שתף קטע נבחר
 

תופעה: ילדי גרושים רואים את אבא בעיקר באינטרנט

קבלו את הסטארט-אפ החדש בעולם הגירושים: מפגשים אינטרנטיים באמצעות מצלמת רשת בין הילדים להורה שגר מחוץ לבית. לקידמה הזו יש כבר השלכות מרחיקות לכת: בתי המשפט בישראל מאפשרים היום לנשים לעזוב את הארץ עם ילדיהן – בתנאי שיתקינו מסנג'ר. "מפגשים" הווירטואליים הם לא תחליף אמיתי לחיבוק של אבא", טוענים מבקרי השיטה

הוא עזר לנו להתעדכן במתרחש ברחבי העולם, להכיר אנשים ואפילו למצוא אהבה. עכשיו מתגייס המחשב למטרה נוספת: לסייע לבני האדם להתגרש.

 

"עד השנים האחרונות", מספר עו"ד בני דון-יחייא, מומחה לענייני משפחה, "נרתעו בתי המשפט להתיר לנשים גרושות לעזוב את הארץ עם ילדיהן, כי

זה גרם לניתוק הקשר בין הילדים לבין האב. רק במקרים מיוחדים, כמו נסיעה של האם לעשות דוקטורט, איפשרו בתי המשפט לאמהות לעזוב את ישראל עם הילדים. עכשיו בא החידוש הטכנולוגי של מפגשים באינטרנט בין האב לילדים – ושינה את המגמה הזאת".

 

לדברי דון-יחייא, בשורה ארוכה של פסקי דין מהתקופה האחרונה התירו בתי המשפט לאמהות להגר עם ילדיהן מחוץ לישראל, מתוך הסכמה כי האב והילדים ישמרו על קשר באמצעות האינטרנט. כך, לפני כמה חודשים נעתר בית המשפט לענייני משפחה ברמת-גן לבקשתה של אשה שרצתה לעזוב את הארץ עם בתה ובנה ולעבור ללונדון.

 

בפסק-הדין נכללו הוראות מפורטות לגבי ביקורי הילדים אצל אביהם (שלוש פעמים בשנה) וגם לגבי התקשורת האלקטרונית ביניהם. "שני ההורים יתקינו בבתיהם מחשבים תומכים עברית, אשר יכללו תוכנות מסנג'ר וסקייפי", כתבה השופטת צילה צפת בהחלטתה. "התוכנות ישמשו לשיחות באמצעות המחשב ומצלמה, או בכל אמצעי אחר או נוסף, שיהיה מקובל עליהם".

 

ארה"ב מאמצת את הרעיון

 

בימים אלה דן אותו בית משפט בתביעתה של צעירה גרמנייה נגד ישראלי, על החזקת ילדם המשותף. הצעירה, שהרתה לישראלי וילדה בן, מבקשת לחזור לגרמניה עם בנה – אבל האב הישראלי מתנגד לכך. פרקליטיה של האישה טענו בפני בית המשפט כי "עולם התקשורת מאפשר קשר יומיומי באמצעים אלקטרוניים, לרבות מצלמת וידיאו, שתאפשר לנתבע ולבנו לראות זה את זה בתכיפות. בנוסף לכך, ניתן ליצור קשר בשיחות טלפון ובהתדא"לות".

 

כעת ממתינים הצדדים לראות האם בית המשפט יקבל את הטיעונים הללו, ויאפשר לאם לעזוב את ישראל.

 

גם בארצות-הברית גויסה הטכנולוגיה לטובת המשפחות המפורקות: מחשב, עכבר, מצלמה וחיבור לאינטרנט הפכו בתקופה האחרונה למצרך לוהט בקרב הורים גרושים, ששומרים כך על קשר עם ילדיהם שגרים במרחק אלפי מיילים מהם.

 

כמו בישראל, גם מערכת המשפט האמריקאית החלה להכיר בחשיבות הטכנולוגיה בגישור פערים פיזיים ורגשיים הנגרמים כתוצאה מגירושים. השופטים במדינת יוטה, למשל, יכולים לחייב את הצדדים לקיים מפגשים וירטואליים בין ההורים הגרושים לילדיהם. עכשיו מחכים לראות האם מושל ויסקונסין יאשר הצעת חוק דומה, ויהפוך את ויסקונסין למדינה השנייה בהיסטוריה של ארצות-הברית, שמכניסה את המפגשים הווירטואליים למערכת החוקים שלה.

 

"בעזרת המצלמה ראיתי שן ראשונה שנפלה"

 

"זה פתרון נפלא לראות את הילדים", אמר ג'ון ספייר, יועץ פיננסי מטקסס. על-פי הסכם הגירושים שלו עם גרושתו, ספייר רשאי לפגוש את ילדיו פעמיים בשבוע. הבעיה שהוא מתגורר בטקסס הדרומית, והם חיים בשיקאגו, הנמצאת בצפון ארצות-הברית. "אני לא יכול להרשות לעצמי להטיס שלושה ילדים לטקסס, או לטוס בעצמי לשיקאגו ולשכור חדר במלון אחת לשבועיים", הודה ספייר בראיון ל"ניו-יורק טיימס". "בעזרת המצלמה והמחשב יש לי דרך אלטרנטיבית לראות אותם ולמנוע את הניכור במהלך פגישות פיזיות שנערכות אחת לכמה חודשים".

 

"ההורה הווירטואלי הוא קונספט חדש, ובחלק מהמשפחות זאת לפעמים האופציה היחידה", מסביר לי רוזן, נשיא חברת פרקליטים בצפון

קרוליינה שהקימה פורום שבו היא מפרטת איך יכולים הורים לשמור על קשרים עם ילדיהם באמצעות עזרים טכנולוגיים. "הבעיה היא שיש שופטים שמעולם לא הפעילו מחשב, וקשה להם להבין איך הוא יכול לתרום ליחסים בתוך המשפחה".

 

לדייויד ליסט (47), תושב קליפורניה, אין ספק עד כמה המחשב תורם ליחסים בתוך המשפחה. "כשהתגרשתי לפני ארבע שנים", הוא מספר, "פחדתי שהבת שלי, שהייתה אז בת שנתיים ועברה לאנגליה עם אמה, תשכח אותי. עכשיו אני רגוע".

 

הסטארט-אפ שהחייה את הקשר היה חיבור פשוט של מצלמה למחשב בביתו ובבית גרושתו, מה שמאפשר לליסט לשוחח עם בתו, לשחק איתה ולעקוב אחרי גדילתה יום אחרי יום. "אני יודע בדיוק מה היא אכלה אתמול לארוחת ערב", אמר בראיון ל"אי-פי". "בעזרת המצלמה ראיתי את השן הראשונה שנפלה לה, את ההופעה שלה בגן הילדים ואת הבגד החדש שהיא קנתה".

 

בעבר כפו קשר טלפוני  

 

דון-יחייא אינו מכיר מקרים שבהם בית המשפט מחייב את ההורים להיות בקשר אינטרנטי עם הילד – כאשר שני הצדדים מתגוררים בארץ. "המרחקים אצלנו קצרים", הוא אומר, "כך שגם אם הילדים מתגוררים עם אמם בחיפה, והאב חי בירושלים, הוא יכול להיפגש איתם פיזית באופן סדיר. ברור שאם נוצר קשר וירטואלי בין הילדים להורים שאינם מתגוררים עמם, זה דבר חיובי. ברוב המקרים, אין צורך בהחלטה משפטית על כך, כי האם בדרך-כלל אינה מתנגדת".

 

בעבר נטו בתי המשפט בישראל לכפות על אמהות גרושות לאפשר לילדיהן לשוחח בטלפון עם האב. "יש עשרות פסקי-דין כאלה", מספר עו"ד ד"ר אמנון בן-דרור. "בתי-המשפט ערים לכך שלפעמים אמהות מנסות להרחיק את הילדים מאבותיהם, ולכן הם נאלצים לפסוק כמה פעמים בדיוק תחויב האם לאפשר לאב לשוחח טלפונית עם הילדים. מהבחינה הזו, האינטרנט הוא מדיום אפילו יותר טוב, משום שבאמצעות מצלמת רשת הילדים יכולים לראות את האב והאב יכול לראות אותם".

 

להקשות על אבא

 

אבל יש גם כאלה שחוששים מהווירטואליות שמחליפה את המציאות, מהטכנולוגיה שמחליפה את הקירבה, מהמצלמה שמחליפה את החיבוק של אבא. "יש סכנה שהמפגשים הווירטואליים יהוו תחליף לזמן איכות אמיתי עם הילדים", מזהיר דיוויד לוי, מנכ"ל "האגודה למען זכויות הילד" במדינת מארילנד, בראיון ל"ניו-יורק טיימס". "היינו רוצים דווקא להקשות על אבות שבוחרים לעבור לגור רחוק מהילדים, כדי שיחשבו פעמיים לפני שהם מחליטים על המעבר".

 

"אני מקווה שאבות לא יסתפקו במפגשים וירטואליים עם ילדיהם", מסכים בן-דרור, "ושלא ירגישו שהם יצאו ידי חובה על-ידי שיחות באמצעות האינטרנט, במקום לטרוח ולפגוש את הילדים בעולם המוחשי. יש חשיבות לחיבוק ולמגע אנושי ואותם אי אפשר להשיג באמצעות מיקרופון ומצלמת רשת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
אפשר להתראות באמצעות מצלמה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים