שתף קטע נבחר

 

בעוגה וגם בתרופה: הכל על הפרג

הוא פורח ממש עכשיו, מקשט לחמניות, ומשמש כמילוי מדהים לעוגות (שלא לדבר על אוזני ההמן מפורים החולף). תכולת הסידן שלו מדהימה, הערך הקלורי שלו בשמיים והוא נמצא ברבות מהתרופות שאותן אנו נוטלים. הכל על הפרג

הפרג משתלב במזון שאנו אוכלים במשך כל ימות השנה: בקישוטי הלחמים והלחמניות, בעוגות הפרג הבחושות וכמובן בעוגות ועוגיות השמרים. בפורים נותנים מקום של כבוד לפרג כמילוי של אוזני המן. יש גם גבינות קשות המכילות פרג.

 

הפרג הססגוני משתלב גם בעולם התרופות. בימי יוון העתיקה, הוא אף היה אחד מסמליו של אל השינה וזאת בשל השפעתו הנרקוטית.

 

הפרג שייך לצמחים העשביים ונכלל במשפחת ה-papaveraceae. מדובר בצמח חד שנתי, המכיל כ-100 מינים שונים, כאשר חלקם גדלים בר במרחבי ארצנו וחלקם מתורבתים. לפרג יש ארבע עלי כותרת בעלי צבע ארגמן עז, אך הפרח עצמו חסר ריח וצוף. הוא פורח מחודש מרץ ועד חודש יוני.

 

גרגירי הפרג המוכרים לנו מתחום המזון שייכים לפרג התרבותי. מדובר בפרג מסוג Papaver somniferum עם פרחים בצבע לבן או כחול ולא אדום. הפרג התרבותי מכיל הרבה זרעים שחורים בגווני אפור ולבן.

 

מסוג אחר של פרג, מפיקים אופיום, שהוא למעשה המיץ של הזרעים. סוג זה מאופיין בריכוז גבוה של חומרים פעילים, המשפיעים על מערכת העצבים. פרג האופיום מכיל פיטוכימיקלים פעילים, אשר ניתן ליצור מהם מורפין, נרקוטין, פפוורין, תבאין וקודאין. מדובר בחומרים שמשככים כאבים, ובין השאר הם מצויים בתרופות הנמכרות בכל בית מרקחת להקלה על כאבים ושיעול. מהמורפין ומנגזרותיו הכימיות יוצרים גם את סם ההרואין, שיש לו השפעה חזקה מאוד (דיכוי) על מערכת העצבים ופעילות המוח. השפעה זו עלולה להיות הרסנית.

 

גרגירי הפרג קטנים ושחורים, אך הערך הקלורי שלהם גבוה: ב-100 גרם פרג יש 499 קלוריות (כמו שוקולד או פיצוחים) וגם תכולת שומן יחסית גבוהה. הפרג

עשיר מאד בסידן - כמעט פי 15 יותר מאשר בחלב: בכף גרגירי פרג יש כמות סידן

כמעט כמו בכוס חלב. בנוסף לכך, הפרג עשיר בסיבים תזונתיים ולכן יש אנשים המתלוננים על עצירות כאשר הם צורכים כמויות גדולות בבת אחת (לשים לב להקפיד על שתית נוזלים רבה בסמוך). הפרג גם עשיר באבץ, אשר מסייע בשמירה על חוזק השיער והציפורניים.

 

משפחת פרחי הפרג מכילה תרכובות של חומרים הנקראים "אלקלואידים" והם הנמצאים בשרף החלבי, במרבית חלקי הצמח. האלקלואידים הם תרכובות חנקניות ובריכוז גבוה הן משפיעות על מערכת העצבים באופן מזיק.

 

האלקלואידים מופיעים בהדרגה בשרף הפרג עם שלבי צמיחת הפרח ומכונים בשם כללי "אופיום". האלקלואידים הללו נמצאים רק ב"פרג האופיום" ולא בזנים אחרים של הפרג הגדל פרא בשדות ובשטחי הבר. דוגמה לאלקלואיד אחר המופיע במזון ומקורו גם מהצומח הוא הקפאין, הנמצא בפולי הקפה ואחראי על השפעתו המעוררת על גופנו.

 

  • הכותבת היא דיאטנית קלינית

פורסם לראשונה 19/03/2006 23:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
פרג. תכולת סידן גבוהה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לאתר 'דרך חיים' - לחצו כאן
ד"ר רק שאלה
מומלצים