האלוף רון-טל "פתח את הפה" וחולל סערה
ההתנתקות הייתה התאבדות, צה"ל נכשל בלבנון, מפקדיו וראש הממשלה צריכים להסיק מסקנות אישיות - אלה רק חלק מטענותיו של האלוף הפורש, אותן השמיע בעודו במדים באוזני שבועון חרדי. הרמטכ"ל זימן אותו לשיחת בירור, ומדובר צה"ל נמסר: "הוא היה שותף בקבלת ההחלטות, כולל בהתנתקות"
חודשיים לאחר סיום המלחמה בלבנון, באווירה הטעונה בצמרת צה"ל מציתים דבריו של האלוף יפתח רון-טל תבערה גדולה. בעקבות ראיון שהעניק בעודו במדים לשבועון "כפר חב"ד" - בו מתח ביקורת חריפה על ניהול המלחמה בלבנון בהמשך להתנתקות, והטיח טענות קשות בצמרת הפיקוד ואף בדרג המדיני - הוא זומן לשיחת בירור אצל הרמטכ"ל.
"לא ראוי שקצין הנמצא בחופשת פרישה ומקבל משכורת מצה"ל יטיח ביקורת כלפי הדרג המדיני של מדינת ישראל", נמסר מדובר צה"ל, בתגובה לדברים החמורים. "הדבר חמור עוד יותר לאור העובדה כי האלוף רון-טל היה חבר המטה הכללי ושותף לכלל התהליכים וההחלטות, כולל תהליך ההתנתקות".
"מבחינה צבאית, המלחמה הזאת הסתיימה בכישלון והרמטכ"ל צריך לקחת אחריות", פוסק האלוף בראיון ליצחק יהודה הולצמן מהשבועון החרדי. "לצה"ל היו תכניות לפעולה קרקעית נרחבת בדרום לבנון. אחת השאלות הגדולות שיצטרכו לחקור ולבדוק היא מדוע צה"ל לא פעל בהתאם לאותן תכניות ונקט דרך פעולה הססנית".
רון-טל משוכנע ש"הדרך היחידה להגיע להבהרה מלאה של התמונה היא להקים ועדת חקירה ממלכתית". הוא סבור כי הרמטכ"ל
וכל הקצונה הבכירה, כמו גם ראש הממשלה עצמו, חייבים להסיק כעת מסקנות אישיות. ביקורת חמורה במיוחד יש בלבו של האלוף על תוכנית ההתנתקות, אותה הוא מכנה "התאבדות" שפגעה ברוחו של צה"ל ובמוכנותו למלחמה. "מדינה שמוכנה לוותר על חלקים מאדמתה משולה בעיניי למדינה מתאבדת", הוא אומר. "השימוש בצבא כגוף המפנה יישובים פוגע קשות בכוחו של הצבא - ואני מקווה שהפגיעה אינה אנושה".
האלוף נשאל בראיון, האם השמיע את דעותיו גם בהיותו בתפקיד. "הבעתי את דעתי בכל פורום אפשרי, שההתנתקות היא מהלך מסוכן מאוד. באופן פורמלי, הכרתי בסמכותה של הממשלה לקבל החלטה כזו. אך טענתי אז ואני טוען היום, שהייתה זו שגיאה אומללה להחליט שצה"ל יוביל את ההתנתקות. מעשה כזה, אינו מתפקידו של הצבא".
בראיון של חשבון נפש רומז רון-טל כי בכוונתו להיכנס לפוליטיקה. בימין כבר קופצים על דבריו כמוצא שלל רב. יו"ר סיעת האיחוד הלאומי, ח"כ אורי אריאל, אומר כי דבריו של רון-טל משקפים את דעת הרוב המוחלט של קציני צה"ל. "חוץ מהמעטים שהתלהבו מהתוכנית הבזויה, ביניהם הרמטכ"ל והדוברת שלו, הרי שהרוב המוחלט של הקצונה בצה"ל הביעה סלידה מהמשימה, אך הקפידו לומר זאת בשיחות סגורות ולא התעקשו על דעתם", אומר אריאל, בתגובה לדברי האלוף על ההתנתקות.
מי אמר מלחמת גנרלים?
אלוף יפתח רון-טל שימש עד לא מכבר מפקד זרוע היבשה בצה"ל. הוא נחשב מועמד לתפקיד אלוף פיקוד הצפון הבא, אולם לא קודם ובחר לעזוב את הצבא בטריקת דלת. בכירים בצה"ל רמזו הבוקר כי דבריו החריפים נובעים בעיקר מתחושותיו האישיות על רקע פרישתו מצה"ל ואי-קידומו. הם העריכו כי אילו נותר בצבא, לא היה מעז לבקר תוכניות בהם לקח חלק מרכזי.
להודעתו של רון-טל על הפרישה במארס השנה קדמה פרשת ההטבות הכספיות שנחקרה במצ"ח, וחוות הדעת שגיבש בעניינו הפרקליט הצבאי הראשי. הוא לא זכה לגיבוי מצד הרמטכ"ל והחליט לפרוש, על פי מקורביו, ב"תחושה קשה של מי שננטש אחרי 32 שנות שירות". בצה"ל רמזו היום כי "האלוף לא הציע את סיועו לצה"ל בזמן המלחמה, כפי שעשו רבים מחבריו, וכעת החליט להוציא את תסכולו וכעסו שלא באופן ראוי".
למרות הגינוי לדברי האלוף, בצמרת הצבא מביעים דאגה מהתבטאויות של קצינים מתוך המערכת ומחוץ לה. גם חלק מדבריו
של אודי אדם, אלוף פיקוד הצפון היוצא, על רקע החלטת הרמטכ"ל חלוץ להציב את של סגן הרמטכ"ל, משה קפלינסקי, בפיקוד לצידו, גרמה למורת רוח רבה בצה"ל. בשבוע שעבר גם הפתיע הרב הצבאי הראשי, שמסיים השבוע את תפקידו, בדברים לא קלים בנוגע לתכנית ההתנתקות. ומפקד חטיבה 7 ננזף על דברים שהטיח במפקד האוגדה, תת-אלוף גל הירש, בזמן המלחמה.
בצה"ל מסרבים לקביעה כי נפתחה "מלחמת הגנרלים" וכי קצינים רבים החליטו "לפתוח את הפה" ולומר את אשר ליבם, כול הטחת ביקורת. "יש תרבות דיון", אמר ל-ynet גורם צבאי בכיר, "יש דרך לומר את הדברים. קציני צבא לא יכולים לפעול כראות עיניהם, זה לא גוף פרטי וצריך להילחם בתופעה הזאת".