הרב אבינר: מחזק דתיות שהתגייסו לצה"ל
הרב, מחשובי הרבנים בציונות הדתית, לא מתיר להתגייס, אך "מברך ומחזק" את הבנות שהחליטו להצטרף לשורות צה"ל. לצידו, כותב האלוף אלעזר שטרן בעלון של עמותת "אלומה" בזכות השירות "שתורם לערבות ההדדית ואחדות העם"
הרב שלמה אבינר, מחשובי הרבנים בציונית הדתית, מברך ומחזק את הבנות שהחליטו לפנות לשירות צבאי. כך פורסם היום (ג') בעלון שיצא לאור על-ידי עמותת "אלומה".
בעלון כתב הרב אבינר: "כל חיילת דתיה נקראת להיות שליחה נאמנה של ריבונו של עולם, בהליכותיה האישיות וכן במילוי תפקידה בצבאנו הקדוש". דבריו של הרב אבינר מהווים עליית מדרגה בכל הקשור ליחס החברה הדתית לבנות שהחליטו להתגייס לצבא. לאחר שגיוס בנות לצבא נחשב כאסור הלכתית, על דעת כל הרבנים והפוסקים המקובלים בחברה הדתית- לאומית.
אולם, בשל ממצאים של השנים האחרונות, המראים שכשליש מהבנות הדתיות בכל זאת מעדיפות להתגייס לצה"ל, הבינו בחברה הדתית שאסור להתנער מאותן בנות, זאת על מנת לשמור עליהן במסגרת החברה הדתית. על רקע המורכבות הקימה עמותת "אלומה" לפני ארבע שנים את פרויקט "צה"ל והבת הדתיה" שמטרתו לספק הכוונה, הדרכה ומענה לצרכים המיוחדים של הבנות הדתיות, שמתגייסות לשירות צבאי, השונה מהותית מאורח חייהן, אותו הכירו עד לרגע גיוסן.
למנכ"לית "אלומה", יפעת סלע, חשוב להבהיר שהרב אבינר "לא התיר לנשים דתיות להתגייס לצה"ל, אלא שהוא אומר שאם כבר בחורה דתיה משרתת בצבא, היא עדיין נשארת דתיה. בשיחות איתו הוא חוזר ומדגיש שהוא לא מכיר שום פסק הלכה שמתיר לבנות להתגייס לצבא, אבל הוא טוען שעדיין מוטלת עליה המשימה לשמור על הערכים הדתיים, גם בתוך הצבא".
מכתב שפורסם על ידי הרב אבינר לפני כשנה וחצי שופך מעט אור על גישתו של הרב בנושא גיוס בנות דתיות לצה"ל. באותו מכתב, אשר פורסם בעלון "באהבה ובאמונה" המופץ בבתי הכנסת, כתב אז הרב אבינר כי הוא מבין שאותן הבנות מתגייסות לצבא מתוך הרגשת שליחות, אך הגדיר את אותה הבת הדתיה שמתגייסת לצבא כ"טועה בדבר מצווה" והוסיף: "אנו אומרים לחיילות הדתיות: איננו מסכימים אתכן, ואתן יודעות זאת, אבל אתן משלנו".
לצד הרב אבינר, מופיעים גם דבריו של האלוף אלעזר שטרן, ראש אגף משאבי אנוש בצה"ל, בו הוא כתב לחיילות הדתיות ש"בימים אלו נגלית ביתר שאת חשיבותה של הערבות ההדדית ואחדות העם. שירותכן בצה"ל הוא חלק מאותה לכידות התורמת לקרבה ולקירוב".
"שירות צבאי לבנות נחשב אסור הלכתית"
בציבור הדתי-לאומי, נושא גיוס הבנות לצה"ל נחשב כרגיש ביותר. אם בישיבות התיכוניות מעודדים את הבוגרים להתגייס למסלולים קרביים ואיכותיים עד כמה שאפשר, אצל הבנות המצב הוא שונה. שירות צבאי לבנות נחשב אסור הלכתית, על דעת כל הרבנים והפוסקים בציבור הדתי-לאומי. במוסדות החינוך הדתיים לבנות כמו אולפנות, לא מאפשרים לנציגי צה"ל להיכנס ולהדריך את הבנות לקראת שירות צבאי. באותם מוסדות מסבירים זאת, בכך שההעדפה היא שהבנות ישרתו במסגרת השירות הלאומי, המותאמת יותר לאורח חיים דתי.
אולם, למרות זאת, ממצאים מראים שכשליש מהבנות הדתיות בוחרות במסלול השירות הצבאי ולאורך השנים הן נאלצו לעשות זאת ללא הדרכה והכוונה בכלל. עמותת 'אלומה' הוקמה לנוכח המציאות המורכבת הזו ובמסגרת פרויקט "צה"ל והבת הדתית", הפועל בארבע השנים האחרונות, מנסים לתת מענה לכל אותן בנות שבחרו בכל זאת להתגייס לצה"ל. בפרויקט שותפים גם צה"ל ומשרד הביטחון, כשמטרתו לתת מידע, הכוונה ותמיכה לחיילת הדתית כדי לעזור לבנות הדתיות לשמור על זהות דתית ערכית.
ומה אומרות הבנות הדתיות שהתגייסו לצבא? שרון, צעירה דתיה אשר שירתה בצבא כמפקדת פלוגת קורס מדריכות שריון, מסבירה שהקושי בשירות הצבאי עבור הבת הדתיה "הוא בעיקר באווירה, שהיא חילונית לגמרי". "צריך לשמור על צביון דתי", היא מוסיפה, "אבל בחדרים מתלבשים אחרת ומדברים אחרת- ההוויה אינה דתית".
שרון חולקת את ניסיונה האישי ומספרת ש"החיילת הדתיה באה במגע עם עולם אחר מהחממה שגדלה בה ופתאום אחרי תקופה מופיעות התלבטויות ובעיקר שחיקה. דברים שחונכתי עליהם פתאום לא נראו מובנים מאליהם. שאלות מתחילות לצוף ומתעורר הצורך לברר אותן מחדש". אולם, למרות הקשיים, את חוויית השירות הצבאי שלה היא מגדירה כחוויה ש"יש בה הרבה קידוש ה'. יש לי היום חברות שפעם היו רואות אנשים דתיים והיו עוברות לצד השני של הרחוב. הייתה להן רתיעה. היום, בזכות ההיכרות והמפגש שנוצר בצבא, אני רואה שיש אצלן מודעות והיכרות אחרת עם החברה הדתית".