שאם יודה באמת הדבר יעודד את ישראל לתקוף אותו. כך עולה ממסמכים פנימיים של הפנטגון שהתפרסמו אמש (ה') באתר האינטרנט של "פוריין אפיירס". אלו חלק מהמסמכים הראשונים, הקשורים במלחמה בעיראק, שהממשל האמריקני מפחית את רמת הסיווג שלהם ומאפשר פרסומם.

 

בדו"ח שנחשף נכתב כי עלי חסן אל מג'יד, בכיר לשעבר במשטר סדאם הידוע בכינוי "עלי הכימיקלי" בשל שימושו בנשק כימי נגד כורדים ב-1987, אמר בחקירותיו לאחר שנעצר כי היה משוכנע שלעיראק אין יותר נשק להשמדה המונית. עם זאת הוא הצהיר כי רבים בתוך מעגל השלטון בעיראק מעולם לא חדלו להאמין שהנשק עדיין קיים. לדבריו, "בדרגים הבכירים ביותר של השלטון, כשזה הגיע לנשק להשמדה המונית, תמיד היה אלמנט כלשהו של ספק לגבי האמת".

 

עוד נכתב בדו"ח כי סדאם הודה כי הוא לא מודיע שאין ברשותו נשק כימי או ביולוגי כדי שישראל לא תנצל את חולשתו, "עלי הכימיקלי סיפר על פגישה של מועצת מפקדת המהפכה במהלכה נשאל סדאם לגבי הימצאותו של נשק להשמדה המונית בעיראק והשיב כי לעיראק אין נשק כזה. במהלך הפגישה סדאם דחה בתוקף את ההצעה שעיראק תודה בכך שאינה מחזיקה נשק כימי וביולוגי בטענה כי הדבר יעודד את ישראל לתקוף אותה.  

 

עוד נאמר בדו"ח כי "סדאם ניסה לשכנע ציבור אחד שאין יותר נשק להשמדה המונית, אבל בה בשעה לשכנע קהל אחר שלעיראק יש עדיין נשק לא קונבנציונלי. הוא רצה להצהיר שהוא מציית לפקחים כדי להימנע מהסנקציות, אבל הגיע למסקנה שזה בלתי אפשרי לנטוש את האשליה של קיום נשק להשמדה המונית במיוחד משום שהיא עבדה כל כך טוב בעולם הערבי". 

 

בסוף 2002 סדאם הבין שיש צורך לשכנע את הפקחים של האו"ם כי הוא משתף עימם פעולה באופן מלא ושאין ברשותו נשק להשמדה המונית. כשהשנה התקרבה לסיומה עשו במשטר סדאם ככל שיכלו, מלבד הצהרה רשמית, כדי לא לחזק את הרושם, שיצרו בזמנו ארה"ב ובריטניה, לפיו עיראק מחזיקה בנשק זה. חודשים ספורים לפני הפלישה האמריקנית סדאם התעקש לתת לפקחי האו"ם גישה מלאה למתקנים עיראקיים כדי "לא לתת לנשיא בוש סיבה לפתוח במלחמה", אך לאחר שנים של חוסר שיתוף פעולה היה קשה לשכנע את נציגי האו"ם שעיראק אכן לא מסתירה יותר דבר.

 

למרבה האירוניה, כיום מתברר שחלק מפעולות סדאם במטרה לחזק את שיתוף הפעולה עם האו"ם דווקא חיזקו את התיק שבנו נגדו כוחות הקואליציה במטרה לפלוש למדינה: במהלך השנים יירטו שירותי המודיעין במערב מסרים רבים בין השלטון והצבא בעיראק, ב-1996 הורה ראש שירות המודיעין העיראקי לכל היחידות הכפופות לו לדאוג שבאתרים עליהם הן אחראיות לא יישארו עדויות להימצאות "הנשק האסור" (נשק כימי, ביולוגי או גרעיני) וכאשר פקחי האו"ם הגיעו לאתרים הם אכן לא מצאו שום ראיה מפלילה. לכן, כאשר ב-2002 קלט המודיעין האמריקני מסרים פנים-עיראקיים שדיברו על סריקת השטח ודיווח למפקדה כי אין יותר נשק להשמדה המונית הם לא הבינו כי עיראק מנסה לשתף פעולה עם האו"ם אלא סברו כי היא שוב מנסה להסתיר את הנשק שברשותה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
סדאם. חשש מישראל
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
סחף. האמינו בהסברה
צילום: איי פי
מומלצים