"ההתיישבות המפוזרת בשטחים מסכנת אותנו"
ראש הממשלה הציג בפני הכנסת את קווי היסוד של ממשלתו וציין כי "המשך ההתיישבות המפוזרת בשומרון מסכן אותנו, וגבולות ישראל בשנים הבאות ישתנו באופן משמעותי". לדבריו, "דווקא מי שמאמין כמוני בתורת, חייב להבין שחלוקת הארץ היא חבל ההצלה של הציונות"
"המשך ההתיישבות היהודית המפוזרת ביהודה ושומרון מסכן אותנו". כך אמר היום (ה') ראש הממשלה בפועל, אהוד אולמרט, כשהציג בפני הכנסת את קווי היסוד של ממשלתו. הוא הציג את ההתכנסות וציין כי "אם הרשות הפלסטינית לא תשתף פעולה איתנו נפעל לבד לעיצוב גבולות בני הגנה לישראל".
ישיבת הסיעה. צילום: סטודיו אדי בוי
לדבריו, "גם אני כרבים אחרים חלמתי וייחלתי לכך שנוכל לשמור בידינו את כל שטחי ארץ ישראל, ושלא יבוא היום שבו נצטרך לוותר על חלקים מארצנו. רק מי שארץ ישראל בוערת בנפשו יודע את כאב הוויתור והפרידה מנחלת אבות. אני אישית מוסיף להחזיק ברעיון שלמות הארץ כמשאת נפש, מאמין בכל לב בזכותו ההיסטורית הנצחית של עם ישראל על ארץ ישראל כולה. אולם משאת נפש והכרת הזכות אינן תוכנית מדינית. גם אם העין היהודית דומעת, גם אם הלב נקרע, עלינו לשמור על העיקר. אנחנו חייבים לקיים רוב יהודי יציב ומוצק למדינתנו.
"לפיכך, עלינו להתמקד במרחב שבו הרוב היהודי מוגן ומובטח. ההתנתקות מרצועת עזה וצפון השומרון היתה מהלך חיוני ראשון בכיוון זה. אך העיקר עוד לפנינו. המשך ההתיישבות המפוזרת בכל רחבי יו"ש יוצר ערבוב אוכלוסין בלתי ניתן להפרדה שיסכן את קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית. דווקא מי שמאמין כמוני בתורת ז'בוטינסקי ובשוויון זכויות אזרחי גמור בין יהודים לערבים, חייב להבין שחלוקת הארץ במטרה להבטיח רוב יהודי היא חבל ההצלה של הציונות".
הוא קרא ליצירת דיאלוג עם המתנחלים. "אני יודע כמה קשה הדבר, במיוחד למתיישבים ולנאמני ארץ ישראל. אך בכל ליבי אני משוכנע כי המעשה הכרחי ועלינו לעשותו בהידברות, בפיוס פנימי ובהסכמה רחבה ככל האפשר. אין זה אומר כי מפעל ההתיישבות היה כולו לשווא. חלילה. הישגיה של תנועת ההתיישבות בריכוזיה העיקריים יהיו לעד חלק בלתי נפרד של מדינת ישראל הריבונית. יחד עם ירושלים, בירתנו המאוחדת. הבא נתלכד סביב ההסכמה הזו ונהפוך אותה לעובדה מדינית ומוסרית מאחדת. כוחו של העם הזה הוא באחדותו. לא אתן יד לאלו שרוצים לפלג בין חלקי העם. אני מתכוון לעצב את המהלכים הבאים תוך דיאלוג מתמיד עם המתיישבים הנפלאים ביו"ש: אחים אנחנו ואחים נישאר".
אולמרט, על רקע חבריו לקדימה. צילום: גיל יוחנן
בהתייחסו לרשות הפלסטינית, הוא אמר: "אני פונה אל היו"ר הנבחר של הרשות, מחמוד עבאס (אבו מאזן). ממשלת ישראל בראשותי מעדיפה לקיים מו"מ עם רשות פלסטינית המחויבת לעקרונות מפת הדרכים, הנלחמת בטרור, מפרקת את ארגוני הטרור מנשקם, מנהיגה את כללי המינהל הדמוקרטי ומקיימת באופן מעשי ומעמיק את כל ההסכמים שנחתמו עם מדינת ישראל עד הנה. מו"מ עם רשות כזו הוא הבסיס היציב ביותר והרצוי ביותר לתהליך מדיני שיכול להביא להסכם שיוליד שלום. בזה אנו חפצים.
"קווי היסוד של הממשלה הזו מציעים זאת. הרוב הפרלמנטרי שייתן גיבוי למדיניות הממשלה מחויב למהלך שכזה. אי אפשר לטשטש את התנאים הללו. לא נסכים בשום מקרה לוותר על דרישות אלה כבסיס למו"מ. הרשות הפלסטינית חייבת לחולל שינוי יסודי בדפוסי התנהגותה ותגובותיה, והמחויבות שלה לעקרונות המהווים את הבסיס לכל מו"מ עתידי".
"נעצב גבולות שונים מאוד"
הוא שב והדגיש כי "ממשלה פלסטינית המונהגת על ידי גורמי טרור לא תהיה שותף למו"מ ולא יתקיים איתה שום קשר מעשי ויומיומי. למדינת ישראל יש נכונות להמתין לשינוי שחייב להתחולל ברשות. אנו נעקוב מקרוב אחר התנהלותה של הרשות. נמשיך להכות בטרור ובמפעיליו בכל מקום. אך ניתן לרשות הזדמנות להוכיח שהיא מודעת לאחריותה ומוכנה להשתנות. עם זאת, לא נמתין עד בלי די. מדינת ישראל אינה רוצה ואינה יכולה להשהות את ההכרעות הגורליות לעתידה עד שהרשות תשכיל לבצע בפועל את ההתחייבויות שקיבלה על עצמה בעבר.
"כאשר נגיע למסקנה שהרשות מתמהמהת ואינה נושאת פניה למו"מ רציני, ממשי והגון, נפעל בדרכים אחרות. נפעל גם בלי הסכם עם הפלסטינים ליצירת הבנה כזו שתהיה מושתתת בראש ובראשונה על הגדרת הגבולת הרצוים למדינת ישראל. גבולות אלה חייבים להיות בני הגנה ולהבטיח רוב יהודי מוצק. גדר הביטחון תותאם לגבולות שיגובשו, מזרחה ומערבה, טווח הפעולה של כוחות הביטחון לא יוגבל ויותאם למציאות הביטחונית שאיתה נצטרך להתמודד. גבולות ישראל שיעצבו בשנים הבאות יהיו שונים באופן משמעותי מהשטחים שנתונים היום בידי מדינת ישראל. זוהי תכנית הממשלה, זהו יסוד קיומה. זוהי ההתחייבות שנתנו לבוחר הישראלי שאת אמונו ביקשנו וגם קיבלנו".
בנוגע להקמת הממשלה אמר אולמרט כי "בתום מו"מ קואליציוני שנוהל בתבונה ואחריות בידי צוותים מטעם המפלגות השונות, נחתמו ההסכמים ונוסחו קווי היסוד של הממשלה החדשה המונחים עתה לפניכם. בראשית השבוע בישרתי לנשיא המדינה כי עלה בידי להרכיב ממשלה. היום, מתוך הכרת הזכות הגדולה והאחריות שאין כבדה ממנה. בעוונה ובהכנעה, בכוונתי לבקש את אמון הכנסת לממשלה שאציג בפניה.
"בממשלה היוצאת זכיתי לכהן כמ"מ לראש הממשלה אריאל שרון. עמדתי לצידו בימים קשים של לבטים והכרעות גורליות. הוקרתי את אמוץ ליבו, קור רוחו ומנהיגותו האיתנה. גם כאשר הכל סביבו סער וגעש נותר אריק בעין הסערה, שקט ובוטח וידו אוחזת בהגה יציבה וממוקדת. מכאן, בשם ממשלת ישראל, בשם הבית הזה ובשם כל אזרחי המדינה אני מביע את תקוותי ותפילתי שאריאל שרון יזכה לראות בהגשמת חזונו הפוליטי".
בראון: שמח לפתוח את ישיבת סיעת הליכוד
"אני שמח לפתוח את הישיבה הראשונה של סיעת הליכוד". כך הכריז היום יו"ר סיעת קדימה, רוני בראון, בפתח הישיבה הראשונה של סיעתו. אולמרט מיהר לתקן את טעותו של בראון, לקול צחוקם של יושבי החדר.
אולמרט הוסיף: "שלא תהיה פה אי הבנה, אני גאה לשבת כאן כראש תנועת קדימה שכרתה ברית עם סיעת גיל (הגמלאים), מדובר ביום מרגש לכולנו. בישיבה היום נבחר יו"ר סיעה חדש ואחר כך נחליט על המועמדת שלנו לתפקיד יו"ר הכנסת".
הוא הוסיף כי "אני בטוח שהממשלה תמלא את מלוא תקופת כהונתה על פי החוק. אני חושב שהתוצאה הסופית היא תוצאה טובה. אני בטוח שהממשלה הזו תפעל כהלכה. אני מלא אופטימיות. אני בטוח ששיתוף הפעולה בינינו מטבע הדברים יילך ויתהדק, כפי שקורה בדרך כלל אחרי שמסיימים את שלב ההכנות ומברכים על המוגמר".
לדבריו, "אני מקווה מאוד שההרכב של הממשלה הזו יורחב, ויש עוד סיעות שאנחו רוצים בהצטרפותן לקואליציה - גם סיעת יהדות התורה, גם סיעת מרצ ואני לא ויתרתי על הסיכוי גם להשאיר את המשא ומתן עם סיעת ישראל ביתנו, אבל הדברים האלה יתבררו. ככל שהקואליציה תהיה יותר רחבה אני מאמין שהיא תהיה גם יותר יציבה במקרה הזה".
הישיבה נערכה על רקע קולות המרד הראשונים שנשמעו בקדימה, לאחר שהח"כים מגלי והבה ומרינה סולודקין איימו שלא לתמוך בממשלה בעת השבעתה היום מכיוון שלא מונו לשרים. ח"כ סולודקין אמרה כי "עדיין לא החלטתי כיצד אנהג אבל דבר אחד ברור - לא אתמוך בממשלה".
הקואליציה הצרה בת 67 ח"כים והממשלה הגדולה מאוד של אולמרט בת 25 שרים תצא לדרך בטקס חגיגי במשכן הכנסת, שבו יושבעו השרים החדשים.