בפרדס חנה אוהבים ללדת בבית. נתונים ומספרים
בישראל מתרחשות בשנה כ-300 לידות בית מתוכננות. 10 אחוז מהן - בפרדס חנה והסביבה. יולדות, מיילדות ורופאים מנסים להסביר את התופעה
בשנים האחרונות גוברת בישראל התופעה של לידות בית מתוכננות עם מיילדת מוסמכת או רופא מיילד, ובכל שנה יש כ-300 לידות כאלה. בישראל לא קיימים נתונים מספריים או סטטיסטיקות על לידות בית בישראל, גם לא אצל אף גורם רשמי, כמו משרד הבריאות, המוסד לביטוח לאומי או מרשם האוכלוסין. במשרד הבריאות אומרים כי "אין לנו כל דרך לדעת כמה לידות מתרחשות בבית".
על מנת לקבל את מענק הלידה, לאחר לידה בבית, על היולדת להתייצב בבית החולים בתוך 24 שעות מרגע הלידה ולהתאשפז למשך 12 שעות עם תינוקה. מרגע שזה מתבצע, רישום היילוד נעשה כאילו נולד בבית החולים, ומשרד הבריאות מעביר תשלום של 7,049 שקל למוסד בו התאשפזה היולדת. כלומר, אין כל רישום על כך שהיולדת ילדה בביתה. למוסד לביטוח לאומי, שמקבל את נתוני הלידות באמצעות הרישום המבוצע בבתי החולים, אין כל דרך לדעת האם במקור היתה זו לידת בית. גם במרשם האוכלוסין אין רישום על לידה ביתית, שכן זה שואב את נתוניו מאותם מקורות.
ובכל זאת קצת נתונים
ד"ר אבנר שיפטן, רופא מיילד בכיר, העוסק גם בלידות בית, אסף וניתח ביחד עם מיילדות הבית המוסמכות את הנתונים, וזהו למעשה המידע היחיד הקיים בישראל על לידות ביתיות מתוכננות. על-פי מחקר רטרוספקטיבי חלוץ של ד"ר שיפטן, בשנים 2003-2004 התרחשו 520 לידות בית, מתוכן הסתיימו בבית בהצלחה 92.3%.
40 יולדות הועברו לבית החולים הקרוב, רובן (60%) עקב חוסר התקדמות בלידה. מתוכן 17 נשים ילדו בבית החולים בלידה רגילה, 18 יולדות בניתוח קיסרי (3.4% מאוכלוסיית המחקר לעומת כ-19% ניתוחים קיסריים בכלל האוכלוסייה היולדת בבתי החולים), 5 יולדות בלידה מכשירנית (0.9% לעומת כ-5%).
לא נרשמו מקרים של תמותת אימהות, ורק מקרה אחד של ילוד שנפטר עקב מוות בעריסה, שזה 1.9 פטירות ל-1,000 לידות, לעומת מעל ל-4 פטירות ל-1,000 לידות באוכלוסיה הכללית. תוצאות דומות, בחלקן אף זהות, התקבלו במחקר דומה (ג'ונסון ודיויס) שנערך בצפון אמריקה והקיף 5,418 לידות בית מתוכננות.
ד"ר שיפטן מייחס חשיבות רבה למצב התודעה של היולדת והשפעתו על הלידה: "כשיולדים בבית, מצב התודעה של היולדת הוא משמעותי לתוצאות של הלידה, ולכן נבדק על ידי המיילדת או הרופא. יכולה להיות אישה עם הריון בסיכון נמוך לכל דבר, שאינה מועמדת מתאימה ללידת בית עקב פחדים, חרדות וגורמים נפשיים ורגשיים נוספים. לעומתה, יכולה להיות יולדת שאינה בסיכון נמוך במובן הקלאסי של הביטוי, למשל עם עובר קצת קטן או קצת גדול, או עם ניתוח קיסרי בעברה, ולעיתים היא מועמדת מצוינת ללידת בית".
ובכל מקרה, מעיד שיפטן: "התוצאות של לידות בית מתוכננות, עם עובר יחיד, בסיכון נמוך ובמועד (בין שבוע 38 ל-42), אינן נופלות מתוצאות של לידות בבית חולים, ולעיתים עולות עליהן".
בפרדס חנה אוהבים את הבית
בדיקה שנעשתה בשיתוף מיילדות מוסמכות העלתה כי כ-30 מלידות הבית בישראל מתרחשות באזור פרדס חנה והסביבה, באזור שאינו צפוף אוכלוסין ומורכב ממושבות, מושבים וקיבוצים סמוכים. כלומר, כ-10% מלידות הבית המתוכננות בישראל קורות ב"מושבה החופשית".
רונית בר-אילן, מקימת האתר "מושבה חופשית", מנסה להסביר את התופעה: "במהלך השנתיים שאני כאן, גיליתי שיש כאן הרבה אנשים שקמים בבוקר ולא משלבים לאוטומט. אנשים שמחפשים את הייעוד, את המשמעות, שואלים שאלות".
טלי עמנואל, בת 34, ממושב באיזור פרדס חנה מספרת: "התינוק הראשון שלי היה גדול ונולד בבית חולים בלידה שהיתה מבחינתי בסדר גמור. היה לי מאוד קשה לעבור מהבית לבית החולים, אבל הלידה עצמה זכורה לי כחיובית. במהלך ההריון השני שלי התחלנו, בעלי ואני, להיזכר כמה קשה לנסוע עם צירים ולעמוד על זכויותינו ללא הרף מול הצוות בבית החולים, נזכרתי שבעת הלידה כל הזמן היה לחץ סביבי, כל הזמן שמעתי סביבי את המילה קיסרי, פתחו לי וריד למרות שלא רציתי, בדקו אותי הרבה, ובאופן כללי לא האמינו שאצליח ללדת. החלטנו לא ללדת שוב בבית חולים, וחיפשנו אלטרנטיבה".
במקביל התברר לעמנואל שגם התינוק השני שלה גדול. אבל בפגישה השנייה שלה ושל בעלה עם המיילדת המסר היה ברור ביותר, "שהיא מאמינה שאני יכולה ללדת אותו, וזה מה שהיה לי הכי חשוב, שיהיו איתי בלידה רק אנשים שמאמינים ביכולת של גופי ללדת את תינוקי". המיילדת רונית קופליס ידעה גם להעריך את גודל התינוק. "היא אמרה שהוא יהיה במשקל 4,100-4,200 גרם, ואכן הוא נולד במשקל 4170 גרם", סיפרה.
על הלידה עצמה אומרת עמנואל: "הלידה הייתה חוויה חזקה מאד, שלוש שעות אחרי שהתעוררתי עם ירידת מים ללא צירים, הילד היה בחוץ. אני אומרת שלידה זה דבר מדהים תמיד, לא משנה איפה היא מתרחשת, האפשרות לחוות את הלידה בצורה אותנטית וללא הפרעות התאימה לי מאוד, אבל ברור לי שזה לא עבור כל אחת".
עינת מטילסקי, אם לארבעה מכרכור, ילדה שניים מילדיה בביתה, האחרון שבהם בחודש מרץ השנה: "היה לי ברור שאם לא תהיה פתולוגיה משמעותית בהריון עצמו או בלידה, אלד שוב בבית. הלידה התחילה בפורים והמיילדת ישנה אצלי כל הלילה בציפייה להתפתחות הצירים, אבל בבוקר הייתי צריכה להכין את הילדים עם התחפושות לכבוד החג והצירים שלי פשוט חיכו. רק אחרי שהילדים הגדולים הלכו לגנים ולבית הספר, מחופשים ונרגשים, אני התפניתי ללדת.
"המיילדת שלי כבר חשבה ללכת אבל החליטה לבדוק אותי ובבדיקה היו כבר 5 ס"מ פתיחה, אז גם התחילו צירים סדירים וילדתי ברבע לארבע אחר הצהריים, גברבר צעיר במשקל 3,800 גרם. ילדתי בכריעה, בדיוק כמו שרציתי. היה שלב שכאב לי מאוד לקראת הסוף, אבל החוויה המדהימה של להרגיש את התינוק שלי עובר בתעלת הלידה ויוצא לעולם, היא כל מה שחלמתי על הלידה, כל מה שרציתי התגשם במדויק".
קופליס, מיילדת בית, מקבלת את רוב הלידות באזור פרדס חנה: "יש משהו באזור הזה שמאפשר את לידות הבית, וקטונתי מלהגדיר מהו".
לפעמים זה נגמר בבית החולים
מיכל בונשטיין, מיילדת בית ודוברת אמה"י, ארגון מיילדות הבית בישראל, מספרת על לידה שאותה נאלצה להעביר לבית החולים "הלל יפה" בחדרה, מאחר שהחלה בדימום: "זכיתי להמשיך וללוות את היולדת באופן טלפוני לאורך הלידה בבית החולים, תוך שיתוף פעולה ופרגון מלא מצד מנהל המחלקה, פרופסור חלק, ורופאים נוספים בצוותו".
פרופסור חלק, מנהל מחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה, וחבר הוועדה מטעם משרד הבריאות לגיבוש קריטריונים בנושא בטיחות בלידות בית, אומר: "קודם כל ומעל הכל, אנחנו כאן כדי לשרת את האוכלוסייה ולא כדי להעביר ביקורת על אף אחד בבחירתו, תהיה אשר תהיה. מי שמכיר ויודע מהם הסיכונים, מבין שבלידה יכולים להיווצר גם מצבי חירום שבהם, בזמן אמת, בתוך רגע, אנחנו טסים לחדר הניתוח. תפקידנו לכבד כל אדם על בחירתו, ולספק את הגב הרפואי המלא למקרה הצורך באם נידרש לכך.
פרופסור חלק מסרב להכריע מהי האופציה הטובה יותר: "בבתי החולים, טוב נעשה אם נשכיל לספק לנשים את התנאים המיטיבים, הביתיים ביותר שניתן, על מנת לתת שירות טוב ורפואה טובה. אולם בהינתן לידות בית, הגישה שלי והמדיניות הרשמית שלנו גם יחד היא שאנחנו כאן עבור הקהילה שתפקידנו לשרתה, גם את האישה שמודעת לסיכונים ומחליטה שמבחינתה מדובר בסיכון מחושב, בלידת בית מתוכננת עם מיילדת מוסמכת או רופא. עובדה שגם במשרד הבריאות הקימו ועדה, שבה אני חבר יחד עם עמיתים נוספים, שתפקידה לגבש קריטריונים בנושא בטיחות בלידות בית".
כמוהו סבורה גם ד"ר זהר שלו, רופאת ילדים מפרדס חנה, שמגיעה לביתן של היולדות לבצע בדיקה ראשונית של היילוד: "לידת בית היא דבר הדורש אחריות מרבית, בדיקת היילוד בתוך 24 שעות מהלידה היא בעיניי חלק מאחריות זו ואני שמחה לבצע זאת ולעמוד לרשות הקהילה. רק בשבוע שעבר הפניתי זוג הורים עם תינוקם לקבלת טיפול רפואי ולמעקב בבי"ח הלל יפה, כל זאת תוך תיאום מלא עם בית החולים. אני רואה גם את המעקב הצמוד שמעניקות המיילדות הביתיות ליולדותיהן, לפני, במהלך ולאחר הלידה. מדובר, במקרים שהייתי עדה להם, בטיפול צמוד ומסור. היולדות עצמן, להתרשמותי, משקיעות מחשבה רבה בבחירתן ללדת בביתן".
זהר כרמי היא דולה ומקימת האתר "זהר כבר בדקה"