הדילמה של פרץ: ביטחון, אוצר או "צ'ופרים"?
אחרי הבחירות, מתחילים המגעים הקואליציוניים. העבודה צפויה להיות השותפה הבכירה, אך פרץ עדיין לא החליט אילו מן התיקים הבכירים הוא יבקש: תיק החוץ לא בא בחשבון, את האוצר אולמרט לא יסכים לתת ותיק הביטחון עלול להתגלות כ"מלכודת דבש". אפשרות נוספת שעומדת על הפרק: אופציית "התיקים המצ'פרים" - תמורת ויתור על התיקים הבכירים, תקבל העבודה את התיקים החברתיים ותיק נוסף. ובינתיים, ממשיכים הגישושים להקמת "גוש חברתי"
עתידה של מפלגת העבודה בכל הקשור להרכבת הקואליציה עדיין לוט בערפל. בכירים בעבודה העריכו אמש (ד') כי העבודה תשתתף בממשלה הבאה. לדבריהם, ההתלבטות המרכזית של פרץ בשלב זה היא בין תיק האוצר ותיק הביטחון.
עמדת הפתיחה של קדימה במשא ומתן קואליציוני מול מפלגת העבודה עתידה להיות קשוחה: "תיקי השרים הבכירים, בהם האוצר, החוץ הביטחון והחינוך נותרים בידי קדימה", יאמר צוות המשא ומתן. אולם, בקדימה יודעים שבמצב המנדטים הנוכחי הם עלולים להידרש לוותר לפחות על תיק אחד מבין הארבעה. בקדימה מבהירים שלצד המו"מ מול העבודה, מתקיים מו"מ עם שותפות פוטנציאליות נוספות, שמשקלן במנדטים אינו פחות, וכי יצטרכו להתחשב בתביעות של כל אחת ואחת מהן.
בקדימה אומרים עם זאת כי במצבים קשים, תיק הביטחון יכול לבוא בחשבון במו"מ עם העבודה. על האוצר אולמרט לא רוצה לוותר, והוא יעדיף לוותר
במקומו דווקא על תיק החוץ - ובמקרה כזה, את האוצר תקבל ממלאת המקום העתידית, ציפי לבני. בישיבת בכירי קדימה אתמול הבהיר מ"מ רה"מ אהוד אולמרט כי "כל המפלגות הציוניות הן שותפות פוטנציאליות לקואליציה".
בעבודה מדברים בשלב זה על שלוש אפשרויות שבמסגרתן תוכל המפלגה להיכנס לקואליציה: קבלת תיק הביטחון, תיק האוצר או אופציית "התיקים המצ'פרים" - תמורת ויתור על אחד מהתיקים הבכירים תקבל העבודה את התיקים החברתיים וכן תיק נוסף.
פרץ לא יסכים לקחת את תיק החוץ בתור תיק בכיר עבור מפלגת העבודה. ברור לו כי מדובר ב"מלכודת יוקרתית". זאת, כלקח מ"מקרה דוד לוי", שחרט על דגלו את הטיפול בנושאים החברתיים, ובסוף רץ לעבר משרד החוץ כמי שכפאו שד.
כשנשאל פרץ במהלך מערכת הבחירות בשיחות סגורות האם יסכים לקחת את תיק החוץ, הוא נרתע לאחור וביטל את האפשרות הזאת על הסף. "מה אני, מפגר?", נהג להשיב לשואלים, "נפלתי על הראש? תיק החוץ זה מלכודת שבה אתה לא יכול לעשות כלום. בשום פנים ואופן לא". עמדתו זו של פרץ לא השתנתה, ובכירים בעבודה אמרו אמש כי התיק הזה "כלל לא עומד על הפרק".
בכל מקרה, אומרים בכירים במפלגה כי ידרשו לקבל את תיק החינוך למפלגת העבודה. בכירים בעבודה גם הציעו שהעבודה תתעקש במשא ומתן לקבל גם את ראשות ועדת חוץ וביטחון. העבודה החליטה כי צוות מקצועי ינהל בעבורה את המו"מ הקואליציוני, במקום פוליטיקאים.
גישושים לגבי "גוש חברתי"
מאחורי הקלעים מתקיימים כל העת גישושים בין העבודה, ש"ס מרצ - ולפי דיווחים אחדים, גם הגימלאים - על יצירת "גוש חברתי", שיעלה דרישות חברתיות-כלכליות משותפות במו"מ הקואליציוני.
מדובר בהבנה שכל המפלגות השותפות לגוש יגיעו למו"מ הקואליציוני ויציגו עמדה אחידה וחזית אחידה בנושאים החברתיים, בתקווה שכך יהיה ניתן להשיג הישגים גדולים יותר מול אולמרט.
בשלב זה, מדובר בשיחות ראשוניות בלבד ובהעברת מסרים - בעיקר מכיוונה של מפלגת העבודה לעבר שאר המפלגות. בימים הקרובים
מקווים בעבודה, שהשיחות יבשילו ויביאו לפגישות ודיונים בדרגים הגבוהים, ובסופו של דבר תהיה הסכמה שבעל פה כזו או אחרת לרשימת דרישות משותפת שאיתה יגיעו למו"מ בשבוע הבא.
בש"ס מעוניינים לקדם את הגוש מתוך חשש שבקדימה יילכו בשלב ראשון על קואליציה נטולת ש"ס - עם העבודה, הגימלאים, מרצ ויהדות התורה - וכך ינסו "להוריד את המחיר" של ש"ס לפני שיואילו לשלבה בקואליציה. כעמדת פתיחה תדרוש ש"ס את תיקי הפנים, השיכון - והתקשורת.
בינתיים, פנתה ש"ס למנכ"ל הביטוח הלאומי לשעבר, פרופ' יוחנן שטסמן, בבקשה שיסייע בהכנת מסמך דרישות המפלגה לקראת המשא ומתן הקואליציוני. פרופ' שטסמן יעסוק בעיקר בנושאי קצבאות הילדים וזקנה.
"מלכודת הדבש" של הביטחון
אז מה פרץ יבקש - ביטחון, אוצר או "צ'ופרים"? השיקולים העומדים בפניו הם כדלקמן: מצד אחד, פרץ מעוניין בתיק האוצר על מנת לממש את ההבטחות של העבודה לבוחרים - וכדי לעשות מהפכה חברתית. מצד שני, הוא מודע לכך שאולמרט מעוניין לשמור על תיק האוצר בידי קדימה. בכיר בקדימה שעימו אולמרט התייעץ לא מכבר בנושא, אמר אתמול ל-ynet שעדיף למפלגה לוותר על תיק הביטחון ולהותיר את האוצר בידי מפלגת השלטון: "באמצעות האוצר ניתן לשלוט בכל, באמצעות הביטחון, לאו דווקא", אמר.
האופציה השנייה על הפרק מבחינת מפלגת העבודה היא תיק הביטחון - וגם במקרה זה, הפיתוי עבור עמיר פרץ הוא גדול, לנוכח העובדה כי תיק זה יכול להכשיר אותו בדעת הקהל בנקודה החלשה ביותר שלו לקראת הבחירות הבאות, שבהן מן הסתם יבקש להתמודד שוב על ראשות הממשלה.
עם זאת, בכירים בעבודה אמרו כי תיק הביטחון יכול להיות "מלכודת דבש": אם פרץ יבחר לקחת לעצמו את התיק הזה, הוא עשוי למצוא את עצמו במצב שבו הוא נאלץ לקצץ בתקציב המשרד שבראשו הוא עומד - שכן לאורך כל מערכת הבחירות שלו, הוא הטיף לקיצוץ בתקציב הביטחון לצורך מטרות חברתיות.
לדברי בכיר בעבודה, "למרות שחושבים שבתיק הביטחון אפשר לבצע קיצוץ נוסף בתקציב של המשרד הזה, זה לא נכון. אין מה לקצץ יותר, וגם מי שהכין את המצע הכלכלי של העבודה והציע לקצץ עוד כנראה לא יודע על מה הוא מדבר. גם אם נרצה לקצץ, באותו הרגע יקום עליו כל הממסד הביטחוני שיטען כי הוא פוגע בהיערכות של צה"ל ושל ישראל בהתמודדות עם האיומים האסטרטגיים. בכל מקרה הוא לא יכול לצאת מזה טוב".
גם אם פרץ יחליט שהוא מעוניין בביטחון - מן העבר השני, יש תביעה של שרים בכירים בקדימה ובהם שאול מופז, להותיר את תיק הביטחון בידיהם. משקיף שהיה שותף בהרכבת ממשלה קודמת, אומר שעל רקע הכוונה לבצע תוכנית התכנסות מורכבת, חובה להותיר את תיק הביטחון בידי המפלגה. בהקשר זה יצויין שאולמרט סומך על מופז שינהל היטב את תיק הביטחון, אם וכאשר יוותר זה בידי קדימה: "בתקופה הרגישה שלפנינו צריך איש בעל סמכות במערכת הביטחונית ובעל ניסיון בטיפול במצבים בעייתיים ואין ספק שמופז הוא האיש הראוי לכך", אמר.
"הדרך השלישית"
וכאן נכנסת האפשרות השלישית מבחינת מפלגת העבודה - היא תוותר במהלך המו"מ הקואליציוני, שעל פי ההערכות בעבודה יהיה ארוך ומתיש, על התיקים הבכירים. במקום אלה תדרוש העבודה התחייבויות מאולמרט ומקדימה בנוגע לחקיקה חברתית, תדרוש לקבל תיק נוסף וכן תיק תמ"ת מורחב ואת התיקים החברתיים, כמו תיק הרווחה, תיק החינוך וכו'.
דווקא אופציה זו - שנראה כי היא מציבה את פרץ בעמדה נחותה לקראת הבחירות הבאות - היא המועדפת על רבים מבכירי העבודה, במיוחד אלה הנמצאים בעשירייה הראשונה, שרואים את עצמם כמועמדים לכהן בממשלה הבאה. בכירים בעבודה אמרו כי "האופציה הזו תיתן לעמיר שקט בבית ותאפשר לו לבסס את מנהיגותו ומעמדו. כשיש לבכירים תיקים, הם לא יכולים להתעסק בפוליטיקה והוא יכול להיות רגוע".
הבכירים הוסיפו כי "בדרך הזו אנחנו נוכל גם לממש את המצע החברתי שלנו ואף אחד לא יוכל לומר כי מה שמפלגת העבודה עושה, לא נוגע לכל אזרח ואזרח במדינת ישראל".
ועדיין - בעבודה כבר מדברים על אותם בכירים שיחושו מקופחים לאחר חלוקת התיקים. בין השמות המועלים הם פרופסור אבישי ברוורמן עמי איילון, חבר הכנסת איתן כבל, חבר הכנסת שלום שמחון, חבר הכנסת אפרים סנה ודני יתום.
בתוך כך קיים אחר הצהריים עמיר פרץ ישיבת עבודה ראשונה עם מזכ"ל העבודה איתן כבל ויושב ראש הסיעה אפרים סנה. מחר יפתח פרץ בסבב שיחות אישיות עם בכירי המפלגה לקראת המשא ומתן הקואליציוני ולקראת הרכבת צוות המשא ומתן.
לח"כית הנכנסת שלי יחימוביץ' דווקא יש דעה מגובשת בנושא. בשיחה עם ynet אמרה יחימוביץ': "עמיר פרץ הוא המועמד הטבעי לתפקיד שר האוצר. לפני הבחירות התייחסו בקדימה לאפשרות הזו בלעג, ועתה, עם היוודע התוצאות והעובדה שהם למעשה התרסקו והפכו למפלגה בינונית - הם כבר לא יכולים להתייחס לכך בביטול".