שתף קטע נבחר

מוסלמים רמזו לבלייר: תמיכתך בישראל - נשק לקיצוניים

המנהיגים המוסלמים הבכירים בבריטניה פנו אל ראש הממשלה בעקבות חשיפת המזימה לפוצץ מטוסים, וטענו כי התנהלותו כלפי עיראק ובמזרח התיכון היא זו שהפכה את האזרחים מטרות לאלימות. נבדקת האפשרות כי החשודים שנעצרו קשורים למבצעי הפיגועים ב-7 ביולי אשתקד

מנהיגים מוסלמים בבריטניה פנו בסוף השבוע במכתב מיוחד אל ראש הממשלה טוני בלייר, וטענו כי מדיניות החוץ שלו בעיראק ובסוגייה הישראלית היוותה "תחמושת לקיצוניים" ושמה את חייהם של האזרחים הבריטיים תחת סיכון הולך וגובר. את הדברים כתבו המנהיגים בעקבות חשיפת המזימה לפוצץ מטוסים בדרכם מבריטניה לארצות הברית.

 

במכתב, החתום על ידי שישה מנהיגים ו-38 ארגונים מוסלמיים, בהם החשובים ביותר באי הבריטי, מבקשים הפונים מבלייר "לעשות יותר כדי להיאבק בכל אלו המסמנים אזרחים כמטרה לאלימות, בכל זמן ובכל מקום שזה קורה. עמדתנו היא כי הממשלה הנוכחית נוהגת במדיניות מסוכנת המציבה את האזרחים - במדינה ומחוצה לה - תחת איום גובר".

 

"ההתמוטטות של עיראק וחוסר ההצלחה בנסיון להבטיח באופן מיידי את סיום האלימות במזרח התיכון, לא רק שהגבירו את הסיכון בו נמצאים אזרחים מן השורה, אלא גם הפכו לנשק בידי קיצוניים המאיימים על כולנו", הסבירו המנהיגים המוסלמים. "אנו קוראים לראש הממשלה להגביר באופן משמעותי את מאבקו בטרור ובקיצוניים ולשנות את מדיניות החוץ כדי להראות לעולם שאנו מעריכים את חייהם של אזרחים - בכל מקום בו הם גרים ובכל דת אליה הם משתייכים. צעד כזה יעשה את כולנו בטוחים יותר".

 

בכירים בממשלת בריטניה דחו את הטענות שהושמעו במכתב מכל וכל. שרת החוץ הבריטית, מרגרט בקט, אמרה כי הקביעה כאילו מדיניות החוץ של בריטניה היא שמביאה על המדינה את איום הטרור היא "טעות מרה". "זו תמונת עולם מעוותת", אמרה בקט. "יש לתלות את האשמה במקום הנכון: באנשים שרוצים בפראות ליטול חיי חפים מפשע".

 

גם שר התחבורה הבריטי דאגלס אלכסנדר השמיע דברים דומים. "אף ממשלה שמעריכה את עצמה לא תרשה לאיומי הטרור להכתיב לה את מדיניות החוץ", אמר אלכסנדר בראיון לבי.בי.סי.

 

ביום חמישי בבוקר, כזכור, הודיעו גורמי ביטחון בריטיים כי הצליחו לסכל מזימה לבצע מתקפת טרור אווירית משולבת. לפי הדיווחים, המתקפה היתה אמורה להתבצע בו זמנית בכמה מטוסי נוסעים שהמריאו מבריטניה לארצות הברית. ממשטרת לונדון נמסר כי מבצעי הפיגוע תיכננו להטמין מטענים בתיקי יד ולהבריחם לתוך כמה מטוסי נוסעים, שהיו מיועדים להמריא לארצות הברית מלונדון, גלזגו ומנצ'סטר. המטענים היו אמורים להתפוצץ בו זמנית.

 

גורמי ביטחון אמריקנים ציינו כי המפגעים התכוונו לפגוע במטוסים אמריקנים, שהמריאו מבריטניה לניו יורק, קליפורניה, והבירה וושינגטון. מוקדם יותר, התקבלו דיווחים שמדובר במטוסים של חברות התעופה קונטיננטל, אמריקן איירליינס ויונייטד איירליינס.


מטוסים בלונדון, לאחר חשיפת הפרשה ביום חמישי (צילום: איי פי)

 

הסקוטלנד יארד הבריטי בודק את האפשרות כי 24 החשודים שנעצרו בחשד שתכננו לבצע פיגוע אווירי ענק, קשורים לטרוריסטים בריטים אחרים, בהם מבצעי סדרת הפיגועים בלונדון ב-7 ביולי לפני שנה. על פי ההערכות, ייתכן וכמה מן העצורים ביקרו בשנה שעברה בו-זמנית בפקיסטן - בתקופה בה התרחשו הפיגועים - ואף למדו באותה מדרשה או מכללה בה למדו מבצעי ההתקפה הרצחנית על הבירה.

 

היום גם נודע כי מעצרו של אזרח בריטי בפקיסטן היה המפתח לפשיטה הגדולה על החשודים בתכנון המגה-פיגוע בטיסות הטרנס-אטלנטיות. גורם בכיר סיפר ל"טיימס און-ליין" הבריטי כי מעצרו של הבריטי - ראשיד ראוף - היה המפתח לחשיפת הפעולה המתוכננת ובמסגרת העצורים אף היה אחיו, טאליב, בן ה-21.

 

ראוף עזב את בריטניה בשנת 2002 לאחר שדודו, מוחמד סעיד (54) נרצח בדקירות בחודש אפריל באותה שנה בעיר ברמינגהאם. הוא התחבר עם קבוצות מיליטנטיות ועבר אימונים והדרכות בנושא חומרי נפץ במחנה של אל-קאעידה. ממשרד החוץ הבריטי אישרו כי "איש מפתח בשם ראשיד ראוף, בעל אזרחות בריטית, נעצר". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בלייר. ביקורת מבית
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
אזרחית בריטית מודאגת ביום חמישי
צילום: איי אף פי
מומלצים