שתף קטע נבחר

הממשלה מקצה 15 מיליון שקל לפיצוי החקלאים

שר החקלאות שב מצרפת וקרא: "המשיכו לאכול בשר". בלולים הנגועים בשפעת נמשכת השמדתם של תרנגולי ההודו. גם בקיבוצים הסמוכים להם - בהם לא התגלה כלל הנגיף הקטלני - מחסלים את העופות. משרד החינוך יבדוק את כל התלמידים שעוסקים בענף הלול

"אין כל מחסור בבשר והציבור לא צריך לחשוש מאכילת בשר הנמכר במקומות מוכרים". כך מרגיע היום (א') שר החקלאות, זאב בוים, ששב מפריז הישר לקלחת הרותחת של שפעת העופות. בישיבת הממשלה עידכן בוים את השרים בצעדים בהם נקט משרדו בעקבות התפרצות הנגיף הקטלני בישראל. הוא העריך כי בתוך 45 ימים יטוהרו הלולים שנפגעו ויוכלו לשוב לפעילות מלאה. הממשלה הקצתה סכום של 15 מיליון שקלים לפיצוי החקלאים שנפגעו. צוות ממשרדי החקלאות, האוצר וראש הממשלה ידאג לפיצוי.

 

עוד על שפעת העופות בישראל: 

  

במסיבת עיתונאים שקיימה בצהריים המועצה האזורית אשכול נמסר שקיים חשד לכך שנגיף שפעת העופות התגלה במוקד נוסף, חמישי במספר: הלולים של קיבוץ ניר עוז, לא רחוק מעין השלושה וחולית. אך בדיקה של משרד הבריאות גילתה שהמחלה לא פגעה בלולי הקיבוץ.

שר הבריאות, יעקב אדרי, אמר בישיבת הממשלה כי למרות התפרצות השפעת בכל המזרח התיכון, אין בכוונת משרדו לנקוט אמצעי

חירום נוספים בשלב זה.

 

שר החקלאות בוים אמר: "זו מחלה מסוכנת, אך צריך לזכור שהיא מחלה של עופות. העבודה נכנסה להילוך גבוה. אנו נעזרים במשרד הביטחון עם כל האמצעים שיש בידיו. טווח נוסף של הסגר יהיה ברדיוס של 10 קילומטר, שם יאתרו את העופות ויוודאו שאין פגיעה בלהקות הללו".

 

כמו כן הוסיף כי "ככל הנראה, לא יהיה מנוס וגם את התוכים יהיה צורך להשמיד בפינות החי בקיבוצים, למרות עוגמת הנפש הנגרמת במיוחד לילדים". השר הורה לייבא מהולנד ארבעה מיליון מנות של חיסון "ברגע זה, לא נשתמש בחיסון לעופות אלא רק אם וכאשר ההסגרים ייפרצו ונאבד את השליטה בתחום".

 

מנכ"ל משרד החקלאות, יוסי ישי, אמר: "לא הופתענו. חזינו שבמועד כזה או אחר שפעת העופות תגיע גם אלינו. קיווינו שהסיכוי להידבקות יהיה קטן מכיוון שרוב הלולים בארץ סגורים אך מתברר שלולי ההודו אינם סגורים כמו לולי האפרוחים. מדובר בנזק של כ-700 אלף עופות. יהיה סיוע ופיצוי של החקלאים. יוקם מרכז הסברה לציבור בעקבות הפניות הרבות בתוך יום יומיים".

 

הקבלן המבצע את העבודות, יריב אושרי, אמר שאין כל מחסור בניילונים ובסיד הנדרשים לצורך הטמנת פגרי העופות בקרקע, אבל הבעיה היא מחסור בעובדים, "יש ציוד, אבל אין עובדים, כל העובדים הבדואים ברחו".

  

ראש המועצה אשכול, אורי נעמתי, מסר נתונים על השמדת העופות: "בעין השלושה עד סוף היום יושמדו 17 אלף עופות, בחולית 30 אלף ובנירים - כל העופות. בקצב הזה אני מעריך שאנו יכולים לגמור את הסיפור תוך יום יומיים, המשבר הוא משבר ארצי ואנו צריכים הרבה סיוע". לתושבי המועצה האזורית אשכול הופץ דף מידע על שפעת העופות ובו הנחיות המתייחסות למספר נקודות: איסור על הכנסת אפרוחים או עופות אחרים בכל ישובי המועצה, דיווח מיידי אם יש תמותה או ירידה גדולה בהטלה.  


קיבוץ נחשון, הבוקר (צילום: גיל יוחנן)

 

היום נכנס מבצע השמדת העופות להילוך גבוה. תרנגולי ההודו הורעלו בקיבוץ נחשון שליד לטרון ובמושב שדה משה הסמוך לקריית-גת. גם בקיבוצים נירים וכיסופים שבנגב החלו החקלאים להצמיא את העופות, כצעד מכין לקראת הרעלת מי השתייה שלהם.  

 

עד כה הושמדו אלפי תרנגולי הודו באמצעות החדרת רעל למי השתייה, לאחר שעות ארוכות בהן מצמיאים את התרנגולים.

את הפגרים טומנים בבורות מיוחדים בעומק של שישה מטרים, עטופים פלסטיק ושכבות של סיד. אולם בערב שבת, לפני שמבצע ההשמדה יצא לפועל, נאספו פגרי עופות נגועים בערימות בשטח - וישנו חשש ממשי שהנגיף הועבר הלאה באמצעות עופות בריאים, שחגו מעליהם.

 

בעקבות התפרצות המחלה, הנחה הווטרינר הראשי של משרד החקלאות את משרד החינוך לערוך רישומים מדוייקים של כלל התלמידים העוסקים בענף הלול, בתוך בתי-הספר ומחוץ להם, ולהודיע על כל שינוי שחל בקרב התלמידים. כמו כן, הונחתה מערכת החינוך לעטוף את הלולים ברשתות, כדי למנוע מגע עם בעלי כנף אחרים.

 

אך למרות הצעדים וההרגעות של משרדי הבריאות והחקלאות, יש מי שחושש לקחת סיכון: בבית-ספר "אל גזאלי" בטירה השביתו היום ההורים את הלימודים, בעקבות חשד ולפיו שתי יונים באזור מתו מהנגיף הקטלני. "בעיר יש שמועה שעוד לא נבדקה, אבל ההורים לא מוכנים לקחת סיכונים", הסביר אוסאמה סמארה, חבר הוועד. 

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר, ענת ברשקובסקי, מיטל יסעור בית-אור, מורן זליקוביץ' ורענן בן-צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
משמידים את העופות
צילום: איי פי
פשיטה על קיבוץ נחשון
צילום: גיל יוחנן
אל תפחדו לאכול: בוים
מומלצים