"במקום אור לגויים, הפכתם לגזען שבעמים"
"הציונות חייבת לערוך חשבון נפש, כיצד הפכה הגזענות לזרם המרכזי בה", אומרים ח"כים ערבים בעקבות סקר המכון לדמוקרטיה, ולפיו 62% מהישראלים תומכים בעידוד הגירה. ליברמן: "ההנהגה הערבית אשמה, אי-אפשר לקטר כל הזמן". ישראל חסון, איש "ישראל ביתנו": "הציבור הלך רחוק מדי, כבר לא יודע איפה לעצור"
"מדד הדמוקרטיה", שמפרסם היום (ג') המכון הישראלי לדמוקרטיה, חושף תמונה קודרת: ישראל מידרדרת למקום ה-20 מתוך 36 מדינות, בכל הקשור למאפייני שלטון העם שבה. אלא שהנתון הבולט ביותר - שאולי כבר לא ממש מפתיע - הוא 62 האחוזים, שתומכים בעידוד הגירת ערבים משטחי ישראל.
בבחירות האחרונות זכתה ישראל ביתנו בהישג אלקטורלי נאה, כאשר הציעה את פתרון חילופי האוכלוסייה - ובכלל זה לוותר על שטחים במשולש. ח"כ ישראל חסון, מי שכיהן כסגן ראש השב"כ וכיום חבר מפלגתו של אביגדור ליברמן, סבור ש"הציבור הישראלי הלך רחוק מדי".
"אין ספק כי מדיניות הבריחה, ההתקפלות וההתכנסות של הממשלה גרמה לתחושה ציבורית של רצון גורף להתנתקות
ובריחה מכל דבר, גם מהציבור הערבי", מסביר חסון את ממצאי הסקר. "ישראל ביתנו חרתה על דגלה שלילת האזרחות רק לתושבים שלא יביעו נאמנות למדינה, ואילו הציבור הרחב, שנמצא תחת מסע תעמולה מתמשך בעד חד-צדדיות, כבר לא יודע היכן לעצור", הוא מוסיף. לדבריו, "במקום עידוד הגירה, אנו מציעים כבר שנים קביעת קו גבול המפריד בין האוכלוסיות ללא צורך בהגירה של אוכלוסיות".
ליברמן עצמו אמר ל-ynet: "השאלות ההגיוניות ביותר של בן-אדם מהיישוב הן: מדוע אף ח"כ ערבי מהפרלמנט הישראלי לא שם דגל ישראל, לא על רכבו ולא על ביתו ביום העצמאות? מדוע בדיון שהתקיים במליאה בנוכחות נשיא המדינה וראש הממשלה על הרצל, אף ח"כ ערבי לא נכח? מדוע כאשר נשיא איראן מציע לגרש את כל היהודים מארצם ולהגלות אותם לאירופה, אף ח"כ ערבי לא יוצא לגנות זאת? מדוע אף אחד מההנהגה הערבית בארץ אינו לוחץ על החמאס לבטל את הסעיף המרכזי במצעו, הקורא להשמדת מדינת ישראל? המסקנות הן ברורות. השמאל הישראלי לא מצליח להתמודד עם השאלות הללו - ומאשים אותי בגזענות. מה זה שייך? הציבור הערבי צריך להבין שהבעיה היא אצלו, ולא אצל היהודים".
אשר לנתוני הסקר, אומר ליברמן: "זו תמונת המצב. ההנהגה הערבית בארץ אשמה. כל הזמן לבוא בדרישות ולקטר - זה לא חכם. אין מדינה בעולם שמעניקה רווחה וחופש למיעוט כמו ישראל, יש גבול להיתממות. אני עדיין מחכה שעיר ערבית אחת תערוך חגיגת יום עצמאות אחת לתושביה".
זהבה גלאון (מרצ-יחד) מאשימה דווקא את ליברמן, ולא את ההנהגה הערבית: "הנתונים מדאיגים מאוד. התלהמות של חברי-כנסת גזענים ופשיסטים כמו ליברמן נגד האוכלוסייה הערבית מחלחלות לציבור הרחב, וגורמות לכך שליברמן הגזעני מקבל 11 מנדטים. לצערי, הציבור מפנים את ההסתה והגזענות. יש לעשות פעולה דחופה בכל המישורים, לא ייתכן שראש הממשלה מקיים משאים ומתנים קואליציוניים ולא מזמן את הסיעות הערביות. לצערי, גם הוא חוטא בהתנהגותו".
"הפשיזם עבר מהשוק לכנסת"
מי שעוד קושר בין שגשוגה של ישראל ביתנו לבין ממצאי הסקר הוא ח"כ אחמד-טיבי (רע"מ-תע"ל). "הגזענות הפכה מזמן לזרם המרכזי בחברה הישראלית", הוא אומר. "גזענות ופשיזם עברו מהשווקים המתלהמים לכנסת ולכיסאות הממשלה. הביטוי הבולט לכך הוא עלייתה של מפלגה פשיסטית ישראלית בבחירות האחרונות. אין ספק כי המשך הכיבוש, השליטה בעם אחר והעימות מהווים קרקע פוריה לעליית הגזענות בישראל. התופעה המפחידה הזאת חייבת להיות מטופלת בשיא הרצינות על-ידי הממשלה, דרך חינוך ובעזרת התקשורת".
עמיתו לסיעה, ח"כ טאלב א-סנע, קרא לציונות - למחרת יום הרצל - "לערוך חשבון נפש נוקב ולבדוק היכן נכשלה". הוא קורא למנות סגן ערבי לנשיא המדינה, ותוהה "כיצד עם, שהיה אמור לשמש אור לגויים ומופת לכל העמים, הופך את מדינתו לגזענית ביותר בתבל".
אברהים צרצור, יו"ר רע"מ-תע"ל ומנהיג התנועה האיסלאמית בישראל, לא מופתע. "לצערי הרב, הסקר לא מפתיע
אותי כלל. עם זאת, מצער ומזעזע שעדיין יש אחוז כה גדול בעם היהודי שלא מאמין בשותפות מלאה בין הרוב היהודי למיעוט הערבי. הרוב הגדול לא הגיע לבשלות ולהבנה שהערבים הישראלים הם חלק אינטגרלי מהאדמה הזו, עוד לפני קום המדינה. הציבור הערבי-ישראלי רוצה ויכול למלא תפקיד מרכזי בבניית הארץ הזו ולהביא לשלום בין ישראלים לפלסטינים - זהו תפקידנו ונילחם עליו בכל דרך לגיטימית".
בשיחה עם ynet הביע צרצור תקווה שאחוז החושבים כך יקטן בהדרגה, "אחרת העתיד של כולנו לא מבשר טובות". הוא הוסיף: "אני לא בטוח שלישראל כדאי לבנות את עצמה מתוך גזענות. האחריות לתיקון המצב מוטלת על ממשלת ישראל, שחייבת להחיל סוג אחר של חינוך לדורות הבאים - והוא זה שצריך להעביר אותנו, הערבים הישראלים, מאויב לשותף".
ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד) אמר כי "הגזענות הופכת אט אט לזרם המרכזי בחברה הישראלית, וביטוי לכך ניתן גם בכנסת, שם תומכים בעמדה לפחות 35 ח"כים". לדבריו, "בארץ מחנכים את הילדים שמדובר בארץ כל יהודיה ולא ארץ כל אזרחיה, אני מצפה משרת החינוך החדשה לצאת בתוכנית חירום להצלת הדמוקרטיה".
גם במפלגת השלטון "קדימה" מביעים דאגה נוכח ממצאי המכון לדמוקרטיה. ח"כ מנחם בן ששון, פרופ' להיסטוריה העוסק בחקר יהדות המזרח: "היחס למיעוטים מדאיג ומחייב הפניית תשומת לב ומשאבים להבנת החיים, התרבות וההיסטוריה שלהם, כצעד לפיתוח יחסי כבוד הדדיים. עמדתה של העשייה הציבורית בעיני החברה מחייבת את שליחי הציבור להיות קשובים לביקורת ולעשות לתיקון הדמות והתדמית בנוגע למיעוטים".
"זרם מעמקים עכור ומסוכן"
ממרכז מוסאוא לזכויות האזרחים הערבי נמסר כי "ממשלת ישראל וזרועות אכיפת החוק אחראים בשתיקה ובמעשה להתחזקות המגמות הגזעניות בקרב הציבור היהודי. מדינה שבא חברי פרלמנט קוראים להרוג חברי פרלמנט אחרים גודעת את הדמוקרטיה עליה היא יושבת.
"מדינה דמוקרטית נמדדת בין השאר ביחסה למיעוטים בתוכה, היחס של החברה הישראלית כלפי הציבור הערבי הינו המראה לדמוקרטיה של המדינה, כל עוד היחס הוא גזעני ומפלה, ויש רוב שתומך בעידוד הגירת ערבים, זהו סממן לכך שהמדינה אינה דמוקרטית. עם שהיגר למזרח התיכון הערבי חייב לכבד את התושבים הערבים ילידי המקום, ולא לשאוף להגירתם".
שולי דיכטר, מנכ"ל עמותת "סיכוי": "מדד הדמוקרטיה מעלה מעל פני השטח זרם מעמקים עכור ומסוכן בקרב היהודים בישראל. פעמון האזעקה הזה חייב לצלצל בחדרי הבקרה של הדמוקרטיה ואולם המליאה של הכנס, במשרד החינוך ובעיקר במשרד ראש הממשלה. במקרה זה נחוצים דיבורים, אבל המעשים הם שישפיעו באמת. המעשה הדרוש הוא הכללתם השוויונית והמוחלטת של הערבים והקצאה שוויונית של כל משאבי המדינה".
"יוזמות קרן אברהם", ארגון הפועל לקידום שיתוף פעולה ואזרחות משותפת בין יהודים וערבים, הביע דאגה עמוקה נוכח ממצאי הסקר, "המלמדים על ניכור והתכחשות נרחבת בציבור היהודי לעצם הלגיטימיות של אזרחותם של הערבים בישראל". מהארגון נמסר: "מדינת ישראל היא בית לאזרחיה היהודים והערבים החיים בה וימשיכו לחיות בה ביחד גם בעתיד. תפקידה של הממשלה וקברניטיה לפתח ולהפעיל הסדרים חברתיים, חוקיים, כלכליים ותרבותיים שתכליתם להבטיח שילוב מלא של אזרחי המדינה הערביים בחברה הישראלית הכללית." כך אמר אמנון בארי-סוליציאנו, מנהל הפעולות של "יוזמות קרן אברהם" בישראל.