ארה"ב מוכנה למו"מ ישיר עם איראן
המכתב של אחמדי-נג'אד היה יריית הפתיחה והלחץ האירופי עשה גם הוא את שלו: חרף התנגדות ראשונית של הנשיא ושר ההגנה, הודיעה וושינגטון כי היא מוכנה להצטרף למדינות נוספות ולנהל משא ומתן ישיר עם איראן, בתנאי שזו תקפיא קודם לחלוטין את פעילותה הגרעינית. מזכירת המדינה: לאיראן זכות לתוכנית גרעין אזרחית. גורם בפרלמנט האיראני: "ארה"ב רוצה מו"מ? שתוכיח"
ארה"ב מוכנה להצטרף למדינות נוספות ולנהל משא ומתן ישיר עם איראן על תוכנית הגרעין שלה. זאת, בתנאי שטהרן תסכים להקפיא את פעילותה הגרעינית - כך אמרה היום (ד') מזכירת המדינה האמריקנית במסיבת עיתונאים בוושינגטון, ערב צאתה לפגישה בוינה עם נציגי החברות הקבועות במועצת הביטחון ונציג גרמניה.
"כדי להדגיש את המחוייבות למציאת פיתרון דיפלומטי, וכדי להגביר את סיכויי ההצלחה (של המו"מ), ברגע שאיראן תקפיא לחלוטין - ובאופן שניתן לאמת - את פעילות העשרת האורניום שלה, ארצות הברית תבוא לשולחן המשא ומתן", אמרה רייס. לצד ההצהרה הזו ניפקה רייס כותרת נוספת כשאמרה כי לאיראן זכות לתוכנית גרעין אזרחית.
נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, אמר לאחר מכן כי "המסר שלנו לאיראנים הוא אחד, שלא יהיה לכם נשק גרעיני, ושתיים, שעליכם להשהות את כל התכניות - ואז נבוא אל שולחן המשא ומתן כדי לפעול להתקדמות". בתשובה לשאלת עיתונאי אמר בוש כי "חשבתי שחשוב שארצות הברית היא שתוביל, לצד שותפינו. אני מאמין שניתן לפתור את הבעיה הזאות באופן דיפלומטי ואעשה כל מאמץ לעשות זאת".
בתגובה איראנית ראשונה אמר דובר הוועדה לביטחון לאומי ומדיניות חוץ בפרלמנט האיראני (המג'לס), כאזם ג'לאלי, כי "התנאי המוקדם שהציבה ארה"ב אינו הגיוני, משום שאיראן הודיעה בעבר שאינה מוכנה להשעות את פעילות הגרעין האזרחית שלה". עוד הוסיף כי איראן מטילה ספק באמיתות הצהרתה של ארה"ב. לדבריו, על האמריקנים להוכיח את עצמם בפני האיראנים.
שינוי טקטי
מדובר בשינוי טקטיקה מצד ארצות הברית, שאינה מקיימת מגעים ישירים עם איראן מאז המהפיכה האיסלמית שהעלתה את חומייני לשלטון בשנת 1979. עד כה תמכה ארצות הברית מהצד במשא ומתן שניהלו שלוש השותפות האירופיות עם איראן - משא ומתן שהופסק בקיץ אשתקד. כעת, אומרת רייס, שבהינתן התנאים המסויימים, ישבו נציגים אמריקנים מול נציגים איראנים מול אותו שולחן. הבית הלבן מיהר להבהיר עם זאת, שארה"ב לא תנהל משא ומתן "אחד-על-אחד" עם איראן, אלא תנהל עימה מגעים במסגרת המשא ומתן הרב צדדי לצד בריטניה, צרפת וגרמניה.
על פי דיווחים שונים, הגיעה ארה"ב לאחרונה להבנה עם רוסיה לפיה הרוסים יגמישו את עמדתם ויצטרפו לחרם כלכלי נגד איראן אם יתברר שהיא ממשיכה בפיתוח גרעיני חרף הוראות מועצת הביטחון. בתמורה ריככה גם ארה"ב את עמדותיה ביחס לנוסח הצעת ההחלטה נגד איראן במועצת הבטחון. על פי הדיווחים, ארה"ב עדיין מתעקשת על נוסח שיאיים על איראן בסנקציות כלכליות, אבל לא בפעולה צבאית.
עוד בנושא:
- לפני ההצהרה: רייס עידכנה את לבני
- ארה"ב תסכים לאפשר לאיראן פיתוח גרעיני אזרחי
- דיווח: אירופה תציע לאיראן כור גרעיני אזרחי
- איראן: נסכים להגביל את דרגת העשרת האורניום
- אל-בראדעי: אסור ללחוץ את איראן יותר מדי
פרויקט מיוחד:
בתקופה האחרונה עשתה איראן מאמצים גדולים להעביר מסרים לארה"ב לפיהם איראן מעוניינת במשא ומתן ישיר עימה. בניגוד להתבטאויות הפומביות הבוטות של נשיא איראן נגד ארצות הברית, מאחורי הקלעים פעלו האיראנים מתוך הבנה כי במוקדם או במאוחר יוטלו עליהן סנקציות בינלאומיות, ומתוך הכרה כי ישנה גם האפשרות שארה"ב תפעיל נגד משטר האייתולות כוח צבאי.
במקביל להכנות שהחל הצבא האיראני לעשות למקרה של התקפה אווירית או יבשתית, הפיצו הדיפלומטים האיראנים בדרגים הגבוהים ביותר מסרים על רצונם לנהל משא ומתן ישיר עם ארה"ב. מסרים אלה הועברו לוושינגטון באמצעות מזכ"ל האו"ם קופי אנאן, ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מוחמד אל-ברדאי, ובאמצעות אינדונזיה.
רק אתמול אמר שר החוץ האיראני מנושהר מוטאקי כי ארצו מוכנה למשא ומתן עם ארצות הברית אך הדגיש כי טהרן לא תסכים לתנאים מוקדמים ובוודאי שלא תסכים להקפאת העשרת האורניום.
המכתב של נשיא איראן אחמדי-נג'אד לנשיא בוש התקבל בבית הלבן בבוז, אך מומחים ראו בו מעין מסר פתיחה ראשון של איראן על מוכנות לשוחח ישירות עם ארה"ב, לראשונה מאז המהפכה האיסלמית.
הלחץ האירופי שהופעל על הבית הלבן להפגין גמישות, הקשיים בהם נתקלה ארה"ב בבואה לשכנע את רוסיה וסין לתמוך בהחלטה תקיפה נגד איראן במועצת הביטחון, ומאמרים בתקשורת האמריקנית עשו ככל הנראה את שלהם וסדקו את חזית ההתנגדות של ממשל בוש.
בוושינגטון החלו שיחות מאחורי הקלעים. לפי פרסומים שונים, התנגדו הנשיא בוש, סגנו דיק צ'ייני ושר ההגנה דונלד רמספלד לקיום שיחות ישירות, בעוד מזכירת המדינה קונדוליזה רייס עמדה בחזית מול האירופים שהפצירו בארה"ב להצטרף לשיחות.
ואולם, ארה"ב מסרבת לשוחח לבדה עם איראן בטענה שהסוגיה היא בינלאומית ואינה רק בעיה אמריקנית. טקטיקה דומה מנהלת ארה"ב בשיחות מול צפון קוריאה. הצפון קוריאנים ניסו ללחוץ על שיחות מול ארה"ב, שבסופו של דבר הצטרפה לשיחות של שש מדינות ובראשן המדינות השכנות, סין ויפן.
רייס עצמה הבהירה כי ההסכמה האמריקנית אינה "הסכם החבילה הגדול" לפתרון המחלוקות בין ארה"ב ואיראן ולהשגת הסכם שלום. במסיבת העיתונאים הצהירה כי "יש הבנה עם השותפים שלנו" - הרוסים ואחרים - על חבילה של גזרים ומקלות שהקהילה הבינלאומית מציבה לאיראנים. בצד שורת ההטבות שינתנו אם איראן תיישר קו עם הקהילה הבינלאומית, יש גם מקלות כאמור: ארה"ב וחברות מועצת הביטחון מוכנות יחד עם גרמניה להכריז במועצה על "בידוד בינלאומי, מדיני וכלכלי", אם איראן תמשיך במסלול הגרעיני.
רייס הבהירה כי "הנושא הגרעיני אינו היחיד שעומד בינינו לבין האיראנים, אלא גם הטרור בעיראק ו לבנון. ממשלת איראן תומכת בטרור". עוד הוסיפה כי "יש לנו דאגות רבות מול איראן שאינן קשורות לגרעין - התנהגות איראן בעיראק, הטרור שאיראן תומכת בשטחים הפלסטינים ובלבנון.
"יש הסכמה והבנה משמעותית שאיראן עומדת בפני ברירה. אין יותר תירוצים. עכשיו אנחנו מנהלים מו"מ. אם איראן אינה מוכנה להשעות, יש מסלול אחר". רייס הוסיפה בתשובה לשאלה כי הנשיא בוש אינו מוכן להוריד מסדר היום את האופציה הצבאית.
בפגישה בוינה תדון רייס עם עמיתיה על חבילת ההטבות שתוצע לאיראן תמורת ויתורים מצידה בתחום הפיתוח הגרעיני. בין היתר יוצא לאיראן סיוע בהקמת כור גרעיני אזרחי. לצד חבילת ההטבות, ידונו הצדדים על המשך הצעדים שיינקטו אם איראן תתמיד בסירובה לשתף פעולה עם הוראות מועצת הביטחון.