שתף קטע נבחר

 

קצב הטיל על אולמרט את הקמת הממשלה

ממלא מקום ראש הממשלה אהוד אולמרט הגיע לבית הנשיא, שם הטיל עליו קצב באופן רשמי את משימת הרכבת הקואליציה. אולמרט הבטיח להקים "ממשלה רחבה, במהירות האפשרית", ואמר כי לא יסכים לפסילה של מפלגות. קצב גם העביר ביקורת על מפלגת העבודה, שהמליצה על פרץ בזמן שניהלה כבר מגעים עם קדימה. תוך 28 ימים מהיום יהיה על אולמרט להציג את ממשלתו. הוא שואף לקואליציה רחבה בת 84 חברי כנסת

"אני מודה לך שהואלת להטיל עלי להקים ממשלה חדשה בישראל. אני מבטיח לעשות הכל כדי להשלים את המשימה בהצלחה מהר ככל האפשר. הניסיון המצטבר של כולנו מציב לנו אתגר לא פשוט. לא פשוט להקים קואליציה יציבה. אשתדל שתהליך ההרכבה יהיה רגוע - לא יחריף ניגודים אלא יצמצם אותם, לא ייצור קיטוב במקום שאנו רוצים אחדות, ויאפשר לי לעמוד בראש ממשלה רחבה".

 

כך אמר היום (ה') בצהריים ממלא מקום ראש הממשלה אהוד אולמרט לאחר שנשיא המדינה משה קצב הטיל עליו באופן רשמי את הקמת הקואליציה. בתוך 28 ימים מהיום, יהיה על אולמרט להציג את ממשלתו. אם לא ישלים את המלאכה באותו פרק זמן, יוכל לבקש מהנשיא הארכה של 14 יום נוספים, ואם המשימה לא תושלם גם אז - יטיל הנשיא את המשימה על מועמד אחר מבין חברי הכנסת ה-17.

 

צילום וידאו: סטודיו אדי בוי 

 

אולמרט הדגיש בדבריו, כי בעת המו"מ הקואליציוני, לא יהיה מקום לפסילת מפלגות ע"י מפלגות אחרות: "בחיים פוליטיים כפי שנהוגים אצלנו אין מקום לפסילה של מפלגה כלשהי שנבחרה בתהליך דמוקרטי כפי שהתקיים אצלנו. ולכן לא אסכים לפסילה של מפלגה כלשהי. כמובן, חייב להיות בסיס משותף לקיומה של הממשלה. תפקידו של התהליך שאני מתחיל היום הוא למצוא את אותו בסיס משותף שיאפשר להקים ממשלה יציבה שתוכל לתפקד ולהגשים את ההתחייבויות שנתנו לציבור הישראלי".

 

סוגיה חשובה נוספת שעלתה במסיבת העיתונאים: אולמרט הבהיר שנושא ההתכנסות צפוי להיות חלק מקווי היסוד של הממשלה הבאה. זאת, בניגוד לעמדת מפלגות שביקשו להבין מתוך העובדה שדבריו של אולמרט בנאום הניצחון במוצאי יום הבחירות לא כללו בפירוש את הביטוי "התכנסות", כי התוכנית לא תופיע בקווי היסוד. 

 

בנימה אישית יותר הוסיף אולמרט: "כבר עסקתי בעבר כמה וכמה פעמים בתהליך של ניהול מו"מ קואליציוני ובהקמת ממשלה. אני מודה שזו הפעם הראשונה שאני עושה את זה על מנת שאני אעמוד בראשה, וזה שינוי שמרגש אותי מאוד". הוא גם עקץ את התקשורת: "אני חייב לומר שאני מודה מאד לכלי התקשורת על האינפורמציה שאני למד מכם. אני שומע על מספר השרים שהחלטתי שיהיו בממשלה מבלי שידעתי על כך קודם לכן".

 

קצב: "מקווה שהממשלה תמלא את ימיה"

 

לפני כן, הכריז הנשיא באופן פורמלי כי "בהתאם לסעיף 7 לחוק יסוד הממשלה קיימתי במהלך השבוע התייעצויות עם הסיעות כדי לשמוע על מי עלי להטיל את הקמת הממשלה. 78 ח"כים הציעו להטיל על אהוד אולמרט מסיעת קדימה את הטלת הממשלה. לא הומלץ בפני מועמד אחר, ואני מתכבד להודיע בזאת כי החלטתי להטיל על אולמרט את התפקיד".

 

בדבריו, העביר קצב ביקורת על מפלגת העבודה ואמר כי הוא רואה בחומרה את האפשרות שהעבודה המליצה על עמיר פרץ כמועמדה לראשות הממשלה, בעת שבמקביל התנהלו מגעים להקמת קואליציה עם קדימה. אולמרט ענה לו ואמר שהפגישה עם פרץ נערכה אחרי חצות הלילה ביום ראשון השבוע, בעוד שהמגעים לקיומה של פגישה זו החלו רק כשעה לפני כן.

 

"עשיתי מאמץ לא להשתהות יתר על המידה", המשיך הנשיא, "אתמול פורסמו התוצאות ברשומות, ואני שמח להודיע על כוונתי כבר היום".


קצב ואולמרט. צילום: חיים צח

 

הנשיא הוסיף כי "יש בתוצאות הבחירות גם מסרים לנבחרי העם. העם בוודאי הביע את דעתו בשורה של נושאים שעומדים על סדר היום, גם שאני מביע את צערי שאחוז ניכר מאזרחי ישראל לא השתתפו בבחירות".

 

אתמול קיבל הנשיא קצב את תוצאות הבחירות הרשמיות מידיה של יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופטת דורית בייניש. מתוך 5,014,622 בעלי זכות בחירה הצביעו 3,186,739. 3,137,064 מתוכם היו קולות כשרים. 49,675 קולות נפסלו.

 

המטרה: קואליציה של 84 ח"כים

 

רק אחרי תום המשא ומתן לצירוף כל החברות האמורות, אחרי הפסח כנראה, יוחל בבניית הפאזל מורט העצבים, של שיבוץ בכירי הרשימות ברשימת

שרי הממשלה. נקודת המוצא היא שלכולם ברור שהביקוש גדול מההיצע, ולא מעטים, אם מקדימה ואם ממפלגות אחרות, יצטרכו לשלם מחיר אישי כדי לקבע ממשלה רחבה בישראל.

 

אולמרט שואף לקואליציה בת 84 חברי כנסת, אשר תאפשר לו כהונה יציבה של מלוא הקדנציה וביצוע תוכנית ההתנתקות. על פי הערכת מקורביו צפויות המפלגות הבאות להיות שותפות לקואליציה שכזאת: קדימה עם 29 מנדטים, העבודה עם 19, ש"ס עם 12, ליברמן עם 11, הגימלאים עם 7 ויהדות התורה עם עם 6 חברי כנסת מטעמה.

 

במקרה כזה מדובר בממשלה בת 26 חברים, שהמפלגות השותפות בה יקבלו תיקי שרים על פי מפתח של שר אחד לכל שלושה מנדטים - הגם שבקדימה ישמחו לצמצם את המפתח לשר ל-3.5 מנדטים. על פי מפתח של אחד לשלושה תקבל קדימה ראש ממשלה אחד ועשרה שרים, העבודה שישה שרים, ש"ס ארבעה שרים, ישראל ביתנו שלושה שרים, הגמלאים שני שרים ויהדות התורה שר אחד.

  

למרות שמדובר בשלב מוקדם להצבות הפרסונאליות, העתידות להתרחש רק אחרי הפסח, הרי שבחדרי החדרים כבר נשלפות הציפורניים. בלשכות הבכירים של המפלגות הצפויות להיות שותפות לקואליציה, עושים מאמצים כבירים לשפר עמדות מול אהוד אולמרט ואנשיו הקרובים. הרי מעבר לאידיאולוגיות הגדולות, מדובר במערכת פוליטית יצרית, שבתפיסתה הישראלית מי שאינו יושב ליד שולחן הממשלה - אינו קיים.

 

התצריף נכון להבוקר, מבוסס על הערכת מקורבי ראש הממשלה הבא אהוד אולמרט, ובהחלט אינו סופי. זהו רק מתווה ראשוני שרומז לעומק המאבק הניטש בין המפלגות, כשבראשן המפלגה החדשה שעתידה להקים את הממשלה - קדימה.

 

מסתמן: הביטחון לפרץ, האוצר להירשזון

 

על שלושת התיקים הבכירים הבאים, אין מחלוקת: אהוד אולמרט יהיה ככל הנראה ראש הממשלה הבא של ישראל. ציפי לבני תהיה כנראה ממלאת מקומו ושרת החוץ. שמעון פרס יהיה המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח אזורי, הממונה על תיק הנגב והגליל. עד כאן ההסכמות, ומכאן המחלוקת:

 

התיק הבכיר הבא, שר הביטחון, יהיה ככל הנראה של מפלגת העבודה ויכהן בו יו"ר המפלגה עמיר פרץ. ואולם, יש מי שעדיין לא סתם את הגולל על האפשרות שהתיק שיוענק לפרץ הוא האוצר דווקא. אפשרות זאת קלושה, מכיוון שאהוד אולמרט סבור שיש להותיר את תיק האוצר בידיים של קדימה, מכיוון שהוא מהווה צומת שליטה בכל התנהלות ממשלת ישראל. בקדימה אומרים כי אין לוותר על תיק זה בשום מחיר, גם לא בתנאים הקשים למפלגה בהם מתחילים הדיונים הפרסונאליים.

 

אם עמיר פרץ יהיה שר הביטחון, הרי שתיק האוצר יוותר בידי קדימה ויופקד כנראה בידיו של אברהם הירשזון, המועמד המועדף על אולמרט לתפקיד זה. זאת למרות שהשר מאיר שטרית היה מאוד רוצה לקבל את התיק הזה לידיו שלו. אופציה מעניינת נוספת בנושא האוצר, אשר לא נבחנה עד תום בשלב זה, אך הינה אפשרית בהחלט - מינויו של פרופסור אבישי ברוורמן לתפקיד שר שני במשרד האוצר, כפי שהיה בממשלת שרון, כאשר שטרית שימש כשר שני במשרד לבנימין נתניהו.

 

מה יעשה מופז?

 

בהנחה שעמיר פרץ אכן יקבל את תיק הביטחון, הרי שנוצרת לאולמרט בעיה עם שאול מופז. מחד מופז הוא שר נחשב, אשר מילא תפקיד בכיר בממשלה היוצאת וגם הפגין נאמנות ועבודה נמרצת למען הקמפיין של קדימה, מהרגע שחצה את הקווים מהליכוד - שבועיים אחרי חבריו. מאידך, ההיצע מצומצם והתפקיד הבא שיכול להתאים לו, השר לביטחון פנים, מוחזק בפוטנציה בעבור אבי דיכטר, מכוכבי מסע הבחירות של קדימה. מהצד מגיח גם אביגדור ליברמן, המבקש לנכס תיק זה לעצמו. "זאת בעיה אמיתית וכשנגיע לגשר נחצה אותו", מודים אנשי אולמרט.

 

מחלוקת עזה נוספת נטושה סביב התפקיד של שר החינוך בממשלה הבאה: מחד קיימת מחויבות של אריאל שרון לפרופסור אוריאל רייכמן, שימונה לתפקיד אם קדימה תרכיב את הממשלה. אולמרט עצמו, כפי שהתבטא אתמול בישיבת סיעת קדימה, מחוייב לה גם כן: "אנחנו נוביל את המהפיכה החברתית-כלכלית ובראשה נושא החינוך", אמר אולמרט אתמול ורמז על דעתו שלו בנושא.

 

זו התבטאותו הראשונה של אולמרט בפרהסיה בנושא איוש התיקים ומחויבותו להבטחות מורו ורבו אריאל שרון לרייכמן. אלא שכאן עדיין מתעקשת מפלגת העבודה, השותפה הבכירה לקואליציה, שהתיק הזה צריך להימצא ברשותה והמועמדת שלה לתפקיד חשוב זה, יולי תמיר. מחלוקת זאת טרם נפתרה.

 

הקרב על משרד הפנים

 

מחלוקת מעניינת אחרת נטושה של תיק שר הפנים, שגם לו חשיבות רבה, בעיקר לקדימה. המועמדים: חיים רמון מטעם קדימה, אלי ישי מטעם ש"ס ואופיר פינס מטעם מפלגת העבודה. לקדימה חשובה השליטה במשרד הזה, כדי להשלים את המהפיכה השלטונית שהיא מקווה להנחיל בבחירות המקומיות בעוד שלוש שנים, כאשר קדימה צפויה להפוך למפלגה המרכזית בעיריות של השלטון המקומי. ש"ס והעבודה היו יותר משמחות שתיק זה ייפול בחלקן, בשל משקלו הסגולי על החיים השוטפים במדינת ישראל. ההכרעה, גם כאן, תידחה למועד מאוחר יותר במגעים הקואליציוניים.

 

משפטים: הרצוג, רמון, שטרית ובראון

 

תיק המשפטים הינו עוד שכיית חמדה שרבים הלוטשים עין אליה. בקדימה מוזכרים שמותיהם של חיים רמון, מאיר שטרית ורוני בראון. בעבודה: יצחק בוז'י הרצוג, אך גם אופיר פינס, אם לא יקבל את תיק משרד הפנים. גם כאן צפויה ההכרעה בשלבים מאוחרים הרבה יותר במשא ומתן.

 

ובאשר למפלגות הקטנות יותר בקואליציה האפשרית: ישראל ביתנו הייתה שמחה לקבל את תיק הקליטה - אך בקדימה לא ממהרים לוותר עליו בשל החשיבות אותה מייחסים שם לקול הרוסי לעתיד לבוא. הגמלאים היו שמחים לקבל את תיקי הבריאות והרווחה, אך אף אחד עוד לא הבטיח להם דבר. יהדות התורה תסתפק, אם ייתנו לה, בתיק הבינוי והשיכון או תיק הרווחה, ובתפקיד המסורתי של יו"ר ועדת הכספים.

 

ולמי לא נשאר?

 

לסיכום: בקדימה יש כ-14 אנשים שייפגעו אם לא יקבלו תפקיד שר, אך 10 תיקים לחלוקה לכל היותר. בעבודה יש תשעה מועמדים לתפקיד שר,

אך הם יקבלו לכל היותר חמישה תיקים, מלבד זה של עמיר פרץ. הפתרונות, יצירתיים ככל האפשר, אינם יכולים לספק את כולם.

 

המאבק האישי בקדימה צפוי להיות מר, למרות האפשרות למינוי בכירים לתפקידי יוקרתיים בפרלמנט, כולל תפקידי יו"ר הכנסת, יו"ר ועדת חוץ וביטחון ויו"ר ועדת הכנסת. אך גם בעבודה, בש"ס, בישראל ביתנו, אצל הגמלאים ויהדות התורה, צפויים לנו מאבקים בציפורניים שלופות.

 

על פי תקנון קדימה החדש, בעל הסמכות הבלעדית, הוא ראש הממשלה המיועד אהוד אולמרט. לעומת זאת בעבודה טרם הוכרע אם עמיר פרץ ימנה את שריו בעצמו, או שמרכז המפלגה אשר יכונס לצורך כך במיוחד, יקבע את איושי התיקים. "זאת הקואליציה וזה שכרה", אומרים אנשי אהוד אולמרט. "אבל, עדיין מוקדם מדי לדבר על תיקים: קודם כל נסגור את קווי היסוד של הממשלה ואחרי הפסח נראה מה יהיה עם האנשים".


פורסם לראשונה 06/04/2006 11:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
קצב ואולמרט
צילום: חיים צח
צילום: אלי אלגרט
פרץ. כן, אדוני שר הביטחון?
צילום: אלי אלגרט
צילום: גיל יוחנן
הירשזון. שר האוצר, בסבירות גבוהה
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
מופז מתחרה עם דיכטר על ביטחון הפנים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים