שתף קטע נבחר

השופטת בייניש: "לתת מענה לציבור שרוצה חוק וסדר"

שופטת העליון שתיכנס בקרוב לנעלי נשיא בית המשפט אמרה כי קיים צורך באחדות בענישה. היא ציינה שיש להשאיר את השיקול האינדבדואליסטי בידי השופט

שופטת בית המשפט העליון, דורית בייניש, שתיכנס בחודש ספטמבר הקרוב לנעליו של נשיא בית המשפט אהרן ברק, אמרה היום (ב') כי יש צורך לחתור לאחידות בענישה.

 

הדברים נאמרו בפאנל 'תעריפון לענישה' שהתקיים במסגרת כנס לשכת עורכי הדין באילת. בדיון השתתפותו הסניגורית הציבורית הראשית, עו"ד ענבל רובינשטיין, פרקליטת מחוז מרכז, עו"ד רחל שיבר, ד"ר דנה פוגץ' מהקריה האקדמית בקרית אונו ועו"ד רחל תורן. הדיון נסב סביב הצעת החוק הנמצאת בימים אלו על שולחן הכנסת שאמורה להסדיר את נושא אחידות הענישה באמצעות הגדרת עונשי מינימום וקיומו של יחס הולם בין העונש לבין חומרת המעשה והאשמה.

 

"אי התייחסות לנושא תביא ללחץ פוליטי" אמרה השופטת בייניש. "צריך לתת מענה לציבור שרוצה חוק וסדר. הצעת החוק היא הצעה חשובה וצריך לעגן בה את השיקולים לחומרה ולקולה".

 

למרות שהשופטת בייניש הקדימה ואמרה כי קיים צורך באחדות בענישה, היא ציינה שיש להשאיר את השיקול האינדבדואליסטי בידי השופט "אחדות בעיני אינה מילה קדושה, אלא אפילו מסוכנת. העונש הוא אינדבדואלי שרואה את הנאשם הספציפי. לדעתי, יש מאחורי הצעת החוק כוונה להחמיר בענישה. הצעת החוק מגבילה את שיקול הדעת של השופט באשר לאפשרות לשלוח את הנאשם לשיקום".

 

לדברי עו"ד שיבר, שהשתתפה בוועדת גולדברג שדנה בתעריפי ענישה שהגישה דו"ח בנושא לפני 10 שנים, המטרה לא הייתה להשיג אחידות אלא שיוויון מהותי. עוד אמרה פרקליטת מחוז מרכז כי עונשי המוצא (העונש שמשקף התאמת מידת העבירה לעונש כשאין נסיבות חריגות לחומרה או לקולה -ש.א) לא יקבעו על ידי הכנסת אלא על ידי חברי וועדה מקצועית שתורכב משופטים בדימוס, נציג הפרקליטות, לשכת עורכי הדין, המשטרה ושני אנשי אקדמיה.

 

עו"ד רובינשטיין, הביעה תמיהה על המהירות שבה מקודמת הצעת החוק ואמרה כי לא נעשתה התאמה בין המציאות שהשתנתה מאז פרסום הדו"ח לבין מסקנותיו. "חלק גדול מהחוק הזה הוא עניין פוליטי של מי ששם על סדר היום את הפאניקה של הציבור מהפשיעה". היא הביעה חשש כי עם אישור החוק יעלה את הצורך לבנות בתי סוהר נוספים שיבואו במקומם של תקציבי רווחה וחינוך. ד"ר פוגץ' אמרה כי אחת מהמלצות הדוח שיש לגזור מאסר בפועל רק כמוצא אחרון נעלמה מהצעת החוק. לדבריה, הצעת החוק לא התייחסה להסדרי טיעון ולא למקומם של נפגעי העבירה.

 

"עונשי המוצא יהפכו למחייבים בעיני השופטים" אמרה עו"ד תורן "השיקולים יהיו מחמירים ושיקול הדעת הנרחב של תובעים שכיום כולל – איזה סעיפים יופיעו בכתב האישום, יורחב גם לנושא הענישה".

 

לסיכום הדיון אמרה השופטת בייניש כי שופטי בית המשפט העליון לא שותפים לדיון הפרטני בנושא הצעת החוק וכי ראוי שהנושא יובא לדיון ציבורי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
ההצעה מגבילה את שיקול הדעת. בייניש
צילום: חיים צח
צילום: עמית שאבי
החוק הוא עניין פוליטי. עו"ד רובינשטיין
צילום: עמית שאבי
מומלצים