"אלפי מוסדות חינוך ובריאות לא יעמדו ברעש אדמה"
דו"ח: אלפי בתי ספר וגני ילדים, וכמיליארד מ"ר בנויים של מוסדות בריאות, שנבנו לפני 1980, חשודים כי לא ישרדו ברעידת אדמה. כך עולה מנתונים שהוצגו בפני ועדת השרים להיערכות לרעידות אדמה. יו"ר הוועדה, השר בן אליעזר: " הנתונים מדאיגים, מדינת ישראל צריכה להיערך לתרחיש של רעידת אדמה"
כ-1,800 בתי ספר וכ-5,400 גני ילדים, כמיליארד מ"ר בנוי של מוסדות בריאות וכ-1,200 מבנים של מינהל הדיור הממשלתי - כל אלו חשודים שאינם עמידים ברעידות אדמה. מדובר במבנים שנבנו לפני 1980 - אז לא נדרשו המבנים לעמוד בתקן הנוכחי. אומדן עלות החיזוק של מבנים אלו הוא כ-10 מיליארד שקל. כך עולה מנתונים שהוצגו לאחרונה בוועדת השרים להיערכות לרעידת אדמה.
הנתונים שהוצגו בוועדה נסמכים על נתוני וועדת ההיגוי המקצועית לנושא רעידות האדמה במשרד השיכון. הוועדה, בראשה עומד ד"ר אפריים לאור, מרכזת את כל הנתונים מהגופים ההנדסיים והאקדמים הרלוונטים בנושא המוכנות לרעידת אדמה.
"מדינת ישראל צריכה להיערך לתרחיש של רעידת אדמה. מדובר במשימה כבדה וארוכת טווח שעל הממשלה לקחת על עצמה, למרות עלותה הגבוהה. הוצגו בפנינו נתונים מדאיגים - יש צורך בפעולה דחופה". כך טען השר לתשתיות לאומיות, ומי שעומד בראש ועדת השרים להיערכות לרעידת אדמה, בנימין (פואד) בן אליעזר.
בשבוע שעבר דנה ועדת השרים בהמלצות ועדת המנכ"לים בנושא יישום תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה - תמ"א 38, שאושרה לפני כשנה וחצי על ידי משרד הפנים.
תמ"א 38 היא תוכנית ארצית שמטרתה חיזוק בתים קיימים שנבנו לפני 1980 כנגד רעידות אדמה. במטרה לעודד את בעלי הנכסים לחזק את ביתם, מקנה התוכנית זכויות בנייה נוספות כגון תוספות בנייה על הגג, בקומת העמודים, באגף נוסף ובתוספת עד 25 מ"ר לדירות קיימות, כלומר השבחה ניכרת של נכסים, בתנאי שבזמן ההרחבה יותאם הבית לתקן של רעידות אדמה.
ועדת המנכ"לים שקדה במשך קרוב לשנה על גיבוש ההמלצות, תוך תיאום בין כלל המשרדים הנוגעים בדבר. במטרה לדרבן את בעלי הנכסים לחזק את בתיהם, אישרה ועדת השרים המלצות לתיקוני חקיקה שיקלו על יישום וביצוע תמ"א 38:
- הקלות במס שבח ומס מכירה - משרד האוצר יגיש תיקון לחוק מיסוי מקרקעין, כך שיעניק הקלות במס שבח ומס מכירה למי שיממש את זכויות הבנייה במסגרת תמ"א 38.
- פטור מהיטל השבחה - משרד הפנים יגיש תיקון לחוק התכנון והבניה באופן שינתן פטור מהיטל השבחה בתכניות לחיזוק המבנים. הפטור יינתן לתקופה מוגבלת.
- הנמכת רף הסכמת הדיירים - משרד המשפטים יגיש תיקון לחוק המקרקעין לקביעת רף הסכמה נמוך מהקיים היום, כך שלא תידרש הסכמה של 100% מדיירי הבית במקרה של חיזוק הבניין.
ועדת המנכ"לים המליצה על הקצאת תקציב רב-שנתי למשך 20 שנה לצורך חיזוק מוסדות חינוך, מוסדות בריאות ומבנים נוספים בבעלות הממשלה. נוכח היקף התקציב הנדרש, הוחלט כי הסוגיה תובא להכרעת הממשלה בהקדם האפשרי.
בן אליעזר הדגיש כי הממשלה מעוניינת לדרבן תושבים לחזק את בתיהם באמצעות התמ"א. לדבריו, על הפרט להבין שפעולה זו כדאית והכרחית לשמירת חיי בני המשפחה המתגוררים בבית. התמריץ הכלכלי נועד לאפשר יישום החיזוק ולבטא את החשיבות שהממשלה מייחסת לפעולות מניעה אלו.
"ברעידת אדמה קשה הנזק יהיה אדיר"
"כיום ישנם אלפי מבנים שלא יעמדו ברעידת האדמה החזויה", מסביר יו"ר איגוד המהנדסים, ד"ר יואב סרנה. "מדינת ישראל נמצאת באזור מאד ססמי, על ובסמוך לשבר הסורי-אפריקני ורעידת האדמה החזקה האחרונה הייתה לפני כמאה שנה. צפת נחרבה בשנות השלושים של המאה ה-19 ברעידת אדמה וב-1927 יריחו נחרבה לחלוטין. אז המבנים היו חושות בני קומה אחת והנזק היה פחות חמור. בתרחיש של פגיעה היום, הנזק יהיה אדיר". מומחים מציינים, כי שנים שלא הייתה כאן רעידת אדמה משמעותית ובינתיים מצטברים אנרגיה ולחץ מתחת לפני השטח שעלולים למצוא את פורקנם בזעזוע ססמי.
בסוף שנות ה-70 יצא תקן בטיחותי בבנייה לעמידות בפני רעידות אדמה, התקן שודרג עד שנות ה-90 מספר פעמים, כך שמבחינת רעידת אדמה, מתחילת שנות ה-90 המצב יחסית סביר. מבנים שנבנו עד שנות ה-70 לא היה לגביהם תקן בטיחותי ולכן כל רעידת אדמה, אפילו בעוצמה בינונית, יכולה למוטט אותם.