הוסר החרם האקדמי הבריטי על ישראל
איחוד של שני ארגוני מרצים בבריטניה אילץ את הארגון שהוביל חרם אקדמי על ישראל לחזור בו. זאת כיוון שהארגון שהצטרף התנגד לצעד ואף איים בתביעה. אנשי אקדמיה ישראלים, בריטים ואמריקנים פעלו מאחורי הקלעים, ובירושלים מרוצים: "השפיות ניצחה את האנטישמיות". אך ח"כ מלכיאור מזהיר: מוקדם לחגוג
החרם שהכריז ארגון מרצים מהגדולים בבריטניה על אנשי אקדמיה מישראל הוסר היום (א'). הסעיף התבטל טכנית מאחר שהארגון שמתאחד עם ארגון המרצים, התנגד לו. הסרת החרם היא גם פרי תולדה של מאמצים שעשו אנשי אקדמיה בישראל בארה"ב ובבריטניה מאחורי הקלעים, אולם גורמים באקדמיה הישראלית הביעו חשש כי החרם יתחדש בעתיד.
החרם הוכרז לפני כשבועיים, כשההתאחדות הלאומית של מורי ההשכלה הגבוהה (Natfhe), ארגון מרצים מהגדולים בבריטניה המאגד כ-67 אלף חברים, אימצה ברוב קולות החלטה הקוראת לחבריה להחרים מוסדות השכלה גבוהה בישראל שאינם מתנערים מ"מדיניות האפרטהייד".
אך אנשי ארגון Aut איימו בתביעה ייצוגית אם לא יוסר החרם בתמורה לאיחוד ביניהם, כך שהסעיף התבטל. אותו ארגון היה דווקא זה שיזם בשנה שעברה חרם דומה על ישראל, אך בסופו של דבר חזר בו מכך. בישראל כבר התקבלה הודעה הרשמית על ביטול החרם.
יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה, ח"כ זבולון אורלב אמר בעקבות ביטול החרם: "השפיות והמוסר גברו על מגמות אנטישמיות. אני מברך על ניצחון החופש האקדמי ועל כך שהמאבק הציבורי והפרלמנטרי תרמו את חלקם לביטול החרם".
יו"ר הועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה, פרופ' שלמה גרוסמן, ברך אף הוא. "עצם החרם היווה אפלייה קשה כנגד ישראל. אני שמח שהם הגיעו למסקנה שלא ראוי לערבב מחקר, אקדמיה ופוליטיקה. אני חושב שזו החלטה נבונה ואני מקווה שלא נצטרך להתמודד בעתיד עם חרמות מהסוג הזה".
יוסי ישורון, רקטור אוניברסיטת בר-אילן ויו"ר המועצה העליונה לחופש אקדמי מסר: "אני שמח על ההחלטה ומודה לכל הארגונים בבריטניה, בארצות הברית ובארץ שעזרו במאבק. במיוחד לד"ר אנטוני ג'וליוס ממשרד עו"ד שון דה-ראה על מאבקיו המשפטיים מול הנהלות הארגונים. אנחנו לא מאמינים בחרמות אקדמים אלה בשיח פתוח וזו הדרך היחידה לבנות קשרים. כל חרם אקדמאי שורף קשרים והתקדמות לשלום או שיפור במצב כאן.
המועצה האקדמית העליונה לחופש אקדמי של אוניברסיטת בר אילן מתחייבת להמשיך ולהיאבק בחרמות אקדמים, להגן על חופש אקדמי ולעקוב אחר חרמות שקטים ורועשים ברחבי העולם, כמו גם ליידע את הציבור בכל העולם ובישראל על מקרים כאלה".
ישורון הבטיח: "נמשיך לעקוב אחר ארגון המורים החדש והמאוחד מתוך מטרה למנוע ניסיון חוזר לחרם מצידם. במקביל, עמיתנו הבריטים פועלים לאותה מטרה תוך כדי הידברות מתוך הארגונים עצמם. ננסה לתקן תקנוני אתיקה ובאמצעים שונים בבריטניה לבחון אפשרויות למנוע הישנות של חרם כזה לטווח הארוך".
אך יו"ר ועדת החינוך בכנסת, ח"כ מיכאל מלכיאור (עבודה-מימד) אמר בתגובה כי "החגיגות על הסרת החרם מוקדמות מדי וחסרות יסוד". לדבריו "הסרת החרם היא תוצאה טכנית של איחוד שני הארגונים בבריטניה, ואינה מעידה כלל על שינוי מגמה כלפי ישראל. התופעה של הטלת חרם על ישראל חדשות לבקרים מסוכנת מאד ויוצרת דה-לגיטימציה לקיומה של המדינה והציונות. מי שחוגג את הסרת החרם טועה ומטעה".