חרף האזהרות ביצעה צפון קוריאה ניסוי טילים
גורמי מודיעין מסרו כי שוגרו בין שלושה לשישה טילים. חלקם היו טילי "סקאד" לטווח קצר אך אחד מהם היה טיל ארוך טווח מדגם "טייפודונג-2" המסוגל לפגוע גם בארה"ב. עם זאת, הניסוי בטיל הזה נכשל אחרי 40 שניות. כל הטילים נחתו בים מערבית ליפן. בעקבות השיגורים מקיימות חברות מועצת הביטחון התייעצויות. ארה"ב: זו הייתה פרובוקציה, אך לא איום מיידי
חרף האזהרות מצד וושינגטון וטוקיו, ביצעה אמש (ג') צפון קוריאה ניסוי טילים שכלל בין היתר שיגור ניסיוני של טיל ארוך טווח המסוגל להגיע גם לארה"ב.
גורמי ביטחון אמריקנים אמרו שהניסוי כלל שיגור של בין שלושה לשישה טילים ולפי אחד הדיווחים, עשרה טילים - כולם נחתו בים המפריד בין צפון קוריאה ליפן, כ-600 ק"מ מהחוף היפני. השיגורים הראשונים היו של טילים לטווח קצר ובינוני - טיל מסוג "סקאד" וטיל מדגם "רודונג". על פי מספר דיווחים, הטיל השלישי ששוגר היה מדגם "טייפודונג-2" - הטיל המתוחכם ביותר שברשותה של צפון קוריאה בעל טווח של 15 אלף ק"מ המסוגל לפגוע במטרות בארה"ב. ואולם גורמי מודיעין בארה"ב ויפן ציינו שניסוי זה של צפון קוריאה נכשל והטיל התפוצץ ונחת לים כ-40 שניות לאחר שיגורו.
גורם רשמי במשרד החוץ של צפון קוריאה אישר הבוקר כי "פיונגיאנג ערכה ניסוי בשיגור טילים", כך דיווחה תחנת טלוויזיה ביפן.
כבר לפני כחודש דווח כי צפון קוריאה נערכת לבצע ניסוי בטיל ארוך הטווח, אולם במדינה הקומוניסטית לא אישרו זאת. חרף החששות והאזהרות החריפות מצד מדינות רבות בעולם, ובראשן ארה"ב ויפן, הבהירה צפון קוריאה כי ניסויי טילים הם בגדר זכותה הריבונית. המשך ההכנות עורר מתיחות רבה באזור ושליחים מדרום קוריאה ומסין, בת בריתה של צפון קוריאה, הגיעו לפיונגיאנג וניסו לפתור את המשבר.
צפון קוריאה בחרה בעיתוי סמלי על מנת לבצע את הניסוי שבארה"ב כה חששו מפניו - דווקא ביום העצמאות של ארה"ב וסמוך מאוד לשיגור של מעבורת החלל "דיסקברי". ארה"ב כינתה את הניסוי פרובוקציה אך לא הגדירה אותו איום מיידי. שגריר ארצות הברית באו"ם, ג'ון בולטון, אמר כי ארצו נועצת עם החברות האחרות במועצת הביטחון כדי לבחון את המשך הצעדים. גם דובר בבית הלבן הבהיר כי נערכות התייעצויות בעקבות ההתפתחויות.
"צפון קוריאה ביצעה את השיגור חרף המחאה הבינלאומית", אמר בטוקיו מזכיר הממשלה היפנית שינזו אבה. "זהו צעד מצער מבחינת ביטחונה של יפן, היציבות הבינלאומית ונושא הפצת הנשק להשמדה המונית". יפן הזהירה לאחרונה את צפון קוריאה שאם תממש את כוונותיה ותשגר את הטיל, עלולה טוקיו להטיל עליה סנקציות כלכליות עצמאיות, מבלי להמתין להחלטה במועצת הביטחון של האו"ם.
דובר ממשלת יפן אמר כי ארצו רואה בשיגור הטילים של צפון קוריאה פעולה "מצערת ביותר" ותשקול להטיל סנקציות כלכליות נגדה. "אנו קוראים לצפון קוריאה לשוב לשיחות הרב צדדיות ללא תנאים מוקדמים", הוסיף.
בעקבות פניית יפן תכונס היום מועצת הביטחון של האו"ם לדיון בנושא שיגור הטילים, כך מסר שגריר צרפת באו"ם, שארצו היא הנשיאה התורנית של המועצה. מקורות דיפלומטים מסרו השגריר היפני באו"ם, קנזו אושימה, צפוי להציג בישיבה טיוטת הצעת החלטה בנושא.
יפן חששה מאוד מהניסוי בשל קרבתה לצפון קוריאה והחשש מהנשק הגרעיני שברשותה, והן כלקח מניסיון העבר. בשנת 1998 שיגרה צפון קוריאה את הדגם הקודם של הטיל ארוך הטווח "טייפודונג-1" והוא חלף מעל שטחה הריבוני של יפן ונחת באוקינוס השקט ממזרח לה. מאז ועד עכשיו הקפידה צפון קוריאה שלא לבצע עוד שיגורים. ואולם נוכח האיום המיידי שהתעורר בתקופה האחרונה, הודיעה יפן לאחרונה כי תסכים להצעת ארה"ב לפרוש בשטחה מערכת טילי יירוט מסוג "פטריוט".
זאת ועוד, יפן השתתפה בתימרונים ימיים שערכה ארה"ב באזור בתקופה האחרונה, וגם הרחיבה את שיתוף הפעולה הביטחוני עם ארה"ב בנושא פיתוח מערכות הגנה מפני טילים.
בימים האחרונים השמיעה צפון קוריאה איומים בוטים כלפי וושינגטון והודיעה כי אם תותקף על ידי ארה"ב, תגיב במתקפה גרעינית כוללת במטרה להשמיד את יריבתה. ארה"ב שבה והצהירה שאין לה כוונות לתקוף את צפון קוריאה ואמרה ביחס לאיומים כי מדובר ב"התבטאויות היפוטתיות".
פרשנים במערב העריכו שמטרת הניסוי של צפון קוריאה הייתה משולבת - הן בדיקה של פיתוחים צבאיים והן ניסיון למשוך את תשומת לב מדינות המערב, כדי לחלץ את המבוי הסתום בשיחות הרב-צדדיות עימה, שתקועות מאז נובמבר.