"כשלון שיחות הסחר יפגע בעניים"
שרי המסחר של ניו-זילנד ואוסטרליה אמרו כי קריסת השיחות בימים האחרונים והשעייתן ללא הגבלת זמן היא נסיגה מאכזבת, שתפגע במדינות המתפתחות. אך לא כולם פסימיים: ארגוני סיוע מקווים לרפורמה בארגון, וגורמים באפריקה מציעים לפנות ישירות לשוקי אסיה וסין
גורמים שונים אמרו כי קריסת השיחות היא חדשות רעות בעיקר עבור אפריקה, שעתידה להמשיך ולסבול מעתיד של מכסים גבוהים ופיגור תחרותי. עם זאת, יש הטוענים כי אפריקה תסתדר טוב יותר בלי הסכם מאשר עם הסכם שאינו תואם לצרכיה. מזכ"ל השוק המשותף של מזרח ודרום אפריקה, אראסטוס מוונצ'ה, אמר כי "אנו צריכים כעת לפנות לשווקים באסיה וסין, מאחר והילדים הגדולים (מדינות המערב) לא מוכנים".
ארגוני סיוע ופיתוח הביעו תקווה כי כישלון השיחות יוביל לרפורמה בארגון הסחר העולמי. מגרינפיס נמסר כי משהו טוב יכול לצמוח אם מדינות ארגון הסחר ינועו כעת "לבניית מערכת סחר גלובלית חדשה המבוססת על שוויון וצמיחה ברת קיימא". ארגון ActionAid אמר כי "זה לא צריך להיות אסון לעניי העולם – זוהי כעת הזדמנות היסטורית לרפורמה נחוצה בארגון הסחר העולמי".
כולם מאשימים את ארה"ב
השיחות החלו בבירת קטאר, דוחא, בשנת 2001. כבר מהרגע הראשון התעוררה המחלוקת, שבסופו של דבר הביאה לפיצוץ השיחות בימים האחרונים, בנוגע לסובסידיות שמעניקות המדינות העשירות לחקלאים שלהן.
רוב המשתתפים בפורום ה-G6 מאשימים את ארה"ב בקריסת השיחות, ואומרים כי וושינגטון דורשת מחיר גבוה מדי תמורת קיצוץ הסובסידיות, שמגיעות לכ-20 מיליארד דולר בשנה. לדברי נציג הסחר האירופי, פיטר מנדלסון, "בוודאי שהמדינה העשירה והחזקה בעולם, עם רמת החיים הגבוהה ביותר, יכולה להרשות לעצמה לתת ולא רק לקחת".
שר המסחר ההודי קמאל נאת', אמר ביחס לארה"ב כי "כולם שמו משהו על השולחן, פרט למדינה אחת, שאומרת "אנחנו לא יכולים לראות שום דבר על השולחן". ארה"ב טוענת שלא האיחוד ולא הודו מוכנים להציע את סוג הגישה לשווקים שלו זקוקה וושינגטון כדי שהעסקה בנושא הסובסידיות תהיה כדאית עבורה.
ארגון הסחר, שבו חברות 149 מדינות, קיווה להשלים את המו"מ על הסכם הסחר הגלובלי, שכולל גם סוגיות מורכבות כמו שירותים וחוקים נגד היצף, עד סוף השנה.
הסכמי סחר חופשי במקום אמנת סחר גלובלית
אנליסטים צופים כי השעיית השיחות תעודד ריבוי של הסכמי סחר חופשי דו-צדדיים באסיה. מדינות במזרח אסיה עוסקות כבר זמן מה בדיונים על הסכמים אינדיבידואליים להסרת מחסומי סחר, ככל הנראה מתוך ציפייה לכישלון השיחות.
לדברי הכלכלן מרטין שולץ ממכון המחקר פוג'יטסו, "רוב הממשלות באסיה היו מוכנות לכישלון שיחות ארגון הסחר העולמי. מסיבה זו השיחות על הסכמי סחר חופשי דו צדדיים באסיה נמצאות בתנופה מלאה בשנתיים האחרונות".
יפן, למשל, כבר חתמה על הסכמים כאלו עם מלזיה, מקסיקו וסינגפור ועל הסכמים ראשוניים יותר עם תאילנד והפיליפינים, והיא מקיימת שיחות בנושא עם דרום קוריאה, אינדונזיה, נסיכויות המפרץ הפרסי, צ'ילה ואיגוד מדינות דרום מזרח אסיה.
איגוד מדינות דרום מזרח אסיה נמצא בדיונים כאלו לא רק עם יפן, אלא גם עם דרום קוריאה וסין, בתקווה שהדבר ישמש זרז ליצירת אזור סחר חופשי רחב יותר במזרח אסיה, שיכול להיות הגדול ביותר בעולם.